Εαρινές συμφωνίες / Μάρτιος 2022 - Συνέντευξη Τύπου Ρίζου - Ρίστα


Το Δημοτικό Ωδείο Βέροιας ανακοινώνει την επανέναρξη των συναυλιών με τις Εαρινές Συμφωνίες.  Είναι ένας κύκλος συναυλιών μουσικής δωματίου οι οποίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2018 με σκοπό την καλλιτεχνική και μουσική εκπαίδευση των σπουδαστών ωδείων, αλλά και την παρουσίαση στο φιλόμουσο κοινό της Βέροιας, μουσικών σχημάτων από όλη την Ελλάδα με διαφορετικά υφολογικά στυλ μουσικής.

Οι εαρινές συμφωνίες  φέτος, θα πραγματοποιηθούν από το Σάββατο 26 Μαρτίου έως την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 στην Αντωνειάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Για το θέμα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου το απόγευμα του Σαββάτου (19/3/2022) ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας Κώστας Ρίζος και ο Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας Πέτρος Ρίστας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην επανέναρξη των συγκεκριμένων εκδηλώσεων και παρουσίασαν το αναλυτικό πρόγραμμα, το οποίο έχει ως εξής:

Το Σάββατο 26/3, 20:00 θα εμφανιστούν οι Quatro Syllabus enseble, κουαρτέτο εγχόρδων από Αθήνα με διάσημους σολίστ  από την κρατική ορχήστρα Αθηνών, Σταυρούλα Μέντη βιολί, Στέφανος–Ρουντίν Μήλας, βιολί-βιόλα, Αλέξανδρος Χαλάψης βιολί-βιόλα, Βαγγέλης Νίνα, Βιολοντσέλο, σε έργα κλασικά, ρομαντικά, κινηματογραφικής μουσικής. 

Την Κυριακή 27/3, 20:00 θα εμφανιστεί μουσικό τρίο από την Θεσσαλονίκη με την Άννα Τκατσένκο στο πιάνο, την Τατιάνα Μασμανίδου στο σαξόφωνο και την Όλγα Κατσενίδου στο τραγούδι σε έργα κινηματογραφικής μουσικής, tango, και standars jazz κομμάτια. 

Την Δευτέρα 28/3, 20:00 θα εμφανιστεί το ντουέτο από το Δημοτικό Ωδείο της Βέροιας με την Πόπη Φιρτινίδου στο πιάνο και το Γιάννη Στέφανο Βλάχο στο βιολί με έργα Μπετόβεν, Ραβέλ, Γκερσουίν, αλλά και μουσικές από τον κινηματογράφο. 

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. 

Σύμφωνα με τις οδηγίες ασφαλούς διεξαγωγής θεαμάτων σε κλειστούς χώρους η λειτουργία τους πραγματοποιείται με κοινό μόνο προσώπων που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο, ανήλικοι θεατές από 4 ετών έως και 17 με αρνητικό σελφ τεστ.  


Συνέντευξη τύπου από τους Κωνσταντίνο Ρίζο και Πέτρο Ρίστα για τις Εαρινές Συμφωνίες

Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησαν το Σάββατο 19/3/2022 και ώρα 19:00 το απόγευμα  ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας κ.Κωνσταντίνος Ρίζος και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας κ. Πέτρος Ρίστας στο πλαίσιο των εαρινών συμφωνιών.  Αρχικά ο κ. Ρίζος τόνισε πως η παροχή υψηλού επιπέδου μουσικής αποτελεί μέλημα και πως η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι πολιτισμού και τέχνης, ενώ τόνισε πως η μουσική έχει και μια ισχυρή επικοινωνιακή δύναμη. “ Μετά από μικρή  διακοπή συνεχίζουμε τον θεσμό των εαρινών συναυλιών, η ΚΕΠΑ στηρίζει όλα τα είδη μουσικής” σημείωσε ο Κώστας Ρίζος και ευχαρίστησε τα ΜΜΕ για την στήριξη αυτής της προσπάθειας. 

Μιλώντας για τις εαρινές συμφωνίες ο κ. Ρίστας ανέφερε πως “η ιδέα για τις εαρινές συμφωνίες ξεκίνησε το 2018 ώστε να δημιουργήσουμε ένα πρόσφορο έδαφος για τους μαθητές μας” και συμπλήρωσε: “Λόγω πανδημίας σταμάτησε, αλλά τώρα είμαστε πολύ χαρούμενοι που αρχίζουμε ξανά“.  Τέλος ανέφερε τις τρείς στον αριθμό συναυλίες που θα λάβουν χώρα, ξεκινώντας το Σάββατο 26/3 με ένα κουαρτέτο από την Αθήνα με κλασσικά και ρομαντικά έργα. 

Την Κυριακή 27/3 με ένα τρίο από την Θεσσαλονίκη με έργα από κλασσική μέχρι τζαζ μουσική.

Την Δευτέρα 28/3 με ντουέτο από καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Βεροίας με τίτλο “Συναισθήματα”. 

Όλη η τοποθέτηση του Κώστα Ρίζου:

Η παροχή υψηλού επιπέδου μουσικής αγωγής αποτελεί μέλημα και χρόνια επιδίωξη των εκπαιδευτικών της μουσικής και κατ επέκταση των ωδείων και των πολιτιστιοκών φορέων που εκπροσωπούν.
Η μουσική, ως τέχνη και επιστήμη, είναι ένα μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού και ένα κομμάτι της καθημερινής ζωής. Ως μια μορφή τέχνης, αποτελεί έναν τρόπο ανθρώπινης έκφρασης, ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρώπινου πολιτισμού και της ιστορίας των λαών.
Όπως μέσα από κάθε εμπειρία με τις τέχνες, έτσι και μέσα από τη μουσική εμπειρία, το άτομο συσχετίζεται με το έργο τέχνης σε άμεση αλληλεπίδραση, η οποία δημιουργεί μια βαθιά ικανοποιητική αίσθηση ευχαρίστησης, ένα ισχυρό συναίσθημα αυταξίας και εκπλήρωσης, όπως τονίζει η Διδάκτωρ  του Ιονίου Πανεπιστημίου Μαρία Μαγαλιού.
Η ψυχαγωγία είναι μία ακόμη σημαντική διάσταση της μουσικής.  Η αγωγή της ψυχής μέσα από την τέχνη γενικότερα και τη μουσική ειδικότερα είναι ένας ρόλος τεράστιας σημασίας. Η μουσική εμπειρία είναι πηγή χαράς και μοναδικής απόλαυσης, που μπορεί να χρωματίσει την άχρωμη καθημερινότητα και να δώσει δημιουργικές διεξόδους στην εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου. Η παροχή τέτοιων δημιουργικών διεξόδων είναι ιδιαίτερα σημαντική στην εποχή μας, που η απομόνωση μπροστά στο τηλεοπτικό γυαλί και η καταφυγή στην εικονική πραγματικότητα που προβάλλει από την οθόνη των ηλεκτρονικών υπολογιστών τείνει να μετατρέψει τον ελεύθερο χρόνο μας σε χαμένο χρόνο και την ψυχαγωγία σε χειραγώγηση συνειδήσεων.
Εκτός όμως από τη διάσταση της ψυχαγωγίας, η μουσική έχει και μια ισχυρή επικοινωνιακή δύναμη. Όλοι όσοι έχουν συμμετάσχει σε μουσικά σύνολα (χορωδίες, ορχήστρες, ή μικρά νεανικά μουσικά γρουπ) σίγουρα έχουν βιώσει αυτή την επικοινωνιακή διάσταση της μουσικής
Όλες οι προαναφερθείσες λειτουργίες είναι σημαντικές για το μεμονωμένο άτομο και για το άτομο ως μέλος μιας ομάδας
Ο εκπαιδευτικός της μουσικής με τη διττή του υπόσταση του παιδαγωγού και του καλλιτέχνη μπορεί να εκμεταλλευτεί τη δύναμη της τέχνης για να παρέχει ένα καταφύγιο γαλήνης σε μια εποχή ιλιγγιωδών ρυθμών, να προωθήσει το συνεργατικό πνεύμα και την κοινωνική αλληλεπίδραση σε μια εποχή πρωτόγνωρης απομόνωσης και υστερικού ανταγωνισμού, να εμπνεύσει τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και την ελευθερία της έκφρασης, σε μια εποχή που μας θέλει παθητικούς, άβουλους και αδρανείς, να αναδείξει την ομορφιά της τέχνης σε μια εποχή αισθητικής ασχήμιας και πνευματικού ξεπεσμού.
Μετά διακοπή δυο ετών, συνεχίζουμε με μεγάλη χαρά τον θεσμό, πλέον, των Εαρινών Συμφωνιών. Το Δημοτικό Ωδείο και κατ επέκταση η ΚΕΠΑ είναι σε θέση, μέσα φυσικά σε ένα όχι και τόσο καλό ψυχολογικό αλλά και υγειονομικό κλίμα, με όλα τα δυσάρεστε που συμβαίνουν γύρω μας, να τολμήσει την παραγωγή καλλιτεχνικών δράσεων που τόσο μας έχουν λείψει, όλους μας, ως ολοκλήρωση μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας, που είναι και η βασική αποστολή του ωδείου. 
Η ΚΕΠΑ στηρίζει φυσικά όλα τα είδη μουσικής και παρέχει σοβαρή εκπαίδευση με ιδιαίτερα άξιες και άξιους καθηγήτριες και καθηγητές.

Ρεπορτάζ: Στεφανία Παπαγάλου
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο