Η μετάλλαξη Όμικρον ήρθε στην Ελλάδα


Η μετάλλαξη Όμικρον όπως αναμενόταν ήρθε και στην Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το πρωί της Πέμπτης (2/12), κρούσμα της μετάλλαξης εντοπίστηκε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά.

Πρόκειται για Έλληνα, που είχε ταξιδέψει στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός. Σημειώνεται πως ο εν λόγω πολίτης ήταν εμβολιασμένος.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, στη συνέχεια είπε ότι το άτομο αυτό έφτασε στην Ελλάδα, στις 26 Νοεμβρίου το πρωί και υποβλήθηκε σε ράπιντ τεστ στο αεροδρόμιο το οποίο βγήκε αρνητικό.

Στη συνέχεια έκανε ράπιντ κάθε μέρα και στις 29 Νοεμβρίου, βγήκε θετικό. Την επόμενη μέρα παρουσίασε ήπια συμπτώματα.

Ακολούθησε έλεγχος PCR, που έδειξε ότι χρειαζόταν γονιδιακός έλεγχος για τη μετάλλαξη Όμικρόν. Σήμερα το πρωί (2/12), επιβεβαιώθηκε ότι ότι πρόκειται για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Όπως είπε ο κ. Ζαούτης, το άτομο είναι σε καραντίνα μαζί με όλες τις επαφές του καθώς έγινε ιχνηλάτηση.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι τα κύρια ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον είναι;

1. Αν υπάρχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Αυτή τη στιγμή δεν το γνωρίζουμε. Τα δεδομένα από την Ν. Αφρική δείχνουν ότι έχει αυξημένη μεταδοτικότητα όμως αυτό συμβαίνει σε ένα πλαίσιο όπου δεν έχει επικρατήσει το στέλεχος Δέλτα κι έτσι δεν μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

2. Πόσο μεγάλη είναι η νοσηρότητα. Και σ' αυτό το πεδίο υπάρχουν πολλά κενά στις γνώσεις μας. Οι αναφορές από γιατρούς την Ν. Αφρική περιγράφουν ένα σύνδρομο με πολύ πιο ήπια συμπτώματα.

3. Το τελευταίο ερώτημα αφορά αν καλύπτουν την μετάλλαξη τα φάρμακα και τα εμβόλια που έχουμε. Κι εδώ αναμένονται περισσότερες πληροφορίες αλλά γνωρίζοντας προηγούμενα εμβόλια και προηγούμενους ιούς εκτός κορονοϊού, πιστεύουμε ότι το εμβόλιο παρέχει ανοσία και σ' αυτή την μετάλλαξη, αλλά δεν γνωρίζουμε το πόση ανοσία παρέχει. Γι' αυτό το εμβόλιο παραμένει το κύριο όπλο που διαθέτουμε απέναντι και στην Όμικρον και προτείνεται να εμβολιαστούν και επίσης να γίνει και η τρίτη δόση.

Πηγή: news247.gr
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο