Αγροτική Γη των Ριζωμάτων και διεκδικήσεις Δημοσίου: Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Βασικά ερωτήματα παραμένουν όμως ακόμα αναπάντητα


Από τον Δημοτικό Σύμβουλο Βέροιας (Δ.Ε. Μακεδονίδος) Θανάση Δέλλα κοινοποιήθηκαν τα εξής:

Διάβασα σε δημοσιεύματα και αναρτήσεις σε τοπικά ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεζυρόπουλος, σύμφωνα με την οποία ανακοινώθηκε «η οριστική» λύση του προβλήματος που αφορούσε τις διεκδικήσεις του Δημοσίου σε ποσοστό 24% επί της αγροτικής γης των Ριζωμάτων. Την ίδια την τροπολογία (υπ.αριθμ. 7) δεν την είδα βέβαια αναρτημένη στα παραπάνω μέσα ώστε ο καλόπιστος αναγνώστης να μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα (την προσαρτώ επομένως στην αναφορά μου αυτή).

Χαίρομαι που κατόπιν συγκεκριμένων παρεμβάσεων μας, σε επίπεδο δημόσιων ανακοινώσεων αλλά και ενημέρωσης του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας για την εξέλιξη της πορείας της υπόθεσης και αφού έγιναν συγκεκριμένες αναφορές μας σε άλλες περιοχές της Ελλάδας στις οποίες ανάλογα προβλήματα επιλύθηκαν με νομοθετική παρέμβαση (π.χ. Μαλεσίνα Φθιώτιδας), υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση με την κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας. Εμείς λοιπόν με συγκεκριμένες και διαχρονικές παρεμβάσεις μας κρατήσαμε το θέμα στην επικαιρότητα αναζητώντας και επιδιώκοντας μία δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Να θυμίσω για την ιστορία ότι κατόπιν επαφών μας και συγκεκριμένων ενεργειών μας για την ενημέρωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας για το μεγάλο πρόβλημα των ιδιοκτητών γης στα Ριζώματα, κατατέθηκαν διαχρονικά τρεις ερωτήσεις στην Βουλή των Ελλήνων. Η πρώτη τον Αυγουστο του 2020 από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Γιώργο Αρβανιτίδη, η δεύτερη από τον βουλευτή Ημαθίας της ΝΔ κ. Αναστάσιο Μπαρτζώκα τον Νοέμβριο του 2020 και η Τρίτη τον Ιανουάριο του 2022 από τον βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Άγγελο Τόλκα.

Αλλά ας μιλήσουμε «για την ταμπακιέρα».
Η συγκεκριμένη τροπολογία, η οποία κινείται σε θετική κατεύθυνση πρέπει να έχει και ανάλογη συνέχεια αφού αποσαφηνιστούν συγκεκριμένα σημεία που εμπεριέχονται σε αυτήν όπως:

-Ποια είναι η έκταση που θα παραχωρηθεί τελικά;

-Θα συμπεριληφθούν όλες οι εκτάσεις ή μόνον αυτές που αναγράφονται στο ν.δ. 2185/1952 και στην υπ.αριθμ.54/1956 απόφαση της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων Βέροιας; Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση υπ.αριθμ.54/1956 της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων Βέροιας διατίθενται οριστικά: «α)380περίπου στρέμματα αγρών β)500 στρέμματα βοσκοτόπων και 300 στρέμματα άγονων εκτάσεων  προς αποκατάστασιν ακτημόνων καλλιεργητών και μικροκτηνοτρόφων Κοινότητας Ριζωμάτων». Οι εκτάσεις αυτές λοιπόν είναι κατά πολύ μικρότερες από τις εκτάσεις για τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο ενέγραψε δικαιώματα ιδιοκτησίας κατά την ανάρτηση του Προσωρινού Κτηματολογικού Πίνακα Ιδιοκτησιών για τα Ριζώματα. Στην πραγματικότητα λοιπόν υπάρχει κίνδυνος να μην συμπεριληφθούν όλοι οι αγροί (π.χ. εκχερσωθέντες μετά το 1952, ) αλλά ένα μικρό μέρος αυτών. Δεν έπρεπε να προηγηθεί πρώτα η απάντηση του Ελληνικού Κτηματολογίου για το συνολικό μέγεθος της διεκδικούμενης έκτασης;


-Αναφέρεται στην τροπολογία ο όρος «το οφειλόμενο τίμημα, καθώς και η διαδικασία καθορισμού και καταβολής του». Συνεπάγεται λογικά ότι θα πληρωθεί χρηματικό τίμημα εξαγοράς άρα κατ΄ουσία θα υπάρξει λύση με καταβολή τιμήματος για τις αγροτικές μας εκτάσεις και ενώ επί σειρά ετών πληρώνουμε στο 100% τους φόρους ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ), κληρονομιάς και λοιπούς φόρους!!!

-Τι θα γίνει με τις εκτάσεις της Λεσκούς (ανήκουν στο ν. Πιερίας) για τις οποίες το Δημόσιο δεν εξέφρασε απαίτηση αν και αγοράσθηκαν με το ίδιο συμβόλαιο και αποκτήθηκαν με τους ίδιος όρους με την υπόλοιπη διεκδικούμενη έκταση;

- Θα ακολουθηθεί μια μακρά χρονικά και γραφειοκρατική διαδικασία προσδιορισμού των εκτάσεων αυτών, σύμφωνα με παλιότερη πρόταση της πολιτείας; δηλαδή τοπογραφική αποτύπωση, οριοθέτηση, επανακαταμέτρηση εμβαδού κ.λ.π. με αποτέλεσμα την διαρκή ομηρία των κατοίκων και ιδιοκτητών των Ριζωμάτων;

- Γιατί δεν επιλέχθηκε ένα μοντέλο λύσης με άμεση απεμπλοκή του Ελληνικού Δημοσίου;

Με αίσθημα ευθύνης στεκόμαστε απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, παρακολουθώντας την πορεία της μέχρι την τελική δικαίωση των κατοίκων των Ριζωμάτων.

Συνεχίζουμε την στήριξη των κατοίκων με την δημοσιοποίηση όλων των παραμέτρων της υπόθεσης και ευελπιστούμε ότι η κυβερνητική παρέμβαση θα ολοκληρωθεί με δίκαιο, γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο.

Βέροια 9 Απριλίου 2022
Θανάσης Δέλλας
Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας
(Δ.Ε. Μακεδονίδος)

 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο