ex-Αιρετικά: Οι γυναικοκτονίες και το απόστημα της "σκατίλας του άντρα"


Η νέα γυναικοκτονία στην Φολέγανδρο, που έρχεται να προστεθεί στην μαύρη λίστα των γυναικών που δολοφονήθηκαν επειδή... έτσι ήθελαν κάποιοι άνδρες, για ακόμη μια φορά σοκάρει την Ελληνική κοινωνία, δεν γνωρίζω όμως κατά πόσο την ταρακουνά. 

Μια νέα κοπέλα, η 26χρονη Γαρυφαλλιά, πετάχτηκε στα βράχια από τον σύντροφό της, τον 30χρονο Δημήτρη Βέργο, όπως ο ίδιος ομολόγησε στην αστυνομία. Η αφορμή, ένας... καβγάς για τον δρόμο που έχασαν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Τα βαθύτερα αίτια πρέπει να αναζητηθούν στην "αντρίλα", όπως πολύ εύστοχα σχολιάζει ο ηθοποιός Ζήσης Ρούμπος σε μία ανάρτηση - γροθιά στο στομάχι ή, ακόμα πιο χαρακτηριστικά, "η σκατίλα του άντρα". 

Αυτό που περιγράφει ο Ζήσης Ρούμπος είναι μια πραγματικότητα που την βιώσαμε πολλοί. Αν όχι η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών. Του άντρα του "αφέντη", του "σερνικού" που επειδή κατουρά όρθιος σημαίνει ότι μπορεί να "γαμεί και να δέρνει". Και, όπως λέει ο Ζήσης, δεν είναι εύκολο αυτό να φύγει από μέσα σου. Για αυτό και η έμφυλη βία δεν κάνει διακρίσεις, από τον απλό εργάτη μέχρι τον καθηγητή πανεπιστημίου και από τα "πολιτισμένα" αστικά κέντρα μέχρι ένα απομακρυσμένο χωριό, η βία μπορεί να υπάρχει παντού. 

Δυστυχώς, αυτή την "σκατίλα της πατριαρχίας" την έχουμε περίπου σαν έμφυτη οι άνδρες. Όσο και να ενοχλούνται κάποιοι που το διαβάζουν (όσο πιο πολύ ενοχλούνται, τόση περισσότερη "σκατίλα" διαθέτουν), δυστυχώς, είναι πραγματικότητα για μια μεγάλη πλειοψηφία. Άλλοι την απέβαλαν, άλλοι την περιόρισαν, άλλοι το παλεύουν, άλλοι το διαπιστώνουν και δεν κάνουν τίποτα και άλλοι δεν έχουν καν καταλάβει το πρόβλημα. 

Ας αφήσουμε τα προσχήματα και ας ψαχτεί ο καθένας μέσα του... Ειλικρινά και "αντρίκια" (για να μιλήσω σε κατανοητή γλώσσα) να ψαχτεί και να... σπάσει το απόστημα. 

Δείτε την ανάρτηση του Ζήση Ρούμπου, την οποία προσυπογράφει ο γράφων:

 
Αυτήν την σκατίλα της πατριαρχίας την έζησα, την διδάχτηκα καλά. Γεννημένος το '76, πρόλαβα να δω τις γυναίκες στις μαζώξεις να μαζεύουν τα πιάτα, ενώ οι άντρες καπνίζαν τα τσιγάρα στα σαλόνια. Σαλόνια που δεν ξεβρωμίζανε από την αντρίλα ποτέ. 
Πρόλαβα να ζήσω το "η γυναίκα σπίτι με τα παιδιά αλλιώς στην μάνα της" και το "αυτή βάφει το μαλλί, είναι πουτάνα". Το παιδικό μου αυτί άκουσε σε καφενείο τους "μεγάλους" να μιλάνε για "γκόμενες" λες και ήταν αμάξια. 
Άμα κανένας φίλος ήταν πιο τρυφερός με την γυναίκα του, έτρωγε σίγουρα παντόφλα. 
"Σ' αγαπώ, θα πεις μονάχα τη μέρα που παντρεύεσαι." Συμβουλή συγγενή, στο παιδικό μου αυτί. 
Έζησα, άκουσα, έμαθα να τις μειώνω τις γυναίκες. Να επιβάλλομαι. 
Έθρεψα για χρόνια μέσα μου ένα τέρας. Το ισχυρό φύλο. Μέχρι που είδα πόσο ανίσχυρος είμαι μπροστά σε αυτά που μπορεί να μου προσφέρει η γυναίκα. Οι γυναίκες. Η γυναίκα μου. 
Για χάρη τους, έκανα ψυχανάλυση. Να σπάσω το γαμημένο απόστημα, να χυθεί από μέσα όλη η σκατίλα του άντρα και από άντρας, να γίνω άνθρωπος. 
Έζησα κι άλλα, που δεν γράφονται. 
Μου δίνει ελπίδα που μαζί με τους φίλους μου, μεγαλώνουμε παιδιά, που βλέπω το παρελθόν να πεθαίνει. 
Καμία συμφιλίωση με το τέρας. 
Να πάτε ψυχανάλυση μάγκες. 
Να το σκοτώσετε, το μόνο που αξίζει θάνατο. 
Το τέρας που μας φυτέψανε οι παλιοί. 
Κι όσο το τρέφουμε, μέρος του προβλήματος θα είμαστε κι εμείς. 
Είναι ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ. 
Συγγνώμη που υπήρξα κάποιος που τον ενοχλούσε η λέξη. 
Είναι το τέρας δυνατό, μα εμένα με κάνει η γυναίκα μου δυνατότερο.


ex-Αιρετικά (editorial)
Η στήλη του InVeria.gr που σπάει τα... δόγματα


Με την υπογραφή του Νίκου Βουδούρη

(Εξώδικα, αγωγές, μηνύσεις, εκβιασμούς, εκφοβισμούς, απειλές ή, απλά, πολιτισμένες απαντήσεις, στο e-mail: inveriagr@gmail.com, με την αναγραφή στο θέμα "Για τη στήλη ex-Αιρετικά")
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια