Τ. Σιδηρόπουλος για αποζημιώσεις ΕΛΓΑ: "Ενώ ισχυρίζονται ότι πλήρωσαν 40% προκαταβολές, δεν έχουν προκαταβάλει ούτε το 20% επί του συνολικού όγκου"


Παρέμβαση στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8) με τον δημοσιογράφο Αλέκο Χατζηκώστα έκανε την Παρασκευή 26/11 ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, γεωπόνος στο επάγγλεμα και καλός γνώστης των αγροτικών θεμάτων, Τάσος Σιδηρόπουλος, σχετικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμέμα, ο κ. Σιδηρόπουλος ανάφερε στον Αλέκο Χατζηκώστα:

Προέκυψε ένα σοβαρό θέμα με τα ασφάλιστρα που θα πρέπει να καταβάλουν οι αγρότες προς τον ΕΛΓΑ, για να μπορέσουν να πάρουν τις αποζημιώσεις, οι οποίες προβλέπεται να πληρωθούν τον επόμενο μήνα. 

Θεωρητικά, οι πληρωμές που αφορούν το 2021, θα πρέπει να καταβληθούν τα ασφάλιστρα μέχρι το Μάρτιο του 2022, δίνεται αυτή η ευχέρεια στους παραγωγούς. Τώρα, όπως μαθαίνω, έχουν αιφνιδίως αλλάξει άποψη και λένε ότι θα πρέπει τα ασφάλιστρα να καταβληθούν τις επόμενες ημέρες, διαφορετικά δεν θα μπορούν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. 

Η χρονιά αυτή είναι ειδικών συνθηκών, γιατί έχουμε παραγωγούς, που έχουν ολική καταστροφή της τάξης 100%, δηλαδή δεν έχουν κανένα εισόδημα, όσοι π.χ είναι με μονοκαλλιέργειες ροδακινιάς και καλούνται να πληρώσουν τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και του 2020 και του 2021, χρήματα που σε πολλούς δεν υπάρχουν και μοιραία θα μείνουν εκτός πληρωμών. Άρα δεν θα κάνουν Χριστούγεννα αλά και ευρύτερα η οικονομία του νομού θα στερηθεί σημαντικούς πόρους. 

Θεωρώ απαράδεκτο αυτό που γίνεται και ούτε μπήκαν στον κόπο να κάνουν μία επίσημη ενημέρωση από την πλευρά του ΕΛΓΑ και αιφνίδια δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα. Κάτι που είχαν κάνει το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ του 2020, όπου παραμονή των προκαταβολών, ενώ είχαν βγάλει ανακοίνωση ότι τα ασφάλιστρα θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το Σεπτέμβρη του 2021 και ξαφνικά ενόψει προκαταβολών άλλαξαν γνώμη και απαίτησαν να προκαταβάλουν οι παραγωγοί τα χρήματα, για να μπορούν να πληρωθούν από τον παγετό ως προκαταβολή, η οποία πληρώθηκε στα τέλη Αυγούστου.

Επομένως δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στον αγροτικό κόσμο, ιδίως των ροδακινοκαλλιεργητών. Είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να συγκεντρώσουν χρήματα, για να πληρώσουν και θα μείνουν απλήρωτοι. Θα μπορούσε ο ΕΛΓΑ, αφού θέλει τόσο πολύ να συγκεντρώσει αυτά τα χρήματα, να μπει στη διαδικασία, λόγω των ειδικών συνθηκών της φετινής χρονιάς, κατ΄ εξαίρεση και μόνο για φέτος να πάει σε έναν συμψηφισμό. Δηλαδή π.χ αν έχει ένας παραγωγός να πάρει 5.000, έχει την οφειλή του 2021 που θα πρέπει να την πληρώσει  μέχρι το Μάρτιο του 2022, να του αφαιρεθούν τα 1.000 ευρώ που ενδεχόμενα της οφειλής προς τον ΕΛΓΑ και να πάρει τα υπόλοιπα χρήματα. Αν έκαναν αυτή την κίνηση, θα έδιναν μία διέξοδο. Οι παλινωδίες φέτος από την πλευρά της κυβέρνησης είναι πάρα πολλές. 

Πρώτον όσον αφορά τις πληρωμές, όπου κάποιοι παραγωγοί πληρώνουν ένα τίμημα παραπάνω, για να μπορούν να πάρουν μεγαλύτερη αποζημίωση, κάτι που δεν ισχύει. Δεύτερον, έχουν υποσχεθεί ότι θα δώσουν το σύνολο, χώρια δηλαδή να κρατήσουν αυτό το -15% που αφαιρείται και στη συνέχεια πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή του 88% , ότι για τη φετινή χρονιά δεν θα ισχύει και αυτά είναι λόγια του υπουργού Γεωργίας  κατά την επίσκεψή του. 

Ενώ ισχυρίζονται ότι πλήρωσαν 40% προκαταβολές, αυτή τη στιγμή δεν έχουν προκαταβάλει ούτε το 20% επί του συνολικού όγκου. Μιλάμε για έναν τεράστιο εμπαιγμό και μάλιστα ενόψει Χριστουγέννων είναι πρόκληση να ζητάς τώρα να προκαταβάλουν και τα ασφάλιστρα του 2021. 

 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ανώνυμος1/12/21, 11:42 π.μ.

    Ρε Τάσο τι θυμήθηκες τώρα και αρθογραφείς ;
    Μήπως ξαναμύρισες το ΠΑΣΟΚ και ψάχνεις καρέκλα ;
    Κοίτα τις δουλειές σου, το ΠΑΣΟΚ αλλάζει αν δεν το κατάλαβες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε σχολιάστε υπεύθυνα...