Οι μπόμπιρες έβαλαν τα γυαλιά στους μεγάλους (άποψη)


Άποψη, του Θάνου Κάλλη: Δωρεά τροφίμων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Βέροιας, έκαναν οι μικροί μαθητές του Δ΄ Παιδικού Σταθμού Άλσους Παπάγου του ΚΑΠΑ Βέροιας και οι οικογένειες τους, υπό την καθοδήγηση των παιδαγωγών του Σταθμού που οργάνωσαν και συντόνισαν τη δράση ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής (16 Οκτωβρίου).Πρόκειται για μια αξιέπαινη πράξη και φωτεινό παράδειγμα για όλους.

Στην άκρως καταναλωτική κοινωνία που ζούμε, έχουμε μάθει δυστυχώς να ζητάμε ολοένα και περισσότερα και ξεχνάμε την αξία της προσφοράς. Γιατί μας κάνει να αφήνουμε πίσω μας έστω και για λίγο την εγωκεντρική φύση μας και να επικεντρωνόμαστε στην ευτυχία και την ευημερία των άλλων. Και η προσφορά εννοείται πως δεν είναι μόνο υλική, αλλά και συναισθηματική.

Η αγάπη, η αλληλεγγύη, η προσφορά αποτελούν ιδανικά και αξίες πέρα από τον εαυτό μας, γιατί μας κάνουν να βγαίνουμε για λίγο από τον μικρόκοσμό μας και να σκεφτόμαστε τον διπλανό μας. Και αποτελούν τη λύση στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σήμερα. 

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι μια σχετικά πρόσφατα ενταγμένη έννοια στο λεξιλόγιο και στη ζωή των ελληνικών πόλεων που δημιουργήθηκε λόγω των ασφυκτικών αναγκών της εποχής μας, μιας εποχής που χαρακτηρίζεται από ραγδαία αύξηση της φτώχειας, της ανεργίας, οικογένειες που στερούντα βασικά είδη πρώτης ανάγκης και παιδιά να πεινούν, ηλικιωμένοι να μην έχουν φαγητό και φάρμακα, να υπάρχει κοινωνικός αποκλεισμός κ.α.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας Κοινωνικά Παντοπωλεία, δηλαδή καταστήματα που παρέχουν δωρεάν σε τακτική βάση τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε άτομα και οικογένειες που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ένταξης. 

Τα προϊόντα και τα τρόφιμα που διανέμονται δωρεάν, προέρχονται από τη χρηματοδότηση του εκάστοτε Δήμου και από ευγενικές χορηγίες επιχειρήσεων, κοινωνικών φορέων και απλών πολιτών. Τα είδη των προϊόντων που διατίθενται στους ωφελούμενους είναι τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη προσωπικής υγιεινής και βρεφικής φροντίδας, είδη οικιακού εξοπλισμού, ενδύματα, βιβλία, παιχνίδια και πολλά άλλα. Εν ολίγοις, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία είναι δωρεάν «σούπερ μάρκετ» για άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καταπολεμούν τις κοινωνικές ανισότητες και ενισχύουν την κοινωνική ενότητα της Πατρίδα μας.

Είναι γεγονός, όταν κάνεις κάτι καλό για κάποιον, ενισχύεις τον αυτοσεβασμό σου και νιώθεις την ιδιαίτερη χαρά που έχουν όσοι προσφέρουν. Ενισχύεται η αυτοεκτίμηση σου διότι η πράξη της προσφοράς, σου δημιουργεί συναισθήματα ικανοποίησης και πληρότητας. Όταν προσφέρεις χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς να περιμένεις ανταμοιβή, απαλλάσσεσαι αυτομάτως από τα δεσμά των κοινωνικών συμβάσεων, είσαι ελεύθερος.

Όταν προσφέρεις, δίνεις χαρά και αυτό σου μεταφέρει ευχάριστα συναισθήματα. Χαίρεσαι και εσύ όταν κάνεις χαρούμενο κάποιον άλλον που το έχει ανάγκη. Ένα δικό του χαμόγελο, σε αναπτερώνει. Τελικά, το πιο σημαντικό απ΄όλα, ακόμα και από όλα τα υλικά αγαθά, είναι η σχέση μας με τον συνάνθρωπο. Κανένας άνθρωπος δεν είναι ευτυχισμένος μόνος του. Η επαφή μας με τον συνάνθρωπο μας εξευγενίζει και μας εξημερώνει.

Κοινωνικά Παντοπωλεία της Π.Ε. Ημαθίας:
Α) Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Αλεξάνδρειας, πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού, τηλ. 2333053071, 2333053072.
Β) Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Βέροιας, οδός Σταδίου 51,τηλ. 2331353824, 2331353821.
Γ) Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Νάουσας, κτίριο Λόγγου Τουρπάλη, τηλ. 2332029936

Θάνος Κάλλης
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο