Αναλυτικό ρεπορτάζ από την τριήμερη επίσκεψη της Ρένα Δούρου στην Ημαθία


Μία... ασυνήθιστη επίσκεψη πραγματοποίησε στην Ημαθία η Ρένα Δούρου, πρώην Περιφερειάρχης Αττικής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπεύθυνη για το Περιβάλλον, την Ενέργεια και την Κλιματική Κρίση, από την Πέμπτη 17 Μαρτίου έως και το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022. 

Το «ασυνήθιστο» έγκειτο στο γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ τα τελευταία χρόνια πολιτικός που να επισκέφθηκε την Ημαθία και να αφιέρωσε τόσες μέρες στην περιοδεία και να είχε τόσο πολλές επαφές με φορείς, αιρετούς, ομάδες πολιτών, απλούς πολίτες στον δρόμο και κομματικά στελέχη. 

Και, όπως αποδείχθηκε από την παρουσία της στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, η Ρένα Δούρου είχε ακόμη... ενέργεια  και δύναμη να συνεχίζει το πρόγραμμα της περιοδείας της. 

Συνάντηση με το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας


Το βράδυ της Πέμπτης (17/3) η Ρένα Δούρου επισκέφθηκε τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Φώτη Καραβασίλη και μέλη του Δ.Σ.
 “Ο ρόλος της μαχόμενης δικηγορίας είναι σημαντικός στο πλευρό των πολιτών, για την προάσπιση των ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως των δικαιωμάτων των γυναικών. Αυτό αποδεικνύουν έμπρακτα, με τη δράση τους, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φώτης Καραβασίλης και τα μέλη του”, παρατήρησε η Ρένα Δούρου μετά το τέλος της συνάντησης

Συνάντηση με αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας


Το πρωί της Παρασκευής (18/3) η κα Δούρου συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη και μετά την συνάντησή τους σχολίασε: “Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφέρειες και Δήμοι, πρέπει να καταπολεμήσουν το ξεπερασμένο προσωποκεντρικό μοντέλο με επίκεντρο τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο, που επιβάλλει η κυβέρνηση. Μοντέλο, στον αντίποδα των προτεραιοτήτων του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης, μοντέλο που δεν αντιμετωπίζει τις ανάγκες των πολιτών, δεν καταπολεμά τις ανισότητες, δεν αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση, δεν προωθεί την κοινωνική συνοχή, τις ανθεκτικές υποδομές, δεν προστατεύει το δημόσιο χώρο” και πρόσθεσε: “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει μια Τοπική Αυτοδιοίκηση στα μέτρα της, μακριά από την κοινωνία, τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Κοντά στους λίγους και ισχυρούς”.

Επίσκεψη στα “Παιδιά της Άνοιξης”


Την Παρασκευή (18/3) η Ρένα Δούρου επισκέφθηκε, στην Αλεξάνδρεια και “Τα Παιδιά της Άνοιξης”, όπου είχε συνάντηση με την Πρόεδρο του Συλλόγου Νόρα  Σαρκατζή και τον β΄ Αντιπρόεδρο, Κώστα Αρβανίτη. “Τα Παιδιά της Άνοιξης είναι δικά μας παιδιά. Όλοι μαζί, γονείς, φροντιστές, εργαζόμενοι, δίνετε τον καθημερινό αγώνα για την επαγγελματική κατάρτιση, την κοινωνικοποίηση, την απόκτηση δεξιοτήτων για να αποκτήσουν τα παιδιά την πολύτιμη αυτονομία τους”, σχολίασε η κα Δούρου και αναφέρθηκε στο “κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύσσεται μέσα από πρωτοβουλίες τέχνης, κινητοποιώντας την κοινωνία” για τη δημιουργία νέου Σπιτιού των Παιδιών της Άνοιξης, στην Πατρίδα Βέροιας.

Συναντήσεις με τους Δημάρχους φορείς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Ημαθίας


Το πρόγραμμα της Ρένας Δούρου την Παρασκευή και το Σάββατο (19/3) συνεχίστηκε με επαφές τους Δημάρχους της Ημαθίας (στην Αλεξάνδρεια με τον αναπληρωτή Δημάρχου), ενώ συναντήθηκε με συλλογικότητες για τα δικαιώματα της γυναίκας, επισκέφθηκε  κοινωνικές και πολιτιστικές δομές της Νάουσας, επισκέφθηκε την κοινότητα Αγ. Γεωργίου, είχε συναντήσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Ημαθίας, καθώς και με στελέχη της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β’ βαθμού (Κοινοτήτων, Δήμων και Περιφέρειας από την Ημαθία). 

Συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Βέροιας


Λίγο πριν ολοκληρωθεί η μεγάλη περιοδεία της Ρένας Δούρου στην Ημαθία, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας έκανε έναν μίνι απολογισμό της περιοδείας της, αναφέρθηκε στις τρέχουσες συνθήκες και, με αφορμή και τις ερωτήσεις που τέθηκαν, αναφέρθηκε στο «αυθαίρετο σφύριγμα λήξης της πανδημίας» από την κυβέρνηση, στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις δυσβάσταχτες επιπτώσεις που προκαλούνται, ιδιαίτερα στην Β. Ελλάδα, στην «φαλκίδευση» της λαϊκής εντολής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με την «αντισυνταγματική», όπως την χαρακτήρισε νομοθετική ρύθμιση που έδινε «μπόνους» στους Δημάρχους και Περιφερειάρχες  στην κατανομή θέσεων σε σημαντικές επιτροπές, ακυρώνοντας στην ουσία την λαϊκή εντολή, όπως είπε. (ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου εδώ: youtu.be/Xh6C9HdOQwc)

Οι ερωτήσεις του InVeria
Το InVeria.gr και η εφημερίδα InVeria έθεσαν δύο ερωτήματα στην κα Δούρου, το πρώτο σχετικά με την πρόταση για 50 - 50 στην εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στα όργανα και στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και για το γεγονός ότι δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από κανένα κόμμα ή τοπική οργάνωση σχετικά με το θέμα των 100 κιλών κοκαΐνης που εντοπίστηκαν από τις λιμενικές αρχές και είχαν προορισμό επιχείρηση της Ημαθίας, σε αντίθεση με το θέμα της καταγγελίας γιατρού για κακοποίηση, θέμα που αναδείχθηκε από τις βουλεύτριες Δώρα Αυγέρη, Ραλλία Χρηστίδου και τον Ημαθιώτη βουλευτή Άγγελο Τόλκα και έφτασε να γίνει μέχρι κοινοβουλευτική ερώτηση. 

Για το πρώτο θέμα, με την ποσόστωση, η Ρένα Δούρου τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ την πρότασης και για την οποία, όπως είπε, θα παλέψει για να πείσει του συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, καθώς δεν αποτελεί ένα «προνόμιο» προς τις γυναίκες, αλλά μια απλή κανονικότητα που υπάρχει ήδη σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και προφανώς δεν αποτελεί ένα «προσβλητικό» μέτρο για τις γυναίκες που ενισχύει τους διαχωρισμούς. 

Για το δεύτερο θέμα η κα Δούρου δεν είχε γνώση του, ωστόσο - όπως προέκυψε μετά την συνέντευξη Τύπου - την ερχόμενη εβδομάδα ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Ημαθίας αναμένεται να κάνει παρέμβαση, χωρίς ωστόσο - όπως αντιληφθήκαμε από τα συμφραζόμενα, να πάρει σαφή θέση για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, καθώς - όπως άλλωστε ειπώθηκε - είναι θέμα που βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση. 

«Δεν φταίει για όλα ο κ. Μητσοτάκης, όπως δεν φταίει για όλα Ρένα Δούρου»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου υπήρξε ένα μικρό... απρόοπτο, αλλά η κα Δούρου βρήκε ευκαιρία να ρίξει το... καρφάκι της. 

Συγκεκριμένα, ενώ μιλούσε (και τυχαία ανέφερε το όνομα του Πρωθυπουργού) έκλεισε το μικρόφωνό της και κάποιοι, χαριτολογώντας την προέτρεψαν να μην λέει το όνομα αυτό... Η κα Δούρου, ωστόσο, δεν «τσίμπησε» με το αστείο και είπε «Ο Κυριάκος (σ.σ. Θεοδωρίδης) φταίει. Δεν φταίει για όλα ο κ. Μητσοτάκης, όπως δεν φταίει για όλα η Ρένα Δούρου», σχολιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς την προσπάθεια που γίνεται εναντίον της να φορτωθεί μέχρι και το... προπατορικό αμάρτημα για τις δύο τραγωδίες στην Αττική επί θητείας της, ενώ πρόκειται για ευθύνες που έχουν ρίζα πολλά χρόνια και δεκαετίες πίσω. 

Απών ο Τόλκας, παρόντες Καρασαρλίδου - Αντωνίου


Η Ρένα Δούρου στην αρχή της συνέντευξης Τύπου ενημέρωσε ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Άγγελος Τόλκας είναι απών λόγω της νόσησής του από κορωνοϊό. Ωστόσο, όπως ανέφερε, ήταν εκεί οι πρώην βουλευτές Φρόσω Καρασαρλίδου και Χρήστος Αντωνίου, για τους οποίους ευχήθηκε να βρεθούν και πάλι στα βουλευτικά έδρανα, όχι από κομματικό ρεβανσισμό, αλλά επειδή «πραγματικά λείπουν από την ολομέλεια της Βουλής», όπως είπε η Ρένα Δούρου. 

Πηγή: Ψηφιακή Εφημερίδα InVeria (φύλλο Κυριακής 20 Μαρτίου 2022)
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο