Μήνυμα Ειρήνης και Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στο Ρατσισμό: Δράσεις στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας


Μήνυμα Ειρήνης από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας

Με στίχους, χρώματα και νότες για την Ειρήνη τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2022 μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο το δικό τους ηχηρό μελωδικό μήνυμα Ειρήνης στον κόσμο από τον χώρο του πρώην στρατοπέδου Αγίας Βαρβάρας, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε κέντρο παιδείας και πολιτισμού. 
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της  δράσης του Άξονα 1 και του πολιτιστικού προγράμματος «Δημιουργούμε, Αξιοποιούμε και ΡαδιοΕπικοινωνούμε στο European School Radio» - που υλοποιείται για δέκατη συνεχή χρονιά στο σχολείο με συντονίστρια τη φιλόλογο, Χαρά Σκουμποπούλου. Συνδέεται, επίσης, με τα διδακτικά αντικείμενα της νεοελληνικής - αρχαίας γλώσσας και λογοτεχνίας, της μουσικής και των καλλιτεχνικών. 
Οι μαθητές της β΄ γυμνασίου την περίοδο αυτή μελετούν το αγαπημένο λογοτεχνικό έργο «Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ - με το οποίο ο συγγραφέας το 1943 εν μέσω β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έστελνε το πιο δυνατό μήνυμα φιλίας κι αγάπης στον κόσμο - και οι μαθητές της γ΄ γυμνασίου διδάσκονται το Α΄ Στάσιμο της τραγωδίας του Ευριπίδη «Ελένη» που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αντιπολεμικές κραυγές της αρχαιότητας.
Με αφόρμηση τα λογοτεχνικά έργα αλλά και τη σύγχρονη επικαιρότητα της βίας μαθητές και καθηγητές με «όπλα» τους τα μουσικά όργανα και τη φωνή τους απήγγειλαν ποιήματα για την ειρήνη και την αγάπη σημαντικών ποιητών αλλά και δικά τους, μέσα από τα οποία ξεδιπλώνεται η ομορφιά της ειρηνικής ζωής και καταδικάζεται ο πόλεμος αλλά και κάθε μορφής βία. Οι απαγγελίες, που πλαισιώνονταν κυρίως από μουσικούς αυτοσχεδιασμούς μαθητών, προκάλεσαν συγκίνηση και ευαισθητοποίησαν τους μαθητές, οι οποίοι στο δεύτερο μέρος της δράσης αποτύπωσαν τα συναισθήματα και τα μηνύματά τους φιλοτεχνώντας εικαστικά έργα με θέμα την παγκόσμια ειρήνη. Μεγάλο ενδιαφέρον στους μαθητές προκάλεσε η δραστηριότητα στην οποία συμμετείχαν που αφορούσε τη δημιουργία οριγκάμι γερανών μέσω των οποίων έστειλαν μηνύματα ειρήνης εμπνεόμενοι από τη συγκινητική ιστορία της Σαντάκο Σασάκι – συμβόλου των αθώων θυμάτων της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Οι οριγκάμι γερανοί θα αποσταλούν το επόμενο διάστημα στο Μνημείο Ειρήνης των Παιδιών στη Χιροσίμα.


Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσία της βραβευμένης Ναουσαίας ποιήτριας, Ξανθής Χονδρού -Χιλλ η οποία έχει αποσπάσει τα τελευταία χρόνια πάρα πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις στην ποίηση. Η ποιήτρια απήγγειλε το ποίημά της «Σπορά της Ειρήνης» με το οποίο πρόσφατα απέσπασε το πρώτο βραβείο ποίησης σε διεθνή διαγωνισμό. Αναφέρθηκε ακόμη στις πηγές της έμπνευσής της για τη συγγραφή του που έχουν σχέση με τις αρχές της Ειρήνης, όπως τις είδε, βίωσε και δίδαξε με τον τρόπο του ο Ινδός πνευματικός ηγέτης και πολιτικός, Μαχάτμα Γκάντι, ο στρατιώτης της ειρήνης.
Στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιήθηκε και ο τέταρτος διαγωνισμός απαγγελίας ποίησης  με στόχο να αυξηθεί η διαδραστικότητα στον οποίο συμμετείχαν με ενθουσιασμό οι μαθητές. 
Τη δράση άνοιξε το κιθαριστικό σύνολο «Παράλλαξη» του σχολείου μας το οποίο ερμήνευσε έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κιθάρας και σταθερού συνεργάτη στο πολιτιστικό πρόγραμμα, Βασίλη Βαλαβάνη, τον οποίο ευχαριστούμε για τη συνεχή στήριξη που προσφέρει.
Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η ροκ μπάντα του τμήματος β1 γυμνασίου που για πρώτη φορά εμφανίστηκε μπροστά σε κοινό ερμηνεύοντας αντιπολεμικό τραγούδι του συγκροτήματος “Metallica” κι ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους αλλά και μαθητής της γ΄ γυμνασίου ο οποίος ερμήνευσε ποντιακό τραγούδι με αντιπολεμικό μήνυμα.
Ευχαριστούμε την κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Πρόληψης «Πρόσβαση» Ν. Ημαθίας, Σέβη Γεωργιάδου, για την πολύτιμη βοήθεια που πρόσφερε στη δημιουργία των αρχικών σχεδίων των εικαστικών έργων της δράσης κατά τη διάρκεια τρίωρου εικαστικού εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος, για την ενεργό συμμετοχή της στη ραδιοφωνική καμπάνια ποίησης που είναι σε εξέλιξη την τρέχουσα περίοδο αλλά και για την παρουσία της στην εκδήλωση.
Ευχαριστούμε, τέλος, την φιλόλογο ειδικής αγωγής, συνεργάτιδα στο πολιτιστικό πρόγραμμα, Βικτορία Γαζγάζη, τον καθηγητή μουσικής, Αντώνη Σαρακατσιάνο,  για τη συνοδεία πιάνου σε απαγγελίες μαθητών, την εικαστικό του σχολείου, Κατερίνα Ιορδανίδου, η οποία καθοδήγησε τους μαθητές στο πλαίσιο του μαθήματος των καλλιτεχνικών προκειμένου να ολοκληρώσουν τα εικαστικά έργα, τον υποδιευθυντή, Γιάννη Μπαλιάκα για τη σημαντική βοήθειά του στην τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης και όλους τους καθηγητές που συνέβαλαν στην επιτυχία της δράσης με κάθε τρόπο. Συγχαρητήρια σε όλους τους δημιουργικούς μαθητές μας για την ενθουσιώδη συμμετοχή τους.
Το επόμενο διάστημα όλο το υλικό θα αξιοποιηθεί για την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών στο μαθητικό ραδιόφωνο – European School Radio στο πλαίσιο ραδιοφωνικής καμπάνιας για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2022 και τιμώντας παράλληλα τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή, Τάσου Λειβαδίτη. 
Όταν κλείνει ένα στρατόπεδο… ανοίγει ένας χώρος παιδείας και πολιτισμού!


Πλούσιο υλικό για το θέμα της ειρήνης και του πολέμου μπορείτε να βρείτε και στο ιστολόγιό μας: http://notesgiatineirini.blogspot.gr/

Οπτικοακουστικό υλικό της ραδιοφωνικής καμπάνιας: 
https://youtu.be/n5Qt3YooX_c
https://youtu.be/2gtXBmBr05E
https://youtu.be/020DtaHrgp8
https://youtu.be/rhN-S9PO-Xg


Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στο Ρατσισμό στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας


Και ξαφνικά η άνοιξη ήρθε σήμερα, ο ήλιος φάνηκε λαμπρότερος και γλύκαινε τις ψυχές μας! Όταν παιδιά διαφορετικών φυλών, εθνικοτήτων, θρησκειών και πολιτισμών συναντιούνται, επικοινωνούν και γίνονται αμέσως φίλοι μέσω μόνο της μουσικής, του χαμόγελου, του χορού και του παιχνιδιού ναι υπάρχει ελπίδα σ’ αυτόν τον κόσμο που φαντάζει σκληρός και απάνθρωπος. Σήμερα 21 Μαρτίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στο ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας ένωσαν τις φωνές τους με συνομηλίκους τους από το Αφγανιστάν, το Κογκό, το Ιράν και τη Συρία αναζητώντας έναν κόσμο πιο δίκαιο, στα πλαίσια του προγράμματος που υλοποιείται φέτος στο σχολείο μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες « Ο κόσμος μέσα από τα μάτια μου-Αναζητώντας τη δική μου φωνή» με υπεύθυνη καθηγήτρια την Κική Ιντζεβίδου. Οι μαθητές του γ1 τμήματος του σχολείου θέλησαν να δείξουν και βιωματικά το μήνυμα « Όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι» που διδάχθηκαν στην 3η Ενότητα της Νεοελληνικής Γλώσσας προσκαλώντας στο σχολείο τους μαθητές από τις δομές προσφύγων Βέροιας και Αλεξάνδρειας που φοιτούν στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας, 1ο Λύκειο Αλεξάνδρειας και Γυμνάσια Καβασίλων και Βεργίνας και να επικοινωνήσουν μαζί τους μέσω της μουσικής, μιας γλώσσας πανανθρώπινης. Οι μαθητές πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση καταδικάζοντας τη βία και τον πόλεμο, που έχουν βιώσει, μέσα από ιδιαίτερα συγκινητικά εικαστικά έργα. Τα μηνύματά των μαθητών πιο επίκαιρα από ποτέ μια και συνάνθρωποί μας σήμερα δοκιμάζονται από τις ένοπλες συγκρούσεις ας μας ευαισθητοποίησουν ώστε να προσηλωθούμε στις αξίες του ανθρωπισμού, της κοινωνικής συνοχής και της ειρηνικής συνύπαρξης των ατόμων αγωνιζόμενοι για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, συμπεριληπτική, με θεμέλια στην ισότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ευχαριστούμε την Αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμου Βέροιας, Συρμούλα Τζήμα-Τόπη, την υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Ημαθίας, Lena Demetriadou και το διευθυντή του 1ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας κύριο Κούγκα που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ευχαριστούμε επίσης τις συντονίστριες προσφύγων Βέροιας και Αλεξάνδρειας, Χρύσα Σερενίδου και Αθηνά Πατρίκα, τους καθηγητές ΔΥΕΠ των σχολείων που προετοίμασαν και συνόδευσαν τους μαθητές, και όλους τους διευθυντές των σχολείων που στήριξαν τη δράση. Τέλος ευχαριστούμε τον μουσικό του σχολείου, Χάρη Κουτσουμπελιά και την εικαστικό, Konstantina Tsoli για τη συνεργασία.

 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο