Την Βέροια επισκέφθηκε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη - Οι επαφές, τα εγκαίνια και η διαμαρτυρία


Την πόλη της Βέροιας επισκέφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 16 Ιουλίου 2021 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο περιοδείας της στην Κ. Μακεδονία.

Το απόγευμα του Σαββάτου (17/7) η Υπουργός θα επισκεφθεί και την Βεργίνα, όπου στις 19.00 θα εγκαινιάσει το αρχαιολογικό πάρκου της Νεκρόπολης των Αιγών και της Βασιλικής ταφικής Συστάδας «των Τημενιδών».

Επίσκεψη και σύσκεψη στο Δημαρχείο Βέροιας



Πρώτος σταθμός της επίσκεψης της Υπουργού στη Βέροια ήταν το Δημαρχείο της πόλης, όπου την υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης.

Σε σύσκεψη που ακολούθησε για θέματα που άπτονται του πολιτισμού και των προοπτικών της περιοχής συμμετείχαν ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο βουλευτής Ημαθίας, κ. Αναστάσιος Μπαρτζώκας, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, κ. Αγγελική Κοτταρίδη, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, κ. Βασίλης Λυκοστράτης, ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ, κ. Θεόφιλος Κορωνάς και ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας, κ. Δημήτρης Πυρινός.


Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Δ. Βέροιας, στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Βέροιας σημείωσε τις προσπάθειες που έχουν γίνει την προ-covid εποχή σχετικά με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων και την επίτευξη αύξησής τους σε ποσοστό 53% πριν την εκδήλωση της πανδημίας. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη λειτουργία του Νέου Μουσείου των Αιγών ανοίγεται μια ρεαλιστική προοπτική για επιμήκυνση του χρόνου παραμονής των τουριστών που επισκέπτονται τη Βεργίνα και τη Βέροια. Επίσης ο κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης τόνισε προς την Υπουργό Πολιτισμού το θέμα της διαχείρισης των διατηρητέων κτιρίων της Βέροιας και ενός κρατικού προγράμματος χρηματοδότησης που θα δώσει κίνητρο στους ιδιώτες. 

Σύμφωνα με το ίδιο δελτίο Τύπου, απαντώντας η Υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε τη σημασία των πολιτιστικών και τουριστικών διαδρομών με τη σειρά των ενεργειών που θα πρέπει να τις συνοδεύουν, μέσα από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και της ιστορίας της Βέροιας, τονίζοντας παράλληλα ότι το νέο Μουσείο των Αιγών αναμένεται να αποτελέσει την πυξίδα της ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. Η κ. Λίνα Μενδώνη επισήμανε επίσης πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει θέσει σε προτεραιότητα την υλοποίηση του νέου προγράμματος «Διατηρώ κατ΄ οίκον» από το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο τη διάσωση ιδιωτικών διατηρητέων κτιρίων που κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Στο τέλος της σύσκεψης ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης δώρισε στην Υπουργό Πολιτισμού το έμβλημα του Δήμου Βέροιας και το νέο λεύκωμα της πόλης.

Επίσκεψη στο Μητροπολιτικό Μέγαρο και συνάντηση με τον Μητροπολίτη Βεροίας

 
Μετά την σύσκεψη στο Δημαρχείο, η Υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε το Μητροπολιτικό Μέγαρο, όπου την υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων. 

Την Υπουργό συνόδευαν ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Βουλευτής Ημαθίας Αναστάσιος Μπαρτζώκας, η έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη και στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού. 


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Μητρόπολης, ο Μητροπολίτης αφού την καλωσόρισε στη Βυζαντινή Βέροια, «στην μικρή Ιερουσαλήμ» με τον μεγάλο αριθμό βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών της απένειμε το χρυσό μετάλλιο του Αργυρού Ιωβηλαίου των Παυλείων, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τα πραγματοποιηθέντα και αναγγελθέντα έργα του Υπουργείου Πολιτισμού στην τοπική μας Εκκλησία.  

Με την σειρά της η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την φιλοξενία, ενώ ακολούθησε διάλογος για θέματα που άπτονται του πολιτισμού και των προοπτικών της περιοχής.

Η συνάντηση με τον Μητροπολίτη συνέπεσε λίγες μόνο κάποιες ώρες μετά την απόφαση να δρομολογηθεί το έργο που θα γίνει μέσα στον χώρο της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά. Ένα Βαπτιστήριο που θα αναπαριστά όλα τα βήματα του Απόστολου Παύλου στην Ελλάδα. Στην ίδια εκκλησία θα γίνει και το κειμηλιαρχείο, όπου θα εκτεθούν πολλά κειμήλια της Ημαθίας. 

Ο Μητροπολίτης εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί το 2022, οπότε και θα γιορτάζονται τα 200 χρόνια από την Επανάσταση που ξεκίνησε στη Δοβρά. 
 
Συνάντηση με αντιπεριφερειάρχη και εγκαινιαστική περιοδεία 


Μετά τη συνάντηση με τον Μητροπολίτη η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο βουλευτής Τάσος Μπαρτζώκας και η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη επισκέφθηκαν το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη. 


Στη συνέχεια, οι κ. Μενδώνη, κ. Βεσυρόπουλος, κ. Μπαρτζώκας και κ. Κοτταρίδη έκαναν εγκαινιαστική περιοδεία σε εκκλησίες της Βέροιας  που έχουν αναστηλωθεί (Αγ. Βλάσιος, Παναγία Βαλτεσινή, Αγ. Γεώργιος ο Μικρός, Αγ. Νικόλαος, Αγ. Άννα της αγοράς, Αρχ. Χώρος Αγ. Παταπίου). 

Εγκαίνια έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας


Ακολούθως, η Υπουργός μετέβη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, όπου εγκαινίασε την μόνιμη ημιυπαίθρια έκθεση με τίτλο «Τοίχος της Μνήμης», που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Μουσείου, επί της λεωφόρου Ανοίξεως. 


Μετά τους σχετικούς χαιρετισμούς και τις ομιλίες, ακολούθησε το θεατρικό δρώμενο ‘’Επιγράμματα’’, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας.

Την προσαρμογή των κειμένων έκανε ο Γιώργος Λιόλιος, την σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας  Γιάννης Παρασκευόπουλος, ενώ την μουσική επιμέλεια είχαν ο Στ. Μπάμπαλος και ο Δ. Τσιγκενόπουλος.


Στην παράσταση συμμετείχαν οι τελειόφοιτοι της δραματικής σχολής «Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος»: Π. Ματζίρης, Σ. Γιαννάκιρης, Στ. Νικολαίδου, Λ. Τότα, Μ. Ταχτσίδου, Μ. – Ν. Παρασκευοπούλου, Ε. Θεμελή, Σ. Ταγταλενίδου, Χρ. Καρλιώτη, Φ. Ντοκατζή, Ολ. Πάπιστα.


Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, οι Βουλευτές Ημαθίας της ΝΔ Τάσος  Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από Βέροια και Νάουσα κ.α. 

Διαμαρτυρία για τον Σταθμό του Μετρό στην Θεσσαλονίκη
 

Κατά την έλευση και καθ' όλη την διάρκεια της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας υπήρξε διαμαρτυρία πολιτών για τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης. 

Στα πανό που κρατούσαν οι πολίτες αναγραφόταν "Έγκλημα στον Σταθμό Βενιζέλου" και αφορά την αντίδραση για την απόφαση απόσπασης των αρχαιοτήτων από το σημείο.

Πληροφορίες - φωτο από δελτία Τύπου Δ. Βέροιας, Μητρόπολης Βεροίας, σελίδας Απ. Βεσυρόπουλου και pliroforiodotis.gr
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο