Πρόστιμο 50.000 ευρώ στον Όμιλο "Γενίτσαροι και Μπούλες" - Τι λένε Καρανικόλας και Κουτσογιάννης


Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, είναι όμως αληθινό... Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλλε πρόστιμο 50.000 ευρώ στον Όμιλο "Γενίτσαροι και Μπούλες" της Νάουσας για την τέλεση του ιστορικού δρώμενου, με την αιτιολογία ήταν σε απαγόρευση η τέλεση καρναβαλικών εκδηλώσεων. 

Η αναβίωση ή όχι του δρώμενου είχε απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο Νάουσας, υπήρξε θετική απόφαση και υπήρχαν διαβεβαιώσεις περί "πρασίνου φωτός" για την αναβίωση του εθίμου, τηρουμένων βεβαίως όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων.

Παρά ταύτα, έγινε γνωστό ότι επιβλήθηκε το πρόστιμο στον Όμιλο, το οποίο - όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό - είναι αφενός εξοντωτικό και, στην ουσία, άδικο. 

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, αρχικά ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης εξέδωσε ανακοίνωση που ζητά εξηγήσεις από την Διοίκηση του Δήμου για την εξέλιξη και λίγη ώρα μετά ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας με δημόσια δήλωσή τοποθετήθηκε επί του θέματος. 

Η ανακοίνωση Κουτσογιάννη:

Το «πράσινο φως» και το πρόστιμο στην ψυχή του τόπου

Το πρόστιμο των 50.000,00 € που επιβλήθηκε στον Όμιλο Γενίτσαροι και Μπούλες την δεύτερη Κυριακή της Αποκριάς μας οδηγεί στα εξής συμπεράσματα:

Ο Δήμαρχος Νάουσας υποστήριξε ψευδώς στο δελτίο τύπου του ότι εξασφάλισε πράσινο φως για την τέλεση του δρώμενου και πληρώνουν άλλοι την στυγνή επικοινωνιακή του πολιτική.

Αν από την άλλη πίστευε ότι έλεγε αλήθεια ή έχει πρόβλημα αντίληψης και δεν κατάλαβε τι του είπε ο Υπουργός Υγείας ή ο τελευταίος αθέτησε τον λόγο του δίνοντας μια υπόσχεση κενού περιεχομένου.

Οι πρόσφατες εξελίξεις αναδεικνύουν για άλλη μια φορά την ανεπάρκεια της Διοίκησης του.

Ελάχιστη υποχρέωση του Δημάρχου των φωτογραφιών -και  δεδομένης της ύπαρξης θετικής απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου- ήταν να διασφαλίσει ότι ακόμα και αν κάτι πάει στραβά ο Δήμος Νάουσας, υπό την αιγίδα του οποίου τελέστηκε το δρώμενο θα αναλάβει, εκτός από διοικητικές κυρώσεις και την ευθύνη απόδειξης του αυτονόητου, ότι δηλαδή δεν πρόκειται για αποκριάτική εκδήλωση αλλά για την παράδοση του τόπου μας.

Σε κάθε περίπτωση εμείς εκφράζουμε δημόσια το ευχαριστώ στον Πρόεδρο του Ομίλου Κο Τόσιο  και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ για τον αγώνα τους ο οποίος δικαίωσε όλους τους πολίτες αυτού του Δήμου.

Ευχαριστούμε θερμά τους τελεστές χορευτές του δρώμενου που σε αντίξοες καιρικές συνθήκες τίμησαν με μέγιστο ζήλο την παράδοση δίνοντας ελπίδα στην τοπική κοινωνία. 

Η παράταξη μας παραμένει πιστή στον λόγο της και θα στηρίξει με κάθε δυνατό, οικονομικό και ηθικό, τρόπο τον Όμιλο.

Καλούμε τους πολιτικούς ταγούς του τόπου να κάνουν το καθήκον τους και να μεριμνήσουν για τη διαγραφή αυτού του άδικου προστίμου καθώς και όλους τους Συνδημότες μας να συνδράμουν και αυτοί και να στηρίξουν όπως μπορούν τον Όμιλο μας.

Καλή Σαρακοστή!


Η δήλωση Καρανικόλα:

Τοποθέτηση Δημάρχου Η.Π. Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα, σχετικά με την υποβολή προστίμου για το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες»

Νικόλας Καρανικόλας: Θα είμαστε όλοι ενωμένοι για την τιμή και τη λεβεντιά  της Νάουσας

«Αγαπητές συνδημότισσες  και αγαπητοί συνδημότες,
Τις Κυριακές της Αποκριάς τελείται στην πόλη της Νάουσας το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες».
Το δρώμενο αυτό είναι μοναδικό και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ιστορίας της Νάουσας. Συμπυκνώνει και εκπροσωπεί τη λαογραφική, ιστορική, πολιτισμική και κοινωνική ταυτότητα της πόλης. 
Περιλαμβάνοντας χορούς, τραγούδια και κυρίως τελετουργικό, ιδιαίτερης σημασίας και αντιπροσωπευτικότητας για την περιοχή. Πρόκειται για ένα έθιμο, το οποίο τελείται με ιδιαίτερη αυστηρότητα. 
Η παρουσία και  η αμφίεση των τελεστών, οι μουσικοί σκοποί, καθώς και το δρομολόγιο των μπουλουκιών διέπονται από ένα προκαθορισμένο τελετουργικό, όπου περιστοιχίζεται συμβολικά η παλαιά πόλη της Νάουσας κατά την διάρκεια δρομολογίου, το οποίο δρώμενο παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αρχαΐζουσα μορφή. 
Το ιστορικό μας έθιμο το οποίο έφτασε στις μέρες μας ως κλεφταρματολικό, αναγνωρίσθηκε και κατοχυρώθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (ΥΠΠΟΑ, 2020, ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΝΠΚ/ΤΑΠΚΔΘ/431736/303875/1926/621/10-8-2020 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού), εκφράζει μέσα από την προετοιμασία, την τέλεση και τον αποσυμβολισμό του εθιμοτυπικού του, το εν γένει ήθος και το φιλελεύθερο φρόνημα των Ναουσαίων. Η αναγνώριση αυτή είναι και η μεγαλύτερη απόδειξη ότι δεν πρόκειται για μία απλή ψυχαγωγική εκδήλωση.
Με τη με αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ. 10343/18-2-2022 Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. (Β766/18-2-2022) καθορίστηκαν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας για το χρονικό διάστημα από 19-2-2022 έως και 28-2-2022.
Μεταξύ των όσων ορίζονται στην ως άνω Κ.Υ.Α. καθορίστηκε και το πλαίσιο των απαγορεύσεων σχετικά με την Κυριακή της Αποκριάς (27-2-2022). Στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 της ως άνω Κ.Υ.Α. ρητά αναφέρεται ότι απαγορεύεται η διενέργεια αποκριάτικων παρελάσεων και αντίστοιχων υπαίθριων δημοσίων ψυχαγωγικών εορταστικών εκδηλώσεων.
Η προαναφερθείσα Κ.Υ.Α. ουδεμία απαγόρευση περιλαμβάνει για την τέλεση λαογραφικών εκδηλώσεων και δράσεων και συνεπώς δεν εμποδίζεται η διοργάνωση και διενέργεια του δρώμενου. Οι σχετικές απαγορεύσεις αφορούν μόνο σε αποκριάτικες παρελάσεις και σε υπαίθριες δημόσιες ψυχαγωγικές εορταστικές εκδηλώσεις. 
Είναι προφανές και δεδομένο για όσους έχουν συμμετάσχει ή έστω έχουν παρακολουθήσει το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για αποκριάτικη παρέλαση, όπως αναφέρει ο όρος της Κ.Υ.Α. ο οποίος παραπέμπει σε εκδηλώσεις με αποκλειστικό σκοπό την διασκέδαση και το γλέντι (παρέλαση καρναβαλιστών, αρμάτων κ.λπ.), όπως συμβαίνει τις Απόκριες σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα. 
Το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» δεν μπορεί να ενταχθεί στις υπαίθριες δημόσιες ψυχαγωγικές εορταστικές εκδηλώσεις. Πρόκειται για ένα δρώμενο που  περιέχει εξ ορισμού έντονες ιστορικές αναφορές και σημειολογίες, με τραγούδια και χορούς της Ελληνικής Επανάστασης, με παραδοσιακές φορεσιές μοναδικού χαρακτήρα και κάλλους, με ευθείες και αναμφίβολες αναφορές στην πόλη μας και στην ιστορία της. 
Οι φορεσιές των χορευτών, το αυστηρό δρομολόγιο των μπουλουκιών, οι ήχοι που συνοδεύουν τα μπουλούκια από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή, καθορίζουν το δρώμενο ως αυστηρά λαογραφικό και ιστορικό και όχι ως ψυχαγωγικό. 
Στο δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» οι θεατές είναι απλοί παρατηρητές και δεν συμμετέχουν ενεργά στο τελετουργικό. 
 Όλα αυτά αποδεικνύουν τον επί της ουσίας διαχωρισμό του δρώμενου τόσο στον χαρακτήρα και στην αποστολή του όσο και στον τρόπο διενέργειάς του από τις γνωστές αποκριάτικες εκδηλώσεις, τις οποίες εύλογα η Κ.Υ.Α. απαγορεύει. 
Ενδεικτικό είναι ότι η ίδια Κ.Υ.Α. (άρθρο 1 σημείο 10) επιτρέπει την διεξαγωγή άλλων εκδηλώσεων μη ψυχαγωγικού χαρακτήρα, όπως θρησκευτικές τελετές, στοιχείο που καταδεικνύει ότι σκοπός της είναι η απαγόρευση μόνο των καθαρά ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και όχι των πάσης φύσης εκδηλώσεων, ασχέτως του αριθμού των συμμετεχόντων.
Αγαπητές συνδημότισσες και αγαπητοί συνδημότες, 
φέτος το δρώμενο τελέστηκε με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού. 
Πλήθος εθελοντών, εταιρεία security, παλιοί χορευτές προστάτευσαν την τέλεση του δρώμενου, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Συγχρόνως όλες οι υπόλοιπες υπαίθριες εκδηλώσεις της Αποκριάς δεν πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμο μας.
Είναι σημαντικό από πλευράς του Ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες» να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προσφυγής για το επιβληθέν πρόστιμο, έτσι ώστε να αποδειχτεί και νομικά ποια είναι η σημαντική διαφορά του δρώμενου έναντι των όποιων ψυχαγωγικών εκδηλώσεων. 
Δεν θα πρέπει αυτή η ευκαιρία να πάει χαμένη.  
Καλώ, λοιπόν,  όλους τους νομικούς της Νάουσας να ενισχύσουν με όποιον τρόπο πιστεύουν αυτοί, την προσπάθεια αυτήν του Ομίλου.
Βέβαια σε περίπτωση που η Πολιτεία αποφασίσει ότι υπήρξε παράβαση των υγειονομικών μέτρων κατά την τέλεση του δρώμενου, όλοι θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας. 
Πρώτος εγώ και το Δημοτικό Συμβούλιο και θεωρώ όλοι οι δημότες της Νάουσας θα στηρίξουμε τον Όμιλο στην δίκαιη αυτή προσπάθειά του. 
Δεν είναι τώρα η ώρα για αποποίηση ή μεταφορά των ευθυνών. Η ευθύνη όλων μας είναι ευδιάκριτη. 
Η τιμή και η λεβεντιά της Νάουσας θα κρίνεται πάντα στην ανάληψη ευθυνών και όχι στην λιγοψυχία της αποποίησής της. Θα σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων.
Μπορεί τελεστές του δρώμενου να είναι όντως οι δύο πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου μας, θεματοφύλακας όμως είναι ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας και κατά συνέπεια όλοι εμείς οι Ναουσαίοι. 
Θα είμαστε όλοι ενωμένοι σε αυτόν τον αγώνα.»
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια