Στα "κάγκελα" Καρασαρλίδου και Τόλκας μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τα περιφερειακά νοσοκομεία


Την οργή της βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, με καταγωγή από τη Νάουσα, Φρόσω Καρασαρλίδου και του, επίσης Ναουσαίου, πρώην υφυπουργού και πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Άγγελου Τόλκα προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα δημόσια νοσοκομεία,  στο συνέδριο με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή», που διοργάνωσαν το «Πρώτο Θέμα» και το ygeiamou.gr. 

Είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός:

Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση της επόμενης μέρας είναι το χτίσιμο ενός νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα μπορεί αποτελεσματικά να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αλλά και το γεγονός ότι έχουμε έναν νοσηλευτικό χάρτη ο οποίος ξεκάθαρα δεν είναι ορθολογικός και δυστυχώς -δεν έχω καμία δυσκολία να το πω ανοιχτά και δημόσια, γιατί πρέπει επιτέλους να μιλάμε για αυτά τα θέματα- τα μεγάλα προβλήματα διαχείρισης του Covid τα είδαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία των οποίων συχνά η ίδια η πανδημία ξεπέρασε τις δυνατότητες τους.

Άρα ένας νέος, ορθολογικός χάρτης με αυτό το σύστημα το οποίο ονομάζουμε «hub and spoke», ένας τρόπος δηλαδή να δημιουργούνται clusters νοσοκομείων τα οποία θα συνεργάζονται με μεγαλύτερα τριτοβάθμια νοσοκομεία, έτσι ώστε να γνωρίζει ο καθένας ποιες υπηρεσίες μπορεί να παρέχει το περιφερειακό νοσοκομείο και για ποιες υπηρεσίες θα πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί ή να διακομιστεί σε ένα μεγαλύτερο, πιο οργανωμένο νοσοκομείο. Θεωρώ απόλυτη υποχρέωση μας να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε -και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας- δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων και τα δύο νοσοκομεία να αποδεικνύεται τελικά ότι είναι προβληματικά. Και κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτούς τους τοπικισμούς και αυτές τις αναχρονιστικές αντιλήψεις, να σχεδιάσουμε έναν ορθολογικό χάρτη υγείας, να μετατρέψουμε νοσηλευτικές μονάδες σε μονάδες που μπορεί να παρέχουν άλλες υπηρεσίες, π.χ. παρηγορητική φροντίδα, αλλά να εξορθολογήσουμε επιτέλους τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας.

Εάν δεν το κάνουμε τώρα, θα έχουμε χάσει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και καλώ και όλα τα κόμματα να συμμετέχουν σε αυτόν τον δημόσιο διάλογο, με κριτήριο τι είναι καλύτερο για τον ασθενή, για το σύστημα υγείας. Και να αφήσουμε στην άκρη τα όποια τοπικά συμφέροντα στο παρελθόν μας εμπόδισαν από το να κάνουμε τέτοιες μεγάλες παρεμβάσεις.

Αυτές οι αναφορές χτύπησαν... ευαίσθητες χορδές στη Νάουσα, που πάλεψε με νύχια και με δόντια για να μην κλείσει το νοσοκομείο της πόλης και υπήρξε αντίδραση των δύο ναουσαίων πολιτικών. 

Η μεν Φρόσω Καρασαρλίδου με δήλωση μέσω δελτίου Τύπου, ο δε Άγγελος Τόλκας μέσω σχολίου στα social media. 

Φρόσω Καρασαρλίδου: "Ενίσχυση και όχι κλείσιμο του Νοσοκομείου Νάουσας"

Προάγγελο για κλείσιμο του Νοσοκομείου Νάουσας καθώς και άλλων περιφερειακών νοσοκομείων αποτελεί η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο με θέμα "Το σύστημα υγείας στην Covid-19 εποχή", που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Αθήνα. "Είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε δυο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων... Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτούς τους τοπικισμούς και αυτές τις αναχρονιστικές αντιλήψεις.. ", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Αντί μετά την πανδημία να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως κάνουν ακόμη και δεξιές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχοντας πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κρίσιμων λειτουργιών του ΕΣΥ μέσω των ΣΔΙΤ και όχι σχέδιο ανάπτυξής του ,σχεδιάζει ουσιαστικά την αποδυνάμωσή του και την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. 

Με τη δήλωση του πρωθυπουργού επανέρχεται η θέση της ΝΔ για κλείσιμο των περιφερειακών νοσοκομείων, θέση που αντιπαλέψαμε και αποτρέψαμε την περίοδο 2015-2019 ενισχύοντας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τις περιφερειακές δομές υγείας. Οι τοπικοί φορείς οφείλουν για μια ακόμη φορά να βάλουν φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης. Η υποβάθμιση και το κλείσιμο του Νοσοκομείου Νάουσας δεν πρέπει να περάσουν.

Άγγελος Τόλκας: Είναι τοπικισμός και αναχρονιστική αντίληψη όσα ζήσαμε και γέμιζαν τα νοσοκομεία μας κατά τον Κορωνοϊό; 

Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας:
Ακούει κανείς τον Πρωθυπουργό ή ο Πρωθυπουργός δεν ακούει κανέναν;
Εν μέσω Κορωνοϊού και με όσα ζήσαμε και ζούμε ο Πρωθυπουργός σήμερα σε συνέδριο δηλώνει μεταξύ άλλων: "Είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε -και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας- δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων και τα δύο νοσοκομεία να αποδεικνύεται τελικά ότι είναι προβληματικά. Και κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτούς τους τοπικισμούς και αυτές τις αναχρονιστικές αντιλήψεις.."  
Είναι αδιανόητο πράγματι.
Αποδείχθηκαν προβληματικά τα Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας;
Είναι τοπικισμός και αναχρονιστική αντίληψη όσα ζήσαμε και γέμιζαν τα νοσοκομεία μας κατά τον Κορωνοιό;
Αυτό εντόπισε ο Πρωθυπουργός όταν επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Βέροιας;
Αυτό κατάλαβαν και μετέφεραν οι κυβερνητικοί βουλευτές και ο Υφυπουργός Ημαθίας;
Αυτό εννοούσαν με τις δηλώσεις και τα δελτία τύπου τους τόσο καιρό οι διοικητές των Νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας;
Όλοι οι παραπάνω οφείλουν να απαντήσουν στην ημαθιώτικη κοινωνία που έζησε και ζει τον φόβο, την ανασφάλεια και όπως αποδεικνύεται τις υποκριτικές υποσχέσεις και φωτογραφίες.
Η απάντηση είναι μία.
Ισχυρές, αυτοδύναμες δομές υγείας.
Περισσότερη ασφάλεια, μεγαλύτερη αλληλεγγύη.
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο