Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Ημαθίας για θάνατο Θεοδωράκη και αναστολή εργασίας μη εμβολιασμένων


«Ο Μίκης ζει»

Τα λόγια είναι πάντα φτωχά, για να περιγράψουν το μεγαλείο ανθρώπων όπως ο Μίκης Θεοδωράκης.
Είμαστε ευγνώμονες που με τόσο πάθος, ευγένεια και γενναιοδωρία μας  χάρισε απλόχερα το ανεκτίμητο έργο του. Η μουσική του, αποτέλεσμα του μουσικού του ταλέντου, και  η απεριόριστη αγάπη του για την Ελλάδα και τους Έλληνες, έκανε τους στίχους του Ελύτη, του Ρίτσου, του Καρυωτάκη αλλά και την ποίηση συνολικά, προσιτή και προσφιλή στο ευρύ κοινό. 

Η συμμετοχή του στον ΕΛΑΣ ενάντια στους κατακτητές, η μετά τα Δεκεμβριανά ζωή του στην παρανομία, η σύλληψή του το 1947 και η εξορία του στην Ικαρία, είναι μέρος της πολιτικής και αγωνιστικής του πορείας. Μετά την αμνηστία που πήρε, συνελήφθη ξανά, λόγω της προσπάθειάς του να συμμετάσχει στον Δημοκρατικό Στρατό και στάλθηκε πάλι εξόριστος στην Ικαρία. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Μακρόνησο, όπου βασανίστηκε. Το 1950 επέστρεψε στην πρωτεύουσα και συνέχισε τις σπουδές του. Ωστόσο οι βασανισμοί, οι φυλακίσεις και η εξορία, δεν ανέκοψαν την αγωνιστική του ορμή. Το 1963, μετά τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη, ιδρύθηκε η «Νεολαία Λαμπράκη», της οποίας έγινε πρόεδρος, ενώ παράλληλα εκλέχτηκε βουλευτής της ΕΔΑ και αναδείχτηκε σε δημόσιο πρόσωπο αναφοράς για την Αριστερά.

Μετά το πραξικόπημα της χούντας πέρασε στην παρανομία και απηύθυνε έκκληση για Αντίσταση. Τον Μάιο του 1967, υπήρξε συνιδρυτής του ΠΑΜ και πρόεδρός του. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς φυλακίστηκε και εκτοπίστηκε. Η υγεία του κλονίστηκε και αποφυλακίστηκε κάτω από τη διεθνή κατακραυγή τον Απρίλιο του 1970.

Η πτώση της δικτατορίας τον βρήκε στην Αθήνα με την πολιτική του υπόσταση να έχει πια χαρακτήρα πιο αυτόνομο και συμβολικό. Συνοδοιπόρησε με την Αριστερά για σχεδόν 15 χρόνια. Το 1981 εξελέγη πρώτος βουλευτής στην Βʹ Πειραιά και το 1985 στην πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ. 

Η συμμετοχή του στους λαϊκούς αγώνες για Ελευθερία, Δημοκρατία και Ανεξαρτησία και το έργο του, που αποτελεί μια διαρκή αναμέτρηση με την αδικία, την ηττοπάθεια κι ένα σάλπισμα αγώνα ανάτασης κι ελπίδας, τον ταύτισαν με τα νιάτα, τις προσδοκίες και τους αγώνες τους για ένα καλύτερο μέλλον. 

Οι συναυλίες του συγκέντρωναν σε κάθε ευκαιρία δεκάδες χιλιάδες κόσμου, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ιστορική συναυλία στο στάδιο Καραϊσκάκη μετά την πτώση της χούντας, όπου χιλιάδες άνθρωποι τραγουδούσαν με δάκρυα στα μάτια, αγκαλιάζονταν και παρασύρονταν σε ένα ξέσπασμα ενθουσιασμού, βιώνοντας την απόλυτη ελευθερία;

Σφράγισε την ελληνική μουσική όχι μόνο με τα τραγούδια του αλλά και με την αισθητική του και αναδείχθηκε σε παγκόσμια προσωπικότητα, αφού το έργο του γνώρισε διεθνή αναγνώριση και απήχηση. Για τον κόσμο ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν είναι και θα είναι σύμβολο και τα σύμβολα δεν πεθαίνουν.

Ο φυσικός του θάνατος, μια τεράστια απώλεια για τη χώρα, μας γέμισε θλίψη και σήμανε το οριστικό τέλος μιας εποχής. Ωστόσο, αφήνει πίσω το έργο του, χωρίς καμία φθορά από τον χρόνο, μία μεγάλη παρακαταθήκη, συνώνυμη με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Το έργο του και η μνήμη της πληθωρικής παρουσίας του θα παραμείνουν  στην ψυχή και την καρδιά κάθε Έλληνα και Ελληνίδας, πολύ περισσότερο των αριστερών, που μεγαλώσαμε με τα τραγούδια του και η ζωή του αποτέλεσε την πυξίδα μας σε δύσκολους καιρούς. 

Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε το έργο του και να το μεταλαμπαδεύσουμε στις γενιές που έρχονται, καθώς ξεπερνάει τα όρια της μουσικής, του τραγουδιού, της τέχνης και αποτελεί μια ωδή στον αστείρευτο αγώνα για ζωή και ελευθερία.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

***

Την ώρα που η χώρα μας έχει μπει στο 4ο κύμα της πανδημίας και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ  καθώς και οι θάνατοι από covid αυξάνονται δραματικά εφαρμόζεται ο νόμος για την αναστολή εργασίας των μη εμβολιασμένου προσωπικού του ΕΣΥ.
Είναι μια άθλια κυβερνητική μεθόδευση,που παρά την συντριπτική πλειοψηφία των εμβολιασμένων υγειονομικών >90% από τα υψηλότερα ποσοστά της Ευρώπης, παρά τις προειδοποιήσεις για τεράστιο λειτουργικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί, η Κυβέρνηση προχωρεί σε μία κίνηση πολιτικού αυταρχισμού, κοινωνικής αναλγησίας και υπονόμευσης του ΕΣΥ.
Είναι προφανές ότι το κίνητρο δεν είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά η αναζήτηση "εξιλαστηρίων" θυμάτων για την αποτυχία ελέγχου της πανδημίας και και την αποτυχία της "επιχείρησης ελευθερίας".
Όλοι μπορεί  να αντιληφθούν ότι η εξέλιξη της πανδημίας στη Χώρα μας δεν θα κριθεί από το ποσοστό του ανεμβολίαστου προσωπικού του ΕΣΥ αλλά από το σύνολο των μέτρων που θα ληφθούν για όλες τις κοινωνικές ομάδες  για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η εμμονή της Κυβέρνησης στην εφαρμογή της ρύθμισης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια εκτός από την βαρβαρότητα της στέρησης του μισθού, στην απόλυση συμβασιούχων και στην  αντικατάστασή τους μέσω πελατειακών μηχανισμών, στην είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στο ΕΣΥ που θα προμηθεύουν εργαζόμενους στα Νοσοκομεία  καθώς και στην υλοποίηση του σχεδίου των ΣΔΙΤ που θα σημάνει την αρχή των ιδιωτικοποιήσεων των νοσοκομείων με πρόσχημα την κάλυψη των κενών θέσεων.
Η μόνη λύση στην ύστατη στιγμή είναι η αναστολή της εφαρμογής του νόμου, η εκτόνωση της κρίσης και η έναρξη σοβαρού διαλόγου με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τις πολιτικές δυνάμεις με στόχο τον καθολικό και εκούσιο εμβολιασμό, την ασφαλή φροντίδα των νοσηλευομένων ασθενών και την προετοιμασία του ΕΣΥ για την νέα φάση της πανδημίας.
Πολύ φοβόμαστε ότι η τοποθέτηση αυτήν την κρίσιμη στιγμή του κ. Πλεύρη σαν επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας σηματοδοτεί το "ξήλωμα" του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με αφορμή και ευκαιρία την αναστολή εργασίας του μη εμβολιασμένου προσωπικού των μονάδων υγείας.
Το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ κινδυνεύει!..
 
ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
 Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια