Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών: Συστήνεται μόνο στους άνω των 60 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca


Τον εμβολιασμό των πολιτών κάτω των 60 ετών στην Ελλάδα με άλλα εμβόλιο και όχι με το AstraZeneca συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρός της Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, το απόγευμα της Δευτέρας (14/6/2021). Η εισήγηση συνδυάζεται και με την σημαντική πτωτική τάση της πορείας του ιού.

Ειδικότερα η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι πλέον συστήνεται η χορήγηση του AstraZeneca στα άτομα άνω των 60 ετών, ενώ σημείωσε ότι συστήνεται για όσους έχουν ήδη πραγματοποιήσει εμβολιασμό με πρώτη δόση το AstraZeneca να κάνουν και τη δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο, καθώς είναι εξαιρετικά σπάνια η παρενέργεια θρόμβωσης. Μάλιστα ανέφερε πως είναι μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολών.

Η επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια. Επίσης όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση να συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο. Όπως, είπε η καθηγήτρια ο κίνδυνος υπερτερεί του κινδύνου θρομβώσεων.

Η σύσταση αυτή γίνεται μετά και τις σχετικές αποφάσεις άλλων αντίστοιχων επιτροπών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με δεδομένο ότι υπήρξαν περιστατικά του σπάνιου συνδρόμου θρομβώσεων και θρομβοπενία. Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου όμως κάθε χώρα ακολουθεί το δικό της πρόγραμμα.

Οι πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας θα μπορούν να επιλέξουν ένα άλλο εμβόλιο, καθώς πλέον η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό είναι ανοιχτή όλους τους πολίτες άνω των 25 ετών σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι στις 16/6 ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού και οι πολίτες 18-24 ετών.

Πηγή: news247.gr
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο