Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ Βέροιας για αποζημιώσεις και... δεσμεύσεις για προκαταβολή έως τέλος Ιουλίου


Παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Βέροιας πραγματοποίησε ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας, με μια σειρά αιτημάτων για τις πολλαπλώς πληγείσες καλλιέργειές τους. 

Λίγες ώρες μετά, δια ανακοινώσεων των βουλευτών Ημαθίας Λάζαρου Τσαβδαρίδη και Τάσου Μπαρτζώκα έγινε γνωστό ότι με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού θα ξεκινήσει η καταβολή αποζημιώσεων στα τέλη Ιουλίου του 2021. 

Δείτε τις ανακοινώσεις των αγροτών και των βουλευτών:

Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Οι μεγάλες ζημίες από τον παγετό της άνοιξης του 2021 αλλά και οι συνεχιζόμενες χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις του Ιουνίου που διανύουμε δεν αφήνουν κανένα  περιθώριο επιβίωσης στους αγρότες της περιοχής Ημαθίας και κατ επέκταση και της Πέλλας.

 Ο Αγροτικός μας Σύλλογος με την παράστασή του σήμερα στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ της Βέροιας κάνει επιτακτική την ανάγκη άμεσων εκτιμήσεων και άμεσων τουλάχιστον προκαταβολών.

Οι έκτακτες φετινές συνθήκες και το μέγεθος της ζημίας επιβάλλουν άμεσα μέτρα ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα και για την άλλη πλέον χρονιά η καλλιέργεια.
Ζητούμε πέρα από τις άμεσες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.
Τον άμεσο εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος θα αναγνωρίζει με όρους κλιματικής αλλαγής τις καινούργιες συνθήκες.
Την κάλυψη στο 100% των ζημιών από όλα τα αίτια 
Τον συμψηφισμό των οφειλών μας στον Οργανισμό

Την στελέχωση με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του υποκαταστήματος στην Βέροια.
Δηλώνουμε ότι θα είμαστε μπροστά στην μάχη της καλλιέργειας αλλά και στην διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΡΓΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ 


Λάζαρος Τσαβδαρίδης (μέσω δελτίο Τύπου):


"Μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα δοθεί η προκαταβολή του 40% των εκτιμηθεισών ζημιών από τον παγετό, με μέριμνα για κάλυψη ζημιών σε καλλιέργειες που βρίσκονταν ακόμη και σε προανθικό στάδιο.
Ταχύτατη και αποτελεσματική η αντίδραση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως απάντηση στην αγωνία των καλλιεργητών μας.
Τα ανακοινωθέντα μέτρα περιλαμβάνουν προκαταβολή έναντι της αποζημίωσης μέχρι τις 10 Αυγούστου (ύψους 155 εκατ. ευρώ), αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, αποζημίωση και όσων ποικιλιών δεν καλύπτει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ καθώς και κατάργηση του πλαφόν ανά ΑΦΜ.
Μεγάλη ικανοποίηση για όλους εμάς που από την αρχή είχαμε αναδείξει το πρόβλημα στα κέντρα των αποφάσεων και έχοντας συνεχώς «ανοιχτή γραμμή» με τους αρμόδιους διασφαλίσαμε το καλύτερο, ειδικά για τον Νομό μας που επλήγη δραματικά."
 
Τάσος Μπαρτζώκας (μέσω των social media)


Προκαταβολή το 40% των ζημιών από τον Παγετό μέχρι τα τέλη Ιουλίου. 
Η δέσμευση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις των αγροτών από τον Παγετό γίνεται πράξη!
Ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι έως το τέλος Ιουλίου θα δοθεί προκαταβολή του 40% των εκτιμηθέντων ζημιών, ενώ θα καλυφθούν και ζημιές σε καλλιέργειες που βρίσκονταν σε προανθικό στάδιο.
Επίσης, θα υπάρξει κάλυψη της αποζημίωσης που θα υπολογιστεί στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας.
Η απόφαση είναι αναμφισβήτητα στη σωστή κατεύθυνση, διότι όπως είχαμε επισημάνει όλοι στον Υπουργό, η ζημιά ήταν σημαντική, η κατάσταση έκτακτη και έτσι όφειλε να είναι και η αντιμετώπιση της.
Είναι σίγουρα μια ανάσα για τον πρωτογενή τομέα, για όλους αυτούς τους αγρότες που είδαν τον κόπο τους να χάνεται σε δυο μέρες και την παραγωγή τους να καταστρέφεται.
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο