Ερώτηση του ΚΚΕ για το ρυπογόνο "κουφάρι" παλιών στάβλων στο Πανόραμα Βέροιας


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υγείας σχετικά με την ρύπανση από τα κτίσματα των πρώην στάβλων του Σπανού στον οικισμό Πανοράματος στον Δήμο Βέροιας κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης

Όπως αναφέρουν, οι στέγες του εγκαταλελειμμένου πλέον χώρου ήταν με αμίαντο, ο οποίος είναι καρκινογόνος, και με την πάροδο του χρόνου έχουν υποχωρήσει και βρίσκονται στο έδαφος. 

Σημειώνεται ότι η σχετική καταγγελία είδε το φως της δημοσιότητας στις 26/5/2021, από την Οικολογική Ομάδα Βέροιας (δείτε την σχετική ανάρτηση).

Αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υγείας 

Θέμα: Εστία ρύπανσης τα κτίσματα των πρώην στάβλων του Σπανού στον οικισμό Πανοράματος στον Δήμο Βέροιας.

Σε εστία ρύπανσης, που απειλεί τη δημόσια υγεία, έχουν μετατραπεί τα κτίσματα των πρώην στάβλων του Σπανού στον οικισμό Πανοράματος στον Δήμο Βέροιας, προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. 

Οι συγκεκριμένοι στάβλοι έχουν πάψει να λειτουργούν από την δεκαετία του 1990 και σύμφωνα με στοιχεία από τις Υπηρεσίες του Δήμου, ιδιοκτήτης των παραπάνω κτιριακών εγκαταστάσεων φέρεται να είναι η Τράπεζα Πειραιώς (ως διάδοχος της πρώην Αγροτικής Τράπεζας), η οποία δεν προχώρησε σε καμία αποκατάσταση του συγκεκριμένου χώρου έως σήμερα.

Οι προαναφερόμενες κτιριακές εγκαταστάσεις έφεραν στέγη από αμίαντο. Με την πάροδο του χρόνου οι στέγες αυτών των κτιριακών εγκαταστάσεων έχουν καταρρεύσει και μεγάλες ποσότητες αμιάντου βρίσκονται στο έδαφος που καταλαμβάνουν τα κουφάρια πια των κτιρίων των πρώην στάβλων.

Το αποτέλεσμα είναι όλος αυτός ο χώρος να έχει μετατραπεί σε εστία ρύπανσης που να απειλεί την δημόσια υγεία που όχι μόνο γειτνιάζει με τα σπίτια του οικισμού, αλλά δεν είναι καν περιφραγμένος ώστε ακόμα και μικρά παιδιά μπορούν να εισέλθουν στον χώρο για να παίξουν, που όπως αναφέρουν κάτοικοι που ζουν μόλις λίγα μέτρα πιο μακριά, παρατηρείται συχνά.

Με δεδομένο ότι η ύπαρξη των σπασμένων πλακών αμιάντου εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, καθώς η έκθεση σε ίνες αμιάντου μπορεί να προκαλέσει αμιάντωση, μεσοθηλίωμα, καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του ΓΕΣ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε να δοθεί λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα που επιβαρύνει περιβαλλοντικά τον Δήμο Βέροιας και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων του με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων. 

Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια