Τόλκας προς Α. Γεωργιάδη: Καταθέστε στην Βουλή τί θα χρηματοδοτήσετε στο X/K 3-5 Πηγάδια και για πού υποσχεθήκατε τα 10,7 εκατ. Ευρώ


Δελτίο Τύπου: Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ημαθίας Άγγελος Τόλκας φέρνει για πρώτη φορά το θέμα της χρηματοδότησης του Χιονοδρομικού Κέντρου 3 – 5 Πηγάδια στη Βουλή, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κο Γεωργιάδη.

Στην ερώτησή του ο Άγγελος Τόλκας παραθέτει βίντεο (https://youtu.be/x1Kb4jGY_KU) όπου ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε εξαγγείλει ότι βρίσκεται σε ωριμότητα για χρηματοδότηση συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο, μετά από προεργασία που είχε γίνει από πλευράς του Υπουργείου Ανάπτυξης. 
Ο Βουλευτής Ημαθίας κατακρίνει την Κυβέρνηση ότι ενώ υποσχέθηκε στήριξη για τα Πηγάδια, σε επίπεδο Πρωθυπουργού μάλιστα, σήμερα απαξιώνει το Κέντρο, διχάζει την τοπική κοινωνία και αποκρύπτει τα σχέδια της για το Χιονοδρομικό Κέντρο τη στιγμή μάλιστα που οι δημόσιες επενδύσεις στην περιφέρεια είναι καθοριστικής σημασίας.    

Στη συνέχεια θέτει στον κο Γεωργιάδη συγκεκριμένα ερωτήματα που τόσο καιρό δεν έχουν απαντηθεί: 

-ποιο είναι το επενδυτικό σχέδιο
-ποιος θα το υλοποιήσει
-τί γίνεται με τα 10,7 εκ € που υποσχέθηκε
-από ποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα γίνει η χρηματοδότηση
-με τί όρους θα γίνει η επένδυση
-πώς σχεδιάζει τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής
-να κατατεθούν τα παραπάνω επενδυτικά σχέδια. 

Ο Άγγελος Τόλκας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει την περιοχή  αλλά και να ξεκαθαρίσει τί σχεδιάζει. Στόχος είναι να τελειώσει ο κύκλος ατέρμονων συζητήσεων και ανησυχίας στην τοπική κοινωνία που χάνει μία ακόμη πηγή πλούτου της. Να συσπειρώσουμε τις δυνάμεις μας γύρω από μια συγκεκριμένη πρόταση για την ολιστική ανάπτυξη».

Η ερώτηση Τόλκα:

Αθήνα, 18/10/2021

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: -Απαξίωση του Χιονοδρομικού Κέντρου Νάουσας «3 – 5 Πηγάδια» Τί ισχύει με τις εξαγγελίες για τις αναπτυξιακές επενδύσεις ύψους 10,7 εκ. Ευρώ.

-Αίτημα κατάθεσης σχετικών εγγράφων

Εντονότατη ανησυχία επικρατεί στην τοπική κοινωνία της Νάουσας και ολόκληρης της περιοχής από την μη λειτουργία του δημοτικού Χιονοδρομικού Κέντρου 3- 5 Πηγάδια.

Εικόνες απαξίωσης βλέπουν το φως της δημοσιότητας ακυρώνοντας την αξία αυτού του αναπτυξιακού πυλώνα της πόλης.

Την αναγκαιότητα λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου για την πολύπαθη Νάουσα και τα οικονομικά οφέλη τα αναγνωρίζετε κι εσείς όπως ολόκληρη η περιοχή η οποία έχει επενδύσει πολλά στον ορεινό όγκο του Βερμίου.

Η κατάσταση δεν θα είχε φτάσει σε αυτό το σημείο εάν είχατε προχωρήσει στην εφαρμογή σχεδίου αξιοποίησης των 3-5 Πηγαδιών που είχατε εξαγγείλει δημόσια σε διαδικτυακή διάσκεψή σας με τον Δήμαρχο Νάουσας (https://www.youtube.com/watch?v=x1Kb4jGY_KU&t=142s) ξεκινώντας την τοποθέτησή σας λέγοντας «Δουλέψαμε πάρα πολύ και είμαστε υπέρ του σχεδίου….».

Η αλήθεια είναι ότι εξαγγείλατε σχέδιο χωρίς καθόλου λεπτομέρειες.

Ωστόσο τονίσατε ότι για τη εφαρμογή του σχεδίου για τα 3-5 Πηγάδια υπήρξε ισχυρή πολιτική βούληση λόγω προτροπής του ίδιου του Πρωθυπουργού, δική σας αποφασιστικότητας και προεργασίας που είχε γίνει από πλευράς του Υπουργείου σας και του Γενικού Γραμματέα ο οποίος, όπως δηλώσατε, το έχει φέρει εις πέρας.

O Δήμαρχος Νάουσας γνωστοποιούσε τότε με γραπτή του δήλωση:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τους συνεργάτες τους για το μεγάλο ενδιαφέρον, την υποστήριξη και την αμέριστη συμπαράσταση που έδειξαν για να προχωρήσει μια εμβληματική και στρατηγικού χαρακτήρα επένδυση για τον Δήμο Νάουσας. Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι θα προχωρήσει η υλοποίηση αναπτυξιακών επενδύσεων ύψους 10,7 εκατ. ευρώ για το Χιονοδρομικό Κέντρο «3- 5 Πηγάδια…..».

ΕΠΕΙΔΗ οι δημόσιες επενδύσεις μπορούν και πρέπει να είναι καθοριστικές για την τοπική ανάπτυξη και την συνεπακόλουθη οικονομική πρόοδο.
ΕΠΕΙΔΗ ο ορεινός όγκος του Βερμίου είναι για τη Νάουσα βασικός πνεύμονας αειφορίας, οικονομικής τροφοδότησης και βιωματικής σχέσης με τους κατοίκους.
ΕΠΕΙΔΗ η κοινωνία της πόλης και το δημόσιο συμφέρον απαιτεί να γνωρίζει σε τί έργα και ποιες επενδύσεις θα διατεθούν τα χρήματα που εξαγγείλατε.
ΕΠΕΙΔΗ έχετε υποχρέωση να παρουσιάσετε το σχέδιο επένδυσης που θα στηρίξετε με όλες τις λεπτομέρειές του για την μέγιστη ωφέλεια στην τοπική και εθνική οικονομία.
ΕΠΕΙΔΗ έχει ανοίξει ένας ατέρμονος διάλογος στην πόλη για τη νομική βάση αξιοποίησης του Χιονοδρομικού Κέντρου και χάνεται το ουσιαστικό νόημα της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος και της επωφελέστερης για την πόλη αξιοποίησης
ΕΠΕΙΔΗ οι ενέργειές σας πρέπει να ενώνουν και όχι να διχάζουν την τοπική κοινωνία σε ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο δράσης και ανασυγκρότησης και σε ένα κοινό καλύτερο μέλλον.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Ποιο είναι το σχέδιο / project δράσεων, παρεμβάσεων και μελετών που επεξεργαστήκατε κι επί του οποίου χρηματοδοτείτε για το Χιονοδρομικό Κέντρο 3 – 5 Πηγάδια;
Από ποιόν φορέα θα γίνει η επένδυση;
Σε ποια φάση βρίσκεται η χρηματοδότηση επενδύσεων ύψους 10,7 εκατ. ευρώ για το Χιονοδρομικό Κέντρο 3 - 5 Πηγάδια για την οποία ο ίδιος δηλώσατε ότι είναι σε φάση ωριμότητας για χρηματοδότηση;
Υπάρχει εγγραφή ή δέσμευση του ποσού επένδυσης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, στο ΕΣΠΑ ή κάποιο άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα;
Έχετε θέσει όρους από την πλευρά σας για την υλοποίηση της επένδυσης και αν ναι ποιοι είναι αυτοί;
Τί προβλέψεις κάνατε ως χρηματοδότης και ως αρμόδιο υπουργείο για την ολιστική, συμπεριληπτική ανάπτυξη της περιοχής με πυρήνα το χιονοδρομικό κέντρο;

Επίσης, ο αρμόδιος Υπουργός παρακαλείται να καταθέσει στο Σώμα : Α) τα υποβληθέντα επενδυτικά σχέδια – προτάσεις καθώς και Β) τις σχετικές εγγραφές σε σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ο ερωτών βουλευτής 
Τόλκας Άγγελος
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο