Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Επιστροφή στις δια ζώσης συνεδριάσεις | Τώρα - άραγε - θα ασχοληθούν με μεγάλα θέματα που απασχολούν τους δημότες;


Την Δευτέρα 16 Μαΐου 2022, ύστερα από 2 και πλέον χρόνια εξ αποστάσεως ή υβριδικών (συνδυασμός φυσικής παρουσίας και εξ αποστάσεως συμμετοχής) συνεδριάσεων, το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας επανέρχεται στην… κανονικότητα, με αποκλειστικά δια ζώσης συνεδρίαση. 

Βεβαίως, όπως ενημέρωσε την “InVeria” ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής του Δ. Βέροιας, Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, θα υπάρχει μέσα από το κανάλι του Δήμου στο youtube ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης, αλλά δεν θα παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής μέσω zoom στη συνεδρίαση, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα. 

Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων, Δημοσιογράφοι και πολίτες θα μπορούν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς (με μάσκα φυσικά ακόμα) να προσέλθουν στο Δημαρχείο της Βέροιας στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας (16/5/2022) και να παρακολουθήσουν την συνεδρίαση από κοντά, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Ωστόσο, τώρα που επανερχόμαστε στην «κανονικότητα», θα πρέπει να ξαναθέσουμε κάποια ζητήματα που με το επιχείρημα (ή δικαιολογία ή πρόσχημα) των δυσκολιών λόγω της πανδημίας, αφέθηκαν στην τύχη τους… 

Και επειδή η αντιπολίτευση στο Δ. Βέροιας ακολουθεί συγκεκριμένη ατζέντα, με θέματα που πολλές φορές δεν αφορούν παρά τον στενό της κύκλο ή, έστω, στενό κύκλο προσώπων, πέφτει για ακόμη μία φορά ο… κλήρος στα ΜΜΕ να «ταρακουνήσουν τα πράγματα! 

Τώρα που οι συνεδριάσεις θα είναι δια ζώσης και δεν θα υπάρχουν προβλήματα στον ήχο, στο ίντερνετ και δεν θα γαβγίζει κανένας σκύλος από την αυλή, περιμένουμε (ακόμα και αν δεν έχουμε καμία επιρροή στην πολιτική τους ατζέντα όπως άλλοι) από την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα τις παρατάξεις του κ. Παυλίδη, του κ. Μαρκούλη, του κ. Τσανακτσίδη και του κ. Μελιόπουλου να θέσουν μετ΄επιτάσεως και να πιέσουν ασφυκτικά για λύσεις στα παρακάτω μεγάλα ζητήματα:

  • Νεκροταφεία Βέροιας (βλέπε πρωτοσέλιδο προηγούμενο φύλλο της ψηφιακής InVeria)
  • Καταυλισμός Ρομά Εργοχωρίου (ο… ανακαινισμένος)
  • Παλιό Δικαστικό Μέγαρο και περιβάλλον χώρος αυτού
  • Κατασκευή χώρων στάθμευσης (που είναι ο χώρος κάτω από την Εληά που θα γινόταν… σύντομα;) 
  • Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε κομβικά και επικίνδυνα σημεία για πεζούς και αυτοκίνητα (με πιο πρόσφατο την ημιτελή συμβολή της γέφυρας Κούσιου με την οδό Ακροπόλεως)
  • Ουσιαστικές παρεμβάσεις με ολοκληρωμένο σχέδιο και όχι «μπαλώματα» σε δρόμους που «στενάζουν» τα οχήματα (πχ οδός Παυσανίου)

Θα μπορούσε η λίστα να «μακραίνει» με επιμέρους ζητήματα, τόσο στην πόλη της Βέροιας, όσο και στις τοπικές κοινότητες, ωστόσο θεωρούμε πως τα παραπάνω είναι από τα πλέον «καυτά» και, ειδικά τα δύο πρώτα, τα πλέον «αδιάφορα» ακόμα και για τον αντιπολιτευτικό λόγο…
Δεν θα επεκταθούμε, προς το παρόν, στα θέματα που αναλύσαμε, καθώς λίγο – πολύ είναι γνωστά σε όλους, άσχετα αν δεν φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Τα καταθέτουμε ως «τίτλους» και ελπίζουμε η μεν Δημοτική Αρχή να «σφίξει» το ζωνάρι και να φέρει άμεσα αποτελέσματα, η δε αντιπολίτευση να σταματήσει να τα αγνοεί προκλητικά και να μην υπάρχουν στην ατζέντα της. 

Γιατί αγνοεί ο κόσμος το Δημοτικό Συμβούλιο και όσα εκεί διαδραματίζονται;

Με βάση τα παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 πολύ έντονα και το 2019 λίγο πιο… ψύχραιμα, εκατοντάδες συμπολιτών μας «εκτέθηκαν» στην λαϊκή εντολή, θέτοντας υποψηφιότητα για Δημοτικοί ή Τοπικοί Σύμβουλοι. Θα θυμάστε τα… ανέκδοτα που κυκλοφορούσαν (πχ «άνοιξα τον κάδο απορριμμάτων και πετάχτηκε ένας υποψήφιος σύμβουλος να μου δώσει την κάρτα του» κ.α.), όπως και τα σχόλια για το τόσο… έντονο ενδιαφέρον. 

Αλλά και το 2014 και το 2019, το ενδιαφέρον ακόμα και των υποψηφίων εξαντλήθηκε προεκλογικά… Μετεκλογικά, οι μεν υποψήφιοι που δεν εξελέγησαν «χάθηκαν» στο πλήθος των πολιτών που γενικότερα αδιαφορούν εντελώς για όσα διαδραματίζονται στα δημοτικά συμβούλια, ενώ ακόμα και κάποιοι που εξελέγησαν ακολουθούν λίγο – πολύ την ίδια πρακτική (είναι δηλαδή «ανύπαρκτοι»). 

Δεν χρειάζεται, λοιπόν, πολύ μελέτη για να κατανοήσει κανείς τους λόγους της απαξίωσης που δείχνουν οι πολίτες στα όργανα και, κατά συνέπεια, στα πρόσωπα…

Αν δεν τίθενται επί τάπητος τα σοβαρά ζητήματα της καθημερινότητας και δεν δίνονται λύσεις, ενώ «χάνεται» για ορισμένους ο δρόμος και νομίζουν ότι από τα παράθυρα της αίθουσας βλέπουν την πλατεία Συντάγματος, αντί της πλ. Δημαρχείου, πόσο «ενδιαφέρον» να κεντρίσουν; Εδώ απαξιώνουν (ή αλλοιώνουν) οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι τον ρόλο τους, είτε ενεργώντας σαν κάτι άλλο από αυτό που εκλέχθηκαν ή μη εκτελώντας τα καθήκοντά τους, για τους πολίτες θα αναρωτηθούμε; 

Μπορεί τελικά να να αλλάξει η κατάσταση;

Ζητούμενο, εν τέλει, είναι άπαν το Δημοτικό Συμβούλιο να κάνει ένα γενναίο «restart». 

Οι της Διοίκησης να καταλάβουν πως με τούτα και με κείνα πέρασε μια τετραετία που το μόνο που θα θυμόμαστε είναι αν ταίριαζε η μάσκα στον Δήμαρχο, αν έκανε σημάδια στην Μπατσαρά, αν χωρούσε στον Παυλίδη, αν έπεφτε από τον Μαρκούλη, αν την φορούσε ο Τσανακτσίδης και πόσο καιρό την φορούσε ο Μελιόπουλος (τυχαίες οι αναφορές, χάριν παραδείγματος). 

Οι της αντιπολίτευσης από την άλλη, πέρα από το επίμαχο θέμα της μάσκας που προαναφέρθηκε, θα έχουν να θυμούνται και το αν ένας αντιδήμαρχος εκλέχθηκε πρόεδρος στο σωματείο του, πόσο κακάκια τρώνε τα μαμουνάκια (αλλά όταν έρθει η ώρα να τεθεί σοβαρά το θέμα να γίνεται… κακάκια η κουβέντα), πόσο κακή είναι η κυβέρνηση, ποιος την έχει πιο μεγάλη την αγωνία για το δάσος Ριζωμάτων, πόσες… μαθήτριες σήκωσε να πουν μάθημα ο Τσαχουρίδης (οκ, αυτό είπαμε ότι είναι σοβαρό και καλώς τέθηκε), πόσα «ταξίδια» πήγαν οι δικηγόροι και φυσικά θα θυμούνται όλα εκείνα τα πολιτικά λογύδρια, που άλλοι τα κάνουν εκ πεποιθήσεως και άλλοι επειδή βρήκαν… σκαλί να ανέβουν. 

Εν τω μεταξύ, τα θέματα που προαναφέρθηκαν και πολλά άλλα μικρότερα περιμένουν την… σειρά τους, μετά την… ατζέντα της – κατά τ’ άλλα – χρήσιμης αντιπολίτευσης και της δημοτικής αρχής, που όλο μας κρατάει σε αγωνία για πότε θα δούμε κάτι «μεγάλο», αλλά και πότε θα λυθούν τα μεγάλα ζητήματα… 

(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα InVeria της Κυριακής 15 Μαΐου 2022, φύλλο 10)

***

Με αφορμή το παραπάνω δημοσίευμα ο κ. Θεοφάνης Κουτρουλιάς μας κοινοποίησε το παρακάτω σχόλιο:

Κύριε Βουδούρη,

Εύλογοι οι προβληματισμοί σας στο άρθρο της ηλεκτρονικής εφημερίδας του inveria, σχετικά με την επιστροφή στα έδρανα του ΔΣ. Αυτό που θα ήθελα να δω από το δημοτικό συμβούλιο είναι να μην επιστρέψει σε εκείνες τις δια ζώσης συνεδριάσεις όπου χάνονταν το μέτρο και τα κοσμικά επίθετα έδιναν και έπαιρναν μεταξύ των συμβούλων. Φαινόμενο που περιορίστηκε στις εξ αποστάσεως συνεδριάσεις, ίσως και εξαιτίας των τεχνικών προβλημάτων. Επίσης ελπίζω και εύχομαι να συνεχίσουν να μεταδίδονται οι συνεδριάσεις στο YouTube, ώστε να μπορούν να τις παρακολουθούν οι πολίτες που αδυνατούν να παραβρεθούν στην αίθουσα του ΔΣ. 

Με αφορμή την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα ας ελπίσουμε να δούμε και στα χωριά μας τις ανοιχτές συνελεύσεις που πρέπει να γίνονται παρουσία όλων των αντιδημάρχων. Επίσης και ένας απολογισμός των πεπραγμένων θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να κάνει η δημοτική αρχή, αφού ήδη πέρασε η μισή θητεία. Τώρα όσον αφορά την απορία για την μη συμμετοχή των πολιτών (και ιδιαίτερα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που χάθηκαν μετά τις εκλογές) στα πολιτικά δρώμενα του Δήμου μας, είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει όλους μας. 

Θεωρώ όμως πως εάν θέλει η δημοτική αρχή τους πολίτες συμμέτοχους, τότε το ελάχιστο που πρέπει να κάνει είναι να διευκολύνει την συμμετοχή τους. Οι διαδικτυακές μεταδόσεις των συνεδριάσεων και οι λαϊκές συνελεύσεις στις τοπικές κοινότητες είναι διαδικασίες που βοηθούν στην συμμετοχή των πολιτών. Εάν την θέλουμε βέβαια. Γιατί επ αυτού δεν είμαι σίγουρος. 

Με εκτίμηση 

Κουτρουλιας Θεοφάνης
Πολίτης του Δήμου Βέροιας


 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο