Τ. Μπαρτζώκας για Απόστρατους: Να διορθωθεί η αδικία εις βάρος τους με τις κρατήσεις μερισμάτων και μάλιστα, αναδρομικά!


Δ.Τ.: Την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των Αποστράτων και των τριών όπλων, Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας, με τις κρατήσεις των μερισμάτων από τα Μετοχικά τους Ταμεία, καθώς και με τις κρατήσεις που υφίστανται στους Ειδικούς Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Φέρνοντας το ζήτημα στη Βουλή, ζητά από το Νίκο Παναγιωτόπουλο να διευθετηθεί το ζήτημα οριστικά με νομοθετική παρέμβαση, η οποία είναι ούτως ή άλλως επιβεβλημένη, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί ότι οι εν λόγω κρατήσεις, είναι αντισυνταγματικές.

Όπως αναφέρει ο Τάσος Μπαρτζώκας στην Ερώτησή του, οι κλιμακωτές κρατήσεις στα αποδιδόμενα μερίσματα, βάσει του Ν.4093/2012, κατόπιν και της εφαρμογής του Ν.4387/2016, έχουν δημιουργήσει Αποστράτους δύο ταχυτήτων, καθώς οι μερισματούχοι των Μετοχικών Ταμείων πριν το 2016 συνεχίζουν να έχουν κρατήσεις, ενώ μετά το 2016 δεν έχουν.

Ο Βουλευτής ζητά η νομοθετική θεραπεία της αδικίας, εκτός από άμεση, να έχει και αναδρομικό χαρακτήρα, προκειμένου να αποδοθούν στους μερισματούχους Απόστρατους εξ ολοκλήρου οι κρατήσεις που έχουν υποστεί όλο αυτό το διάστημα. Αιτιολογεί δε την αναδρομικότητα, στη βάση της αυτοχρηματοδότησης των Μετοχικών Ταμείων από τους ίδιους τους μερισματούχους, τονίζοντας ότι η επιστροφή των κρατήσεων είναι το ελάχιστο δείγμα της Πολιτείας απέναντι στην προσφορά τους προς την Πατρίδα.

Το κείμενο της Ερώτησης

Προς: Τον Υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο    
Θέμα: Κρατήσεις ν. 4093/2012 στα μερίσματα Μετοχικών Ταμείων

Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Σύμφωνα με το Ν. 4093/2012, άρθρο 1ο, υποπαράγραφος Β.3 της παραγράφου Β., γίνονται κλιμακωτές κρατήσεις στα αποδιδόμενα μερίσματα και  στους δικαιούχους μερισματούχους των Μετοχικών Ταμείων και των τριών Όπλων, Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας. Παράλληλα, κρατήσεις υφίστανται και στους Ειδικούς Κλάδους  Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων.

Οι εν λόγω κρατήσεις έχουν κριθεί αντισυνταγματικές, στο πλαίσιο σχετικής απόφασης του ΣΤΕ (1891/20290), ωστόσο δεν έχει αποκατασταθεί η αδικία στην οποία υπόκεινται οι απόστρατοι. Μάλιστα, μετά και την εφαρμογή των διαλαμβανόμενων ρυθμίσεων του ν.4387/2016, η αδικία έχει ενταθεί, καθώς υφίστανται Απόστρατοι δύο ταχυτήτων, διότι οι μερισματούχοι των Μετοχικών Ταμείων πριν το 2016 συνεχίζουν να έχουν κρατήσεις, ενώ μετά το 2016 δεν έχουν.

Οι θιγόμενοι έχουν γνωστοποιήσει πολλάκις το εν θέματι ζήτημα και στο πλαίσιο, τόσο της συμμόρφωσης με την απόφαση του ΣτΕ, όσο και ως αναγνώριση της αξίας και της προσφοράς  των Αποστράτων στην πατρίδα μας, έχει ανακοινωθεί ότι αναζητείται σχετική νομοθετική ρύθμιση προς επίλυση του θέματος.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.Υπουργέ

1)Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η νομική επεξεργασία για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος και πότε αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή;
2)Η νομοθετική θεραπεία της εν θέματι εκκρεμότητας, προς τους Απόστρατους θα ενσωματώνει και αναδρομική ισχύ;

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο