Επιστολή Τ. Μπαρτζώκα στο νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά - Τι ζητάει


ΔΤ από βουλευτή Ημαθίας (ΝΔ) Τάσο Μπαρτζώκα: Τέσσερις παρεμβάσεις, απαραίτητες για την επιβίωση του κλάδου των κτηνοτρόφων και για την ανάπτυξη του, θέτει ο Βουλευτής στον Υπουργό του ΥΠΑΑΤ, κ. Γεωργαντά, ζητώντας την άμεση ικανοποίηση τους.

Πρώτον, τη δυνατότητα να μπορούν να ενταχθούν οι κτηνοτρόφοι στους πληττόμενους ΚΑΔ, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης των χρεών της πανδημίας σε 72 δόσεις. Όπως αναφέρει ο Βουλευτής η δυνατότητα ένταξης τους στη ρύθμιση οφειλών ευνοεί, τόσο τον κλάδο των κτηνοτρόφων, όσο και τα δημόσια ταμεία της χώρας.

Δεύτερον, τη δυνατότητα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και στους μεμονωμένους κτηνοτρόφους, καθώς όπως δηλώνει ο Τάσος Μπαρτζώκας, η υφιστάμενη πρόνοια αφήνει εκτός του πεδίου ωφελείας της σχεδόν όλο το πλήθος κτηνοτρόφων, αφού οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ανήκουν σε οργανωμένα σχήματα.

Τρίτον, την χρονική επέκταση της πρόνοιας για επιδότηση με ποσοστό 7% επί του τζίρου του πρώτου τριμήνου του 2022, για τουλάχιστον ένα δίμηνο. Ο Τάσος Μπαρτζώκας τονίζει ότι το μέτρο βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο επισημαίνει ότι ιδιαίτερα οι αιγοπροβατοτρόφοι δεν θα ενισχυθούν με βέλτιστο τρόπο, καθώς ο τζίρος τους αυξάνεται την περίοδο του Πάσχα, όπου η αγοραία ζήτηση για τα προϊόντα τους εκτοξεύεται. Τονίζει δε, ότι το εν λόγω μέτρο θα πρέπει να συνεχιστεί για όσο διάστημα ισχύει η  δίδυμη κρίση κορωνοϊού και πληθωρισμού.

Τέλος, ο Βουλευτής θέτει ξανά το ζήτημα της εμβάθυνσης της συνεργασίας των κτηνοτροφικών οργανώσεων και της πολιτικής ηγεσίας για τη νέα ΚΑΠ, επιμένοντας ότι είναι κρίσιμο στοιχείο για τη δίκαια και αναλογική στήριξη όλων των υποκλάδων της κτηνοτροφίας. Όπως αναφέρει στην επιστολή του η νέα ΚΑΠ προβλέπει μέτρα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, επομένως πρέπει να συνδιαμορφώνεται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Ο Βουλευτής είχε πρόσφατα συνάντηση με εκπροσώπους του Σωματείου Αιγοπροβατοτρόφων Ημαθίας, με τους οποίους και συζήτησε αναλυτικά τα προβλήματα και τις θέσεις τους.


Το κείμενο της επιστολής του Βουλευτή:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας μεταφέρω τα αιτήματα του Σωματείου Αιγοπροβατοτρόφων Ημαθίας, όπως μου τα έθεσαν σε πρόσφατη συνάντησή μας, προκειμένου να τα αφουγκραστείτε και από κοινού να διαμορφώσουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις, όχι μόνο για την επιβίωση ενός πολύ σημαντικού κλάδου ενόψει της δίδυμης κρίσης, αλλά και για τη δυναμική ανάπτυξή του.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και, συγκεκριμένα, για την στήριξη των κτηνοτρόφων, παρέχεται επιδότηση ύψους 7% στους κτηνοτρόφους επί του τζίρου του πρώτου τριμήνου 2022. Η ρύθμιση κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν σταθμίζει σωστά την υφιστάμενη επαγγελματική δραστηριότητα των αιγοπροβατοτρόφων. 

Όπως γνωρίζετε, ο βασικός τζίρος τους διαμορφώνεται κατεξοχήν την περίοδο πριν το Πάσχα, καθώς αυτό είναι το χρονικό διάστημα που η ζήτηση στην αγορά για τα προϊόντα τους εκτοξεύεται, συνεπώς τότε πουλούν περισσότερο. Υπό αυτό το πρίσμα, η επιδότηση πρέπει να επεκταθεί χρονικά, καταλαμβάνοντας τουλάχιστον το επόμενο δίμηνο. Ασφαλώς, στο βαθμό που οι ενεργειακές ανατιμήσεις συνεχίζονται και αφετέρου, η δημοσιονομική κατάσταση το επιτρέπει, η στήριξη μέσω της επιδότησης ζωοτροφών πρέπει να συνεχιστεί.

Επιπρόσθετα, λαμβάνοντας υπόψιν την Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο, όπως αυτή προβλέπεται για τους νέους αγρότες, τα μέλη συνεταιρισμών και τη συμβολαιακή γεωργία,  θα ήθελα να σας επισημάνω ότι αυτή η πολύ σημαντική ρύθμιση αφήνει έξω από το πεδίο ωφέλειας σχεδόν όλους τους κτηνοτρόφους. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι δεν συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα, δρουν αυτοτελώς. Αποτέλεσμα της εν λόγω πρόβλεψης είναι ότι οι κτηνοτρόφοι-αιγοπροβατοτόφοι εξαιρούνται της ευνοϊκής ρύθμισης, έχοντας να καλύψουν από μόνοι τους τα υπερβολικά έξοδα μετακίνησης προς τις σταβλικές εγκαταστάσεις.

Περαιτέρω, θέτω υπόψιν σας τη γενικότερη αγωνία τους ενόψει της νέας ΚΑΠ. Ειδικότερα, οι αιγοπροβατοτρόφοι εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για τις διακρίσεις που υφίστανται σχετικά με τη συνδεδεμένη ενίσχυση, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη δυσαναλογία στον τρόπο που ενισχύονται οι ζωικές μονάδες των αιγοπροβάτων έναντι των βόειων. Οι εκπρόσωποι του Σωματείου Ημαθίας ζητούν την εμβάθυνση της διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ, προκειμένου να συνδιαμορφώσουν την πολιτική βούληση για δίκαιη και αναλογική στήριξη όλων των υποκλάδων της κτηνοτροφίας. Ούτως ή άλλως η ΚΑΠ αναφέρεται στα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, επομένως πρέπει να συνδιαμορφώνεται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, γεωργούς και κτηνοτρόφους..

Τέλος, σας μεταφέρω και τον προβληματισμό τους σχετικά με την αδυναμία ρύθμισης των χρεών τους, όπως αυτά διαμορφώθηκαν κατά την εξελισσόμενη πανδημική κρίση. Οι κτηνοτρόφοι δεν εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης των χρεών σε 72 δόσεις. Η υφιστάμενη ρύθμιση θα επέτρεπε τόσο στους κτηνοτρόφους εν γένει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, γεγονός που θα τους έδινε την ευελιξία να μην λιμνάζουν ως βεβαιωμένες πλέον οφειλές στην εφορία, αφετέρου θα ενίσχυε τα δημόσια ταμεία της χώρας.

Θέτοντας σας τα παραπάνω και ενόψει της νέας σας θητείας, για την οποία σας εύχομαι καλή δύναμη και παραγωγικά αποτελέσματα, σας καλώ να κρατάτε τους διαύλους επικοινωνίας με τις οργανώσεις τους ανοικτούς και να εξετάσετε τα αιτήματά τους, τα οποία είναι και δικά μου αιτήματα.

Με εκτίμηση
Αναστάσιος Μπαρτζώκας
ΠΕ Ημαθίας-Νέα Δημοκρατία
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο