ΕΛΜΕ Ημαθίας: Κινητοποίηση για αυξήσεις τιμών (16/2) και στήριξη εργαζομένων ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε. (10/2)


Συγκέντρωση στην Πλατεία Δημαρχείου Βέροιας θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 16/2/2022 στις 6:00 μ.μ. η ΕΛΜΕ Ημαθίας για να διαμαρτυρηθεί για τις αυξήσεις στο ρεύμα αλλά και σε βασικά προϊόντα, ενώ απευθύνει και κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση στήριξης στους εργαζομένους της ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε.

Στις δύο σχετικές ανακοινώσεις αναφέρονται τα παρακάτω: 

“Είναι βαρύς ο φόρος στα καύσιμα, τεράστιος αλλά αυτό δεν αφορά στους φτωχούς,  αφού οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο” 
Θ. Σκυλακάκης. 

Σε ρόλο Μαρίας Αντουανέτας ο υπουργός αποκαλύπτει την αντιλαϊκή και ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησής του, που οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση του λαού μας. Ένα κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια (ηλεκτρισμός, καύσιμα) αλλά και σε βασικά προϊόντα και κοινωνικά αγαθά έρχεται να ολοκληρώσει τη λεηλασία του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος μαζί με την ανεργία, τους μισθούς πείνας, την ελαστική εργασία, την φτωχοποίηση των μικροεπαγγελματιών. 

Οι αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων ήδη έχουν στραγγίσει το πορτοφόλι μας και χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν θέρμανση και ηλεκτρισμό. Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης περί διεθνούς συγκυρίας και αύξησης των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου και του φόρου άνθρακα δεν στέκουν καθώς η Ελλάδα είναι η χώρα με την ακριβότερη τιμή οικιακού ρεύματος στην Ευρώπη ανεξάρτητα από τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και αερίου. Οι αυξήσεις δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο αλλά πολιτική επιλογή κυβερνήσεων και Ε.Ε. Ο τρόπος που παράγεται και διανέμεται η ενέργεια είναι πεδίο για κερδοσκοπία ιδιωτικών εταιριών σε βάρος των καταναλωτών, ένα εμπόρευμα που διαμορφώνεται με τους νόμους της αγοράς. Ενώ η τιμή στο ρεύμα για τα νοικοκυριά αυξάνεται, για τις βιομηχανίες μειώνεται, παρότι ήδη είναι χαμηλότερη από την οικιακή. Με εξοργιστική υποκρισία οι αρμόδιοι υπουργοί λένε ότι αυτό σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος ενώ εδώ και χρόνια χρηματοδοτούμε μέσω των οικιακών λογαριασμών τους «επενδυτές» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για να έχουν εξασφαλισμένα κέρδη σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. 

Δε μπορούμε να μη σχολιάσουμε και τη μεθοδικότητα που κυβερνήσεις χρόνια τώρα με την πολιτική τους διέλυσαν την ΔΕΗ και την ξεπούλησαν ενώ ταυτόχρονα πριμοδότησαν ιδιωτικές εταιρίες και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με εισαγόμενο φυσικό αέριο, που τώρα είναι πανάκριβο. Αλλά η αισχροκέρδεια δεν είναι παρέκκλιση των νόμων της αγοράς. Είναι η ίδια η «ελεύθερη αγορά» που κάνει σκλάβο τον λαό. Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Ό,τι απομένει από τους κουτσουρεμένους μισθούς και τις συντάξεις, το κλέβουν με την ακρίβεια γιατί δεν είναι μόνο το ρεύμα και το αέριο αλλά και οι αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής ενώ εκτοξεύονται και οι τιμές στην εστίαση, την ένδυση, τα μεταφορικά έξοδα, τα διόδια αλλά και το κόστος στέγασης. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά στην “ελάφρυνση” των λογαριασμών θα οδηγήσουν. Γι αυτό λέμε: 

● Όχι στις αυξήσεις των τιμών ρεύματος και θέρμανσης, τροφίμων και δημόσιων  αγαθών 
●Αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες ρεύματος-ενέργειας και νερού - Άμεση κρατικοποίηση των ιδιωτικών εταιρειών παροχής τους  
● Διαγραφή χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τράπεζες, κράτος, ΔΕΗ κ.ά. - Άμεση  και μαζική διεύρυνση των δικαιούχων κοινωνικού τιμολογίου με χαμηλότερες τιμές 
● Φραγμός στις αυξήσεις των ενοικίων - Προγράμματα στέγασης για όλους  
● Φοροαπαλλαγές για τους φτωχούς και όχι για τους πλούσιους - Κατάργηση/μείωση  συντελεστών του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, το ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα βασικά  είδη 
●  Αυξήσεις μισθών και συντάξεων, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας.

Καλούμε συλλόγους, σωματεία, φορείς να διαδηλώσουμε την αντίθεση μας στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την ακρίβεια την Τετάρτη 16/2/2022 στις 6:00, στην Πλατεία Δημαρχείου Βέροιας. Ρεύμα και θέρμανση δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο λαό.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ημαθίας
 

***

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε. 

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας εκφράζει την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους της «Ευρωπαϊκής Νηματουργίας Βαρβαρέσος ΑΕ», οι οποίοι δίνουν έναν δίκαιο αγώνα για προστατεύσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι περίπου 200 εργαζόμενοι στην «Ευρωπαϊκή Νηματουργία Βαρβαρέσος» που εδρεύει στη Νάουσα, καθώς είναι απλήρωτοι εδώ και εφτά μήνες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Παρά το γεγονός ότι εταιρεία έχει λάβει κρατική επιδότηση τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει επί 8 χρόνια να καταβάλει μειωμένους μισθούς στους εργαζομένους, ενώ προχώρησε στην σύναψη ατομικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου με εργαζόμενους που αμείβονται με πολύ χαμηλούς μισθούς. Τους τελευταίους 7 μήνες δεν έχει καταβάλει τα δεδουλευμένα τους, έχει επιβάλει την εκ περιτροπής εργασία και έχει προχωρήσει σε εκδικητικές απολύσεις. Μέσα από τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ανακάλυψαν την σκληρότητα της εργοδοσίας που μέσα σε μια νύχτα απέλυσε μέχρι και οικογένειες νέων εργαζομένων , μόνο επειδή σήκωσαν το κεφάλι τους και διεκδίκησαν αυτά που τους ανήκουν.

Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν τα αιτήματα τους στο ΥΜΑΘ και θα αναμένουν απάντηση, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση που αυτά δεν ικανοποιηθούν, θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, με αποτέλεσμα η επιχείρηση που λειτουργεί μέχρι σήμερα, να κλείσει και να μειωθούν οι πιθανότητες να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα. «Η ευθύνη θα είναι της εργοδοσίας και της κυβέρνησης και όχι δική μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στηρίζουμε τον αγώνα τους για:
1. Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.
2. Να παρθούν άμεσα πίσω οι απολύσεις και να μετατραπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
3. Να δοθεί επίδομα 3000 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ τα οποία θα επιστραφούν όταν εξοφληθούν.
4. Να παγώσουν λογαριασμοί σε ρεύμα, νερό κλπ. να μην πλειστηριαστεί σπίτι απλήρωτου εργαζόμενου
5. Την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Τώρα είναι ανάγκη να συμμετέχουμε μαζικά και να σταθούμε στο πλευρό των εργατών του Βαρβαρέσου για να εκφράσουν την καταδίκη τους στην επίθεση της εργοδοσίας και του κράτους που προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και ποινικοποιεί τους αγώνες τους.

Όλοι στο πανημαθιώτικο συλλαλητήριο αλληλεγγύης των εργαζομένων στη νηματουργία Βαρβαρέσος την Πέμπτη 10/2 στις 18:30μμ στη Κεντρική πλατεία στη Νάουσα.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ημαθίας
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο