Συμμετοχή του 5ου ΓΕΛ Βέροιας στο πρόγραμμα Erasmus+ KA229 με τίτλο «Light of the Future»


Δελτίο Τύπου: Το 5ο ΓΕ.Λ. Βέροιας συμμετέχει κάθε χρόνο σε πολλά προγράμματα Erasmus+ δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους μαθητές του να ταξιδέψουν,  να γνωρίσουν άλλους ευρωπαϊκούς λαούς και την κουλτούρα τους και να διευρύνουν μέσα από αυτή την επαφή τους ορίζοντές τους.

Ένα από αυτά είναι και το πρόγραμμα Erasmus+ KA229 με τίτλο «Light of the Future», στο οποίο συμμετέχουν ακόμη το γερμανικό σχολείο Vocational Training College και το Liceo Scientifico Statale Federico Enrique από τη Ρώμη. Ο σκοπός του, όπως μαρτυρείται και από τον τίτλο του, αφορά το φως και την φωτορύπανση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος από τις 27/9/21 έως τις 3/10/21 πραγματοποιήθηκε η πρώτη διακρατική κινητικότητα, η οποία έλαβε χώρα στη Βόννη της Γερμανίας. Σ’ αυτήν συμμετείχαμε επτά μαθητές/τριες και δύο καθηγητές από το σχολείο μας, οι οποίοι για μία εβδομάδα γνωρίσαμε από κοντά το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα. Στη διάρκεια αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης  ξεναγηθήκαμε στο χώρο του σχολείου και παρακολουθήσαμε ενδιαφέρουσες εργασίες από τους μαθητές του γερμανικού σχολείου  σχετικά με το θέμα του προγράμματος. Από τις εργασίες μάθαμε για την ιστορία, τον τρόπο λειτουργίας του φωτός καθώς και για τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών γύρω από το πρόβλημα της φωτορύπανσης, ενώ παράλληλα πήραμε μέρος και σε βιωματικό εργαστήριο γύρω από το γνωστικό αντικείμενο της αστρονομίας, κάνοντας χρήση της εφαρμογής ‘’Loss of the night” και απαντώντας σε ερωτήσεις μορφής quiz. 

Το μάθημα συνεχίστηκε στο εθνικό πάρκο Eifel, όπου ήρθαμε σε επαφή με έναν αστρονόμο που πέρα από γενικές γνώσεις, μας έμαθε να κάνουμε χρήση ειδικών  εργαλείων, όπως το φωτόμετρο, και ενώ ήταν προγραμματισμένο να παρατηρήσουμε τον έναστρο ουρανό την νύχτα, σταθήκαμε άτυχοι καθώς είχε συννεφιά. Ανεβήκαμε περπατώντας στο πιο ψηλό σημείο της Βόννης διακρίνοντας τον τρόπο που τα φώτα της πόλης επηρεάζουν τον σκοτεινό ουρανό.
Την τελευταία μέρα των εργασιών οι μαθητές χωρίστηκαμε σε ομάδες και δημιουργήσαμε διάφορα logo, από τα οποία ένα ψηφίστηκε ως το αντιπροσωπευτικό του προγράμματος.

Παράλληλα με τις δραστηριότητες ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο της Βόννης μαθαίνοντας την ιστορία της -παλιά πρωτεύουσα του Γερμανικού κράτους- και θαυμάζοντας τα αξιοθέατά της. Επισκεφθήκαμε το σπίτι  του Μπετόβεν και βγήκαμε φωτογραφίες μπροστά από το άγαλμά του που δεσπόζει στη κεντρική πλατεία. Περιηγηθήκαμε στο Μουσείο Ιστορίας, του οποίου τα εκθέματα ξεκινούσαν χρονικά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έφταναν ως το σήμερα. Το πρόγραμμα περιλάμβανε και βόλτα στη Κολωνία με αποκορύφωμα τη ξενάγηση στον επιβλητικό καθεδρικό ναό του Αποστόλου Παύλου και τη θέα της πόλης από ψηλά.

Το πρόγραμμα της κινητικότητας αυτής έκλεισε με ένα υπέροχο αποχαιρετιστήριο δείπνο στο πιο παλιό εστιατόριο της πόλης με παραδοσιακά φαγητά της Γερμανίας. Επιστρέψαμε παίρνοντας μαζί μας όλες τις όμορφες εμπειρίες και αναμνήσεις, ανυπομονώντας να ξανασυναντήσουμε τους νέους μας φίλους όταν αυτοί θα επισκεφτούν την πόλη μας, τον Απρίλιο του 2022.

Συμμετείχαμε οι μαθητές/τριες: Κυριάκος Καρυπίδης, Κουρουζίδου Δήμητρα, Μπλέτσιου Ιωάννα, Σγούρου Στυλιανή, Σταμάτη  Αναστασία, Τσαχουρίδου Ναυσικά – Ραφαηλία, Βασίλτσης Ραφαήλ, και οι καθηγητές: Χαρά Αξούριστου και Τάσος Μοσχόπουλος.

   Το πρόγραμμα επιχορηγείται από την ΕΕ και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) αποτελεί την Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+.

#IKY #IKY_Erasmusplus #Erasmusplus #StateScholarshipsFoundation

 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο