Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας με... μεγαλοβδομαδιάτικη διάθεση - Τα σημαντικότερα που συζητήθηκαν


Συνεδρίασε το μεσημέρι της Μ. Δευτέρας (18/4/2022) το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, υπό την προεδρία του πλειοψηφούντος δημοτικού συμβούλου Ηλία Τσιφλίδη, λόγω της απουσίας του προέδρου του Σώματος Άρη Λαζαρίδη και της συμμετοχής μέσω τηλεδιάσκεψης του αντιπροέδρου Δημήτρη Πυρινού.

Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης στην αρχική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στις αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία «καίει τους δήμους» όπως είπε και ενημέρωσε ότι πριν 10 μέρες ανακοινώθηκε η αύξηση της χονδρικής τιμής ρεύματος (ΔΕΗ) κατά 39%, θέτοντας το ερώτημα, ποιος θα το πληρώσει κι εάν υπάρχει ταβάνι σε αυτές τις αυξήσεις. «Τόσο οι δήμοι όσο και οι πολίτες ζητούν προστασία από την κυβέρνηση. Ακούσαμε ότι θα υπάρξει κάποιος έλεγχος και το περιμένουμε, καθότι δεν πρόκειται για κάτι παροδικό και όπως φαίνεται αυτή η αύξηση ήρθε για να μείνει…Ζητούμε προστασία πολιτών και Δήμων και ελέγχους για αισχροκέρδεια», τόνισε ο δήμαρχος. Επίσης, χαιρέτισε τα θετικά νέα για τα Ριζώματα με την τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, αλλά επεσήμανε ότι «πρέπει να ολοκληρωθεί το θέμα με την ακριβή γνωστοποίηση των στρεμμάτων (1.100 ή 3.600;) την εξασφάλιση του αριθμού συνολικά καθώς και το ποσό του τιμήματος που θα πρέπει να είναι συμβολικό». Τέλος, συγχάρηκε τον Λάζαρο Ασλανίδη για την επανεκλογή του στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Βέροιας.

Η επικεφαλής της παράταξης "Βέροια, Πρωτεύουσα Πόλη" και αντιδήμαρχος Βέροιας Γεωργία Μπατσαρά ευχήθηκε καλό Πάσχα και καλή ανάσταση με ειρήνη και ευχαρίστησε ως παράταξη και προσωπικά τον κ. Βεσυρόπουλο για την επίλυση του θέματος των Ριζωμάτων τονίζοντας ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η λύση προς όφελος των κατοίκων.

 Ο επικεφαλής της παράταξης "Συνδημότες" Παύλος Παυλίδης ευχήθηκε καλή θητεία στον Λάζαρο Ασλανίδη και δεν τοποθετήθηκε περαιτέρω λόγω Μεγάλης Εβδομάδας. Έκανε απλά κάποιες ερωτήσεις που αφορούσαν στις προθέσεις της δημοτικής Αρχής να αξιοποιήσει την ενέργεια φωτοβολταϊκών και ζήτησε να μάθει για ένα κονδύλιο 10.000 ευρώ της ΔΕΥΑΒ που αφορά σε δικαστικές αποφάσεις. Ρώτησε επίσης σε τι συνίσταται η επίσκεψη ενός αντιδημάρχου σε σχολείο της πόλης και η παρουσία του στην τάξη προκαλώντας την αντίδραση γονέων, ενώ για τα Ριζώματα εκτίμησε ότι προέχει η κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή και για τα θέματα που αφορούν το τίμημα και τα στρέμματα, αυτά, όπως είπε, θα συζητηθούν με την έκδοση της τροπολογίας. Προς το παρόν, εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε ο Δήμος να ανακοινώσει ένα ευχαριστήριο για την θετική έκβαση. Πρότεινε επίσης να δρομολογήσει η Βέροια την απόκτηση κάποιου τμήματος ΤΕΙ μετά το κλείσιμο της Σχολής στη Σίνδο και να μεσολαβήσει το υπουργείο ώστε «να έρθουν πρόσφυγες από την Ουκρανία στην δομή της Αγίας Βαρβάρας Βέροιας και όχι άλλοι από αλλού…», όπως είπε.

Απαντώντας ο Δήμαρχος εκτίμησε «όντως θετική την τροπολογία για τα Ριζώματα», αλλά, πρόσθεσε, «βάζουμε και το θέμα της διαφοράς στρεμμάτων από το 1952 σε σχέση με τα σημερινά, για να μπει η συζήτηση στο σύνολο των στρεμμάτων». Για τα φωτοβολταϊκά εκτίμησε ότι το πρόβλημα με τη ΔΕΔΔΗΕ είναι η ανυπαρξία χώρου και σημείωσε ότι ο Δήμος διαθέτει ένα χώρο στην Πατρίδα για φωτοβολταϊκό πάρκο και το έχει σοβαρά υπόψιν, ενώ για ΤΕΙ και φοιτητές αλλά και για τους πρόσφυγες, παρέπεμψε στα αρμόδια υπουργεία που γνωρίζουν τον σχεδιασμό τους. «Εσείς τι λέτε; Να διώξουμε τους κακούς πρόσφυγες στην Αλεξάνδρεια και να πάρουμε Ουκρανούς; Δεν έχει νόημα να πετάμε μπαλωθιές στον αέρα. Είμαστε ανοιχτοί για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία αλλά γι αυτούς που έμειναν στη δομή, θα πρέπει η πολιτεία να τους απομακρύνει, ως νόμιμους μετανάστες, ώστε να βρουν στέγη», πρόσθεσε ο κ. Βοργιαζίδης απευθυνόμενος στον κ. Παυλίδη.

 Ο επικεφαλής της παράταξης "Προτεραιότητα στον Πολίτη" Αντώνης Μαρκούλης αναφέρθηκε στην απόφαση δικαίωσης του ΣτΕ σχετικά με τη διάταξη ανασύνθεσης των επιτροπών και την αντισυνταγματικότητα της ανάθεσης αρμοδιοτήτων του δημοτικού συμβουλίου στις Επιτροπές (οικονομικές κλπ). «Προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως δημοτική ομάδα και αφιερώνουμε αυτή τη νίκη στους δημότες που μας εμπιστεύτηκαν και σε όλους τους δημοκράτες πολίτες», είπε ο κ. Μαρκούλης ευχαριστώντας όλους τους νομικούς που συνεργάστηκαν.

Έθιξε επίσης την παρουσία αντιδημάρχου και συγκεκριμένα του κ. Αλ. Τσαχουρίδη μέσα στην αίθουσα της Β΄ τάξης στο 1ο Γυμνάσιο, χωρίς να είναι αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας και ρώτησε με ποια αρμοδιότητα παραβρέθηκε εκεί κατά την ώρα της διδασκαλίας. Ο κ. Μαρκούλης απευθυνόμενος στον Λάζαρο Ασλανίδη ρώτησε εάν μπορεί να είναι υποψήφιος στην Ο.Ε.Β.Β «αφού δεν είναι επαγγελματοβιοτέχνης», όπως είπε.

Διευκρινίσεις Τσαχουρίδη και Ασλανίδη

Για την παρουσία του σε σχολική αίθουσα εν ώρα μαθήματος, έδωσε διευκρινίσεις ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Αλέξανδρος Τσαχουρίδης. Όπως είπε, επισκέφθηκε το γυμνάσιο, έχοντας την ευθύνη των Τεχνικών στα σχολεία και στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα βρέθηκε για να διευθετηθεί το πώς μπορούσαν με βάση το πρωτόκολλο, να καταστραφούν κάποια πράγματα. «Ο καθηγητής ήταν συμμαθητής μου, του ζήτησα να μιλήσω με τα παιδιά τα οποία είχα επισκεφθεί και στις καταλήψεις τους. Εκείνη την ώρα είχε μάθημα γεωγραφίας και επειδή μου αρέσει η γεωγραφία έκατσα σε μία γωνία και άκουσα το μάθημα. Στο τέλος ρώτησα για τα προβλήματα των παιδιών και μέχρις εκεί…», εξήγησε ο αντιδήμαρχος.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Λάζαρος Ασλανίδης από την πλευρά του, διευκρίνισε τα του καταστατικού της Ομοσπονδίας, διαβεβαιώνοντας ότι του δίνει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος για το ΔΣ και με την συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία έλαβε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του, με τη θέση του προέδρου. «Ήμουν πάντα μέλος στο Σωματείο Μεταποιητών Μετάλλων και με προσωπική συνδρομή, ήταν απολύτως νόμιμες οι διαδικασίες εκλογής και είναι πολύ μακριά τα μονοπάτια της ανηθικότητας από αυτά που έμαθα να περπατάω», είπε ο κ. Ασλανίδης καλώντας όσους αναζητούν περαιτέρω ενημέρωση, να επισκεφθούν την Ομοσπονδία και τον ίδιο προσωπικά.

Ερωτήσεις - αναφορές

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δικαίωμα για Νέα Βέροια" Δημήτρης Τσανακτσίδης λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας ευχήθηκε να σταματήσουν τους πολέμους οι έχοντες εξουσία και παρότρυνε τους καταναλωτές να προτιμήσουν την τοπική Αγορά για τις γιορτές του Πάσχα. Ρώτησε αν εκταμιεύτηκαν χρήματα και πότε θα ξεκινήσει η ανάπλαση στη Βεργίνα και ρώτησε εάν «έπεσε» κάποια υπογραφή για μεταφορά του τελωνείου στην Κουλούρα.

Κοροϊδία χαρακτήρισε την τροπολογία της κυβέρνησης για τους κατοίκους των ριζωμάτων, ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Γιώργος Μελιόπουλος,  εκτιμώντας ότι «η υποτιθέμενη λύση με τροπολογία Βεσυρόπουλου για το ιδιοκτησιακό, μόνο λύση προς όφελος των κατοίκων δεν προσφέρει, καθώς η όποια λύση παραπέμπεται στο μέλλον και οι κάτοικοι θα κληθούν να ξαναπληρώσουν για τις ιδιοκτησίες τους». Προς τούτο, ζήτησε άμεση νομοθετική ρύθμιση που θα παραχωρεί το ποσοστό του δημοσίου άμεσα στους κατοίκους, ενώ τόνισε την επιτακτική ανάγκη προμήθειας μέσων ατομικής προστασίας στις σχολικές καθαρίστριες.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τσαναξίδης (ΛΑΣ) σχετικά με την διεκδίκηση ΤΕΙ, είπε ότι «αν θέλουμε να στηρίξουμε τους φοιτητές, να στηρίξουμε τον αγώνα τους» ενώ για τις υψηλές τιμές στην ενέργεια, ρώτησε αν ελέγχονται οι εταιρείες – πάροχοι επισημαίνοντας τις πολύπλευρες συνέπειες από την απελευθέρωση της Αγοράς.

Ευχές από την ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας έδωσε ο πρόεδρος Κώστας Ρίζος, ενημερώνοντας ότι μετά το Πάσχα θα ολοκληρωθεί η εκλογή και η πλήρωση της θέσης του διευθυντή κρίνοντάς την «όλο και πιο αναγκαία» ενώ συνεχίζονται, όπως είπε, δειλά-δειλά και οι εκδηλώσεις.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ, Στέργιος Διαμάντης απάντησε στον κ. Παυλίδη ότι θα δει το θέμα που έθεσε για τα 10.000 ευρώ για δικαστικές αποφάσεις, προσθέτοντας ότι περίμενε από τον Παυλίδη να μεταφέρει τις ευχές του Πατριάρχη από το Φανάρι, στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ αναρωτήθηκε αν του πρόσφερε... ρεβανί Βεροίας κατά την επίσκεψή του.

Συγχαρητήρια και ευχές στην ομάδα του Αστέρα Τριποτάμου αλλά και της Βέροιας, έδωσε ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ Δ. Βέροιας Λεωνίδας Ακριβόπουλος, ενώ μία εκτενέστερη αναφορά στην τροπολογία για τα Ριζώματα έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος Θανάσης Δέλλας που την χαρακτήρισε καταρχάς θετική, όμως έθεσε κάποιες παραμέτρους σχετικά με τον αριθμό των στρεμμάτων, με το τίμημα και την διαδικασία που πρέπει να αποσαφηνιστεί, όπως είπε.

Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Δημήτρης Πυρινός, ενημέρωσε για την ολοκλήρωση των παραστάσεων της Πειραματικής Σκηνής και για την ημερίδα για το Δημ. Βικέλα, που έγινε στην "Στέγη" σε συνεργασία με την ΕΜΙΠΗ.

Απαντήσεις δημάρχου για Βεργίνα και Τελωνείο

Για την ανάπλαση της Βεργίνας ο Δήμαρχος Κ. Βοργιαζίδης απάντησε ότι έχει δουλειά ακόμα για να γίνει και ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τρέχουν για αυτό και για το τελωνείο της Κουλούρας εξέφρασε τον φόβο ότι βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο. «Αυτό που έχει γίνει εδώ και χρόνια, είναι η παραχώρηση από την Αμάλθεια στο Υπουργείο οικονομικών, της έκτασης ενός κτιρίου και τμήματος ενός δεύτερου κτιρίου, ενώ κάποιοι επιχειρηματίες που συγκέντρωναν χρήματα, δεν έχουν πλέον τη διάθεση να τα προσφέρουν. Και εμείς ως Δήμος θα επανεξετάσουμε και τη δική μας στάση για τα 200.000 ευρώ που θα βάζαμε εκ μέρους της ΤΕΡΝΑ, διότι τα χρήματα αυτά λιμνάζουν τόσα χρόνια και θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε κάπου ωφέλιμα», τόνισε ο δήμαρχος.

Δρόμοι, διαβάσεις και επικίνδυνα οδικά σημεία της Βέροιας, στη χθεσινή συνεδρίαση

Στη διασταύρωση της Πλούταρχου με την Λεωφόρο Στρατού αναφέρθηκε ο Γ. Μελιόπουλος επικαλούμενος και διαμαρτυρίες πολιτών. «Είναι επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων λόγω επικινδυνότητας του σημείου, να παρέμβει η διοίκηση του δήμου προς κάθε αρμόδιο φορέα για το θέμα», τόνισε.

Για ελλιπείς διαγραμμίσεις έκανε λόγο ο κ. Στεφανόπουλος, ρωτώντας πότε θα γίνουν, αλλά και πότε θα βαφτούν κι οι διαβάσεις στην πόλη που όπως είπε «είναι ανύπαρκτες σε παιδικούς σταθμούς, παιδότοπους, παιδικές χαρές ενώ δεν υπάρχουν διαγραμμίσεις στα χωριά... Θα τις κάνετε πάλι το τελευταίο εξάμηνο των εκλογών;» και συνέχισε με την ασφαλτόστρωση στην μισή οδό Βουλγαροκτόνου, ρωτώντας τι προβλέπει η μελέτη.

Για χωματόδρομους σε κεντρικά σημεία της πόλης μίλησε και ο κ. Τσαναξίδης

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Αλ. Τσαχουρίδης απάντησε ότι η Υπηρεσία προγραμματίζει διαγραμμίσεις και διαβάσεις, οι διαβάσεις θα γίνουν από συνεργεία του δήμου και οι διαγραμμίσεις με εργολαβία. Όσο για τη μελέτη στη Βουλγαροκτόνου κάλεσε τον Στεφανόπουλο στο γραφείο του να του δείξει ακριβώς τι προβλέπεται, ενώ ο δήμαρχος απάντησε από την πλευρά του, ότι «προφανώς υπάρχει μελέτη και προφανώς αυτό συνιστά».

Για την οδό Πλούταρχου - Στρατού πάντως, ο κ. Τσαχουρίδης διαβεβαίωσε ότι μελετάται και θα αντιμετωπιστεί, καθότι είναι γνωστό το πρόβλημα.


Το βίντεο ολόκληρης της συνεδρίασης:

 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο