Συνέντευξη Τύπου Τζιτζικώστα στη Βέροια: Ξεκινά η κατασκευή Διοικητηρίου στην Ημαθία - Τι απάντησε στο InVeria.gr για το Τελωνείο


Συνέντευξη Τύπου στην Βέροια παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και οι αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης και Υποδομών & Δικτύων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας Πάρις Μπίλιας.

Αφορμή της συνέντευξης Τύπου, που έγινε στο Επιμελητήριο Ημαθίας, ήταν η παρουσίαση του έργου του νέου Διοικητηρίου Ημαθίας, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα και έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2024. 


Ο Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στα οφέλη του έργου, καθώς θα υπάρχει εξοικονόμηση χρημάτων αφού μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας Ημαθίας στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια, θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες σε ένα χώρο ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, θα υπάρξουν καλύτερες συνθήκες για τους εργαζομένους, ενώ τόνισε ιδιαίτερα ότι το νέο κτίριο, συνολικού προϋπολογισμού 28 εκατ. ευρώ, θα αποτελέσει τοπόσημο όχι μόνο για την Ημαθία αλλά και για όλη την Περιφέρεια, καθώς θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, ενώ και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα είναι ελάχιστο. Τέλος, ο Περιφερειάρχης εξήρε τον ρόλο του υφυπουργού Οικονομικών και βουλευτή Ημαθίας Απόστολου Βεσυρόπουλου, "χωρίς την βοήθεια του οποίου δεν θα προχωρούσε το έργο", όπως τόνισε.


Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας σε Ημαθία και Θεσσαλονίκη και τόνισε ότι μπορεί κάποιοι να μην πίστευαν ότι το έργο αυτό μπορεί να γίνει, ωστόσο η πολιτική βούληση, η επιμονή και οι ενέργειες σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο έφεραν καρπούς, υπήρχε ετοιμότητα στις μελέτες πριν καν εγκριθεί η παραχώρηση του χώρου και υπογράμμισε και ο ίδιος την συμβολή του Απ. Βεσυρόπουλου, αλλά και του Απ. Τζιτζικώστα. 


Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της ΠΚΜ Πάρις Μπίλιας παρουσίασε αναλυτικά το έργο, προβάλλοντας και σχετικές διαφάνειες που απεικόνιζαν την μορφή που αναμένεται να έχει το κτίριο και παρουσίασε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, τόσο στο κτίριο όσο και στον περιβάλλοντα χώρο. 

Η ερώτηση του InVeria.gr για Αγορά της Κουλούρας και το Τελωνείο Βέροιας


Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν, το InVeria.gr - αφού σημείωσε πως όντως πρόκειται για ένα έργο σημαντικό για την περιοχή - ρώτησε αν υπάρχει εξέλιξη σε ένα άλλο πολυσυζητημένο και εξόχως σημαντικό έργο, αυτό της ανακατασκευής των εγκαταστάσεων στην πρώην Περιφερειακή Αγορά της Κουλούρας, προκειμένου να μεταφερθεί εκεί το Τελωνείο της Βέροιας. 

Στην απάντηση του ο Κώστας Καλαϊτζίδης σημείωσε πως ό,τι έπρεπε να γίνει από την πλευρά της Περιφέρειας έχει γίνει, αναφέρθηκε στην απομάκρυνση των καταπατητών, διερωτήθηκε για το που είναι τα λεφτά των ιδιωτών και σχολίασε πως το 2014 ζητούσε 2 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση για να γίνει το έργο και "κάποιοι αυτοδιοικητικοί" έλεγαν ότι φτάνει 1 εκατ. ευρώ, ακόμα και 300 χιλ. ευρώ. 

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε πως θέλει να γίνει το έργο και ότι η αντιπεριφέρεια, ως μεγαλομέτοχος της ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε. στην οποία ανήκουν οι εγκαταστάσεις της Κουλούρας θα πράξει ανάλογα όταν ανακινηθεί το θέμα. 

Ακολούθησε συμπληρωματική ερώτηση από το InVeria.gr σχετικά με το ποιος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για το θέμα, αφού είναι γνωστό ότι καθ΄ ύλην αρμόδιος είναι ο υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος, τον οποίο πριν λίγο ευχαριστούσαν διότι χωρίς αυτόν δεν θα γινόταν το Διοικητήριο.

Ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας προσπάθησε να απαντήσει πιο ουσιαστικά στο θέμα, αναφέροντας ότι όντως έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις παραχώρησης του χώρου για την εγκατάσταση τελωνείου και σημείωσε ότι είναι σε αναμονή των αποφάσεων από την κυβέρνηση σχετικά με το θέμα, διότι όντως είναι ένα σημαντικό ζήτημα που από την αρχή η Περιφέρεια αντιλήφθηκε την σημασία του και κινήθηκε προς την εξεύρεση λύσης, παραχωρώντας το χώρο για να εγκατασταθεί εκεί το Τελωνείο Βέροιας. 

"Είναι ώρα αυτή η πρωτοβουλία να συνεχιστεί", σχολίασε ο κ. Τζιτζικώστας.

Άλλα θέματα

Σε άλλα ζητήματα, ο Περιφερειάρχης απαντώντας για τον κάθετο άξονα Βέροιας - Σκύδρας τόνισε ότι είναι προσωπική δέσμευση ότι θα ολοκληρωθεί σε συνεργασία με την κυβέρνηση, παρά τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν, ενώ αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση της επέκτασης του νοσοκομείου Βέροιας, στην εγκατάσταση ιατροδικαστή στο Νοσοκομείο της Νάουσας, αλλά και στην έλλειψη μαιευτικής - γυναικολογικής κλινικής στη Νάουσα. Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις πινακίδες στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας σχετικά με την ονομασία της γειτονικής χώρας, τονίζοντας πως είναι αταλάντευτη η άποψη της Διοίκησης της Περιφέρειας και του ίδιου προσωπικά ότι επρόκειτο για μία επιζήμια συμφωνία και πρόσφατα αυτό αποδεικνύεται με διάφορα παραδείγματα (ονομασία ομάδων, τουριστική καμπάνια τους κλπ).  

Βίντεο από τη συνέντευξη (από pliroforiodotis.gr)


Αναλυτική παρουσίαση του κτιρίου και σχετικές μακέτες





Κτίριο 

Το διοικητήριο της Βέροιας θα κατασκευαστεί στην είσοδο της πόλης σε μια  περιοχή που έχουν χωροθετηθεί και άλλα κτίρια δημοσίου ενδιαφέροντος, σε οικόπεδο εμβαδού 33.478,92 τ.μ. που μας παραχωρήθηκε από την ΚΥΔ

ΚΤΙΡΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο κτίριο προβλέπεται στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες της ΠΕ Ημαθίας καθώς και η κατασκευή αίθουσας εκδηλώσεων χωρητικότητας 150 ατόμων
Το σύνολο της δόμησης υπόγεια και υπέργειοι όροφοι είναι περίπου 10.000,00 τμ 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Η προνομιακή θέση του οικοπέδου, το γεγονός ότι το νέο κτιριακό συγκρότημα της ΠΕ Ημαθίας θα είναι ορατό από τους διερχόμενους επί της Εγνατίας Οδού, η εγγραφή του μέσα σε μια περιοχή υψηλού φυσικού κάλλους, ως τμήμα ενός συνόλου δημοσίων κτιρίων με ιδιαίτερη φυσιογνωμία (υφιστάμενο Δικαστικό Μέγαρο, μελλοντικό κτίριο της Αστυνομίας), αλλά και ο εγγενής συμβολισμός του, ως ανώτερου διοικητικού κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας, υποχρεώνουν στην αρχιτεκτονική αντιμετώπισή του ως κορυφαίο αστικό τοπόσημο. Έτσι, ο σχεδιασμός του κτιρίου ακολουθεί τις παρακάτω βασικές αρχές:
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ένταξη του κτιρίου στο φυσικό περιβάλλον και στη μορφολογία του οικοπέδου και του περιβάλλοντα χώρου
Η εικόνα του κτιρίου πρέπει να αντανακλά τη σημασία του ως σημαντικού δημόσιου κτιρίου
Είναι απαραίτητη η δημιουργία ανάλογου υπαίθριου δημόσιου χώρου για την υποδοχή του κοινού
Πρέπει να συνεκτιμηθεί το σύνολο των γενικών και επιμέρους λειτουργικών απαιτήσεων για την εξυπηρέτηση τόσο των διατμηματικών, όσο και των ενδοτμηματικών λειτουργιών
Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός πρέπει να ενσωματώνει ομαλά τις βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και των παθητικών συστημάτων για τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιρίου. 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Σύμφωνα με την Αρχιτεκτονική μελέτη, το κτίριο αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα, με τρόπο που οι κτιριακοί όγκοι εντάσσονται και ακολουθούν τη μορφολογία του οικοπέδου. Δύο πτέρυγες υπό γωνία, παράλληλες με το ΝΔ και το ΝΑ όριο του οικοπέδου, διαμορφώνουν έναν χώρο υποδοχής στο κτίριο με αλλεπάλληλα επίπεδα.

Η μεγαλύτερη σε μήκος πτέρυγα χωροθετείται παράλληλα με την κλίση του οικοπέδου και την οδική αρτηρία και «υπογραμμίζει» τον κυρίαρχο πευκώνα που βρίσκεται σε επαφή. Η πτέρυγα αναπτύσσεται σε τρία υπέργεια επίπεδα και ένα υπόγειο. Η λιτότητα και η σαφήνεια που ακολουθεί ο σχεδιασμός στη διαχείριση των μορφολογικών ζητημάτων, υπογραμμίζουν την κλίμακά της, ενώ η συγκράτηση της καθ’ ύψος ανάπτυξης του κτιρίου στοχεύει στην ενσωμάτωσή στο ανάγλυφο της περιοχής.
Η δεύτερη πτέρυγα, μικρότερη σε μήκος, οργανώνεται σε τρία υπέργεια επίπεδα και διασπάται σε επιμέρους κυβικές ενότητες, αποκαθιστώντας αντιληπτικά την πρόσληψη του κτιρίου ως σύνθεση διακριτών γραμμικών πρισμάτων. Στη συμβολή των δύο πτερύγων ο κτιριακός όγκος διασπάται στα δύο πρώτα επίπεδα επιτρέποντας τη θέα προς τον πευκώνα, μέσω των μεγάλων υαλοστασίων.
Η κεντρική είσοδος του κτηρίου ορίζεται στη συμβολή των δύο πρισματικών όγκων. Στα δύο πρώτα επίπεδα, τα διαφανή (κρυστάλλινα) όρια της κεντρικής εισόδου επιτρέπουν την οπτική συνέχεια του πευκώνα μέσα στο κτίριο. Ανεξάρτητη είσοδος προβλέπεται για την Αίθουσα Εκδηλώσεων προκειμένου να εξασφαλισθεί δυνατότητα λειτουργίας της εκτός του ωραρίου εργασίας των λοιπών ενοτήτων.
Στο εσωτερικό του κτιρίου οργανώνονται εσωτερικά αίθρια για την ενίσχυση του φυσικού φωτισμού και τη συμβολή στη βελτίωση του φυσικού δροσισμού.
Ο μεγάλος αύλειος χώρος (πλατεία) διαμορφώνεται στη συμβολή των δύο πρισμάτων, στο ίδιο επίπεδο με την είσοδο της Αίθουσας Εκδηλώσεων. Το επίπεδο της πλατείας συνδέεται με την κεντρική είσοδο του κτιρίου με σύστημα κλιμάκων και ραμπών, δημιουργώντας κλιμακωτά επίπεδα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σημεία στάσης, ανάπαυσης και αναμονής με ανεμπόδιστη θέα.
Η είσοδος στο οικόπεδο γίνεται από κόμβο επί της τοπικής οδού εξυπηρέτησης με άξονα με νησίδα που καταλήγει σε διαμόρφωση επιβίβασης και αναστροφής.
 Δυτικά του άξονα εισόδου διαμορφώνεται ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων προσωπικού και επισκεπτών συνολικής χωρητικότητας 195 θέσεων, από τις οποίες οι 14 θέσεις είναι για οχήματα ατόμων με μειωμένη κινητικότητα. Οι νησίδες πρασίνου εντός του χώρου στάθμευσης θα φυτευτούν με φυλλοβόλα δέντρα. Ο λοιπός υπαίθριος χώρος του οικοπέδου προβλέπεται να παραμείνει χωρίς ιδιαίτερες διαμορφώσεις προκειμένου να αποδοθεί για την ενίσχυση της υφιστάμενης βλάστησης (πευκώνας).
Στο δώμα του μείζονος πρίσματος προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών panels. 

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 28.110.000,00 € (με ΦΠΑ). Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης με ποσό 10.000.000,00€.
Ο διαγωνισμός για την κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές Φθινόπωρο, η υπογραφή της σύμβασης θα γίνει μέχρι το Μάρτιο του 2022 και η κατασκευή του έργου προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023





 Ρεπορτάζ: Νίκος Βουδούρης

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο