Επίτιμη Δημότης Νάουσας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου


Το απόγευμα του Σαββάτου 30 Απριλίου 2022, στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας, πραγματοποιήθηκε η τελετή ανακήρυξης σε Επίτιμη Δημότη Δήμου Η.Π. Νάουσας της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και η επίδοση σε αυτή του Χρυσού Κλειδιού από τον Δήμαρχο Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα

Μετά την προσφώνηση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας  Γιώργος Βασιλείου ανέγνωσε το απόσπασμα της απόφασης του Δ.Σ. για την ανακήρυξη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ως Επίτιμη Δημότη του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Νικόλαος Καρανικόλας επέδωσε στην Πρόεδρο πάπυρο  με την απόφαση ανακήρυξής της ως Επίτιμης Δημότισσας του Δήμου, το «Χρυσό Κλειδί της Πόλης», μια αναμνηστική πλακέτα για την 200η Επέτειο από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας και δερμάτινη κασετίνα που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά κομμάτια της παραδοσιακής γυναικείας φορεσιάς της Ναουσαίας και ειδικότερα: την πόρπη - κολάνι (ζώνη), το γιορντάνι και το τεπελούκι (κεφαλοκάλυμμα).

Στην προσφώνησή του, ο Δήμαρχος Νάουσας ανέφερε:

«Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη!

Εξοχότατη Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Αποτελεί ύψιστη τιμή και χαρά που βρίσκεστε σήμερα στην Ηρωική μας Πόλη και τιμάτε με την παρουσία σας, την συμπλήρωση των 200ετών από την Επανάσταση και το Ολοκαύτωμα της Νάουσας. 

Με βαθιά συγκίνηση και δέος,  στην Ηρωική μας πόλη,  την Κυριακή του Θωμά, τιμάμε τους προγόνους μας, που με τον ακατάλυτο πόθο τους για ελευθερία πολέμησαν σκληρά για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Η Νάουσα ρίχτηκε με πάθος στην Επανάσταση, έγινε κέντρο του Αγώνα στην Κεντρική Μακεδονία, και πλήρωσε τελικά βαρύ τίμημα γι' αυτό. Παρά την αντίσταση των αγωνιζομένων κατοίκων της, πολεμώντας μόνη, δεν μπόρεσε να ανακόψει την ορμή των Οθωμανών, οι οποίοι, στο πέρασμά τους, τον Απρίλιο του 1822, σφράγισαν με θηριωδίες την πόλη που καταστράφηκε τότε από άκρη σε άκρη και μαρτύρησαν χιλιάδες κάτοικοί της.

Και αλέκτωρ δεν ελάλησε.

Μέσα στον Χαλασμό της πόλης, δεκατρείς γυναίκες με τα παιδιά τους, εγκλωβίστηκαν στο δυτικό άκρο της Νάουσας, στην περιοχή Στουμπάνοι, έχοντας μπροστά τους τα αφρισμένα νερά της Αράπιτσας και πίσω τους τις ορδές των Τούρκων.

Οι γυναίκες αυτές για να γλυτώσουν την ατίμωση και την υποδούλωση, πιασμένες χέρι - χέρι και με τα βλαστάρια τους στην αγκαλιά έπεσαν στα ορμητικά νερά, στην παγωμένη αγκαλιά του ποταμού, δείχνοντας αδάμαστη θέληση για ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Ο ηρωισμός και η θυσία των Ναουσαίων για την ελευθερία και η σπουδαία συνεισφορά τους κατά την περίοδο του Απελευθερωτικού Αγώνα, απέδωσαν στη Νάουσα με βασιλικό διάταγμα του 1955, τον τίτλο της «Ηρωικής Πόλης».

Συγχρόνως, οι νεομάρτυρες της Νάουσας αναγράφηκαν επίσημα με Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2010, στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας.

Η μνήμη τους εορτάζεται την Κυριακή του Θωμά.

Εξοχότατη Κυρία Πρόεδρε,

Ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας σας τιμά σήμερα ως την πρώτη Ελληνίδα που κοσμεί το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας μας.

Στο πρόσωπό σας, καταθέτουμε το σεβασμό μας στον θεσμό της Δημοκρατίας, που με σθένος και σύνεση υπηρετείτε, προσηλωμένη στη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των δημοκρατικών μας θεσμών, υπηρετώντας τελικά τον Ελληνικό λαό.

Εκφράζουμε την βαθιά μας εκτίμηση στην μακρά και ουσιαστική προσφορά σας στην απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά και στην διαχρονική αφιέρωσή σας στην προστασία των ατομικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών, στην τήρηση της νομιμότητας και στην διασφάλιση  των αρχών του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας.

Η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός και η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελούν καθημερινές αξίες και με αυτές πορευόμαστε σε κάθε μας βήμα, ως Δημοτική Αρχή, για να οδηγήσουμε τον Δήμο μας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Στην γωνιά αυτήν της Κεντρικής Μακεδονίας, στον όμορφο, ευλογημένο και φιλόξενο Δήμο μας, με την μακραίωνη ιστορία, την πλούσια πολιτιστική παράδοση, την σπουδαία βιομηχανική κληρονομιά, τα εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα και τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές, εργαζόμαστε σθεναρά με στόχο να αφήσουμε ουσιαστικό έργο στις γενιές που έρχονται, με σεβασμό πάντοτε στους προγόνους μας και τις θυσίες τους.

Το όραμα μας επικεντρώνεται σε έναν ευφυή ανθρώπινο Δήμο, που βαδίζει με σταθερά βήματα στους δρόμους της ανάπτυξης. Έναν Δήμο που επιλύοντας τα μικρά αλλά και μεγαλύτερα ζητήματα της καθημερινότητας μετασχηματίζεται ψηφιακά και αναβαθμίζεται, με στόχο πάντα την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών. Έναν Δήμο που συγχρόνως στέκεται αλληλέγγυος δίπλα στα ζητήματα των πολιτών και ιδίως των αδύναμων και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Η ανάδειξη και η προβολή της μακραίωνης ιστορίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τουριστικού πλούτου του τόπου μας αποτελεί βασικό κομμάτι τόσο του προσωπικού μου οράματος ως Δημάρχου, αλλά και όλης της δημοτικής αρχής.

Η ίδια η πόλη της Νάουσας και οι Κοινότητές μας, χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά τη ζωντάνια και την πρόοδο. Μια από τις μεγάλες προκλήσεις και τους στόχους που έχω θέσει είναι να αγωνιζόμαστε καθημερινά, ως Δημοτική Αρχή, ώστε όλα τα εμβληματικά σημεία του Δήμου μας όπως είναι η Σχολή του Αριστοτέλη, ο αρχαιολογικός χώρος της Μίεζας, το άλσος του Αγίου Νικολάου και το Χιονοδρομικό μας Κέντρο «3-5 Πηγάδια» να ξαναβρούν τη θέση που τους αρμόζει στον χάρτη της ανάπτυξης. Να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να «ανοίξουν» θέσεις εργασίας και να μπορέσουμε να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο μας.

Εξοχότατη,

Σε αυτήν μας την προσπάθεια επιθυμούμε να είστε συμπαραστάτης, με την βαθιά πεποίθηση ότι θα συνεχίσετε να βρίσκεστε στο πλευρό της Νάουσας.

Με την επίσκεψη σας στην πόλη μας και αποδεχόμενη την πρόταση να γίνετε Επίτιμη Δημότης, κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας, σας ευχαριστούμε για την συνδρομή και υποστήριξή σας στην ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας.

Ελπίζουμε ότι και εσείς θα νιώθετε υπερήφανη ως Δημότης ενός Δήμου και μιας πόλης που φέρει σπουδαία ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, που έχει όραμα και αναπτυξιακό σχεδιασμό για ένα καλύτερο μέλλον.

Εμείς, όλοι οι πολίτες του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας, νιώθουμε ότι ήδη έχουμε κοντά μας έναν δικό μας άνθρωπο. 

Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Σας καλωσορίζουμε, με σεβασμό, χαρά και συγκίνηση, στον ευλογημένη και όμορφη Νάουσα και ευχόμαστε να έχετε υγεία και δύναμη για να εκπληρώνετε με επιτυχία  το απαιτητικό έργο σας και την υψηλή αποστολή σαςστο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας μας.


Αντιφωνώντας στην προσφώνηση του Δημάρχου Νάουσας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:

Κύριε Δήμαρχε,
Βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην ηρωική Νάουσα, την ένδοξη και μαρτυρική πόλη της Μακεδονίας, για να γιορτάσουμε μαζί τα διακόσια χρόνια από την εξέγερσή της κατά των Οθωμανών. Μια εξέγερση που σοβούσε επί εκατονταετίες. Πράγματι, οι Ναουσαίοι θα ανταποκριθούν από νωρίς στο σάλπισμα της ελευθερίας. Το 1705 θα στασιάσουν, αντιδρώντας στη βίαιη στρατολόγηση νέων για την στελέχωση του σώματος των Γενιτσάρων, ενώ στη συνέχεια θα αντισταθούν στις συνεχείς επιδρομές του Αλή Πασά και θα γνωρίσουν νωρίτερα από τους άλλους υπόδουλους Έλληνες την θηριωδία των Τουρκαλβανών. Και περί τα τέλη του 1821 θα αρχίσει η συγκέντρωση πολεμιστών απ’ όλη τη Μακεδονία στα ορεινά χωριά του Βερμίου και του Ολύμπου.
Με συγκίνηση ανατρέχουμε στα γεγονότα του 1822. Στην πανηγυρική κήρυξη της Επανάστασης στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου. Στις ηρωικές πολεμικές επιχειρήσεις του Καρατάσου, του Ζαφειράκη, του Γάτσου. Στην πολιορκία της πόλης τις ημέρες του Πάσχα. Στην άλωσή της, στις λεηλασίες, τις σφαγές και τη φωτιά που ρήμαξε τα πάντα. Και πάνω απ’ όλα, στις γυναίκες που ρίχτηκαν με τα παιδιά τους στα νερά του ποταμού της Αράπιτσας για να μην πέσουν στα χέρια των Οθωμανών. Η Αράπιτσα, τόπος θυσίας όπως και το Ζάλογγο, τόπος καθαγιασμένος στη συλλογική μνήμη, μαρτυρεί εσαεί τον ηρωισμό τους. Και μαζί μ’ αυτές, πρέπει να μνημονεύσουμε και τις συζύγους των αρχηγών της Επανάστασης, την Ζαφειράκαινα και την Καρατάσαινα, που με μοναδική αυταπάρνηση πάλεψαν για την ελευθερία και θυσιάστηκαν γι’ αυτήν.
Ωστόσο η ερήμωση και η καταστροφή της πόλης, οι φυλακίσεις, οι διώξεις, η υπερφορολόγηση από τις τουρκικές αρχές, μόνο πρόσκαιρα ανέκοψαν την πρόοδο της περιοχής. Η χρυσοχοΐα, η υφαντουργία, η βιοτεχνία όπλων, η αμπελουργία, οι οπωροκαλλιέργειες θα καταστήσουν και πάλι αστικό κέντρο τη Νάουσα, η οποία στα τέλη του 19ου αιώνα θα αποκτήσει μεγάλη οικονομική επιρροή στην κεντρική Μακεδονία. Η απελευθέρωσή της στις 17 Οκτωβρίου του 1912 από τον προελαύνοντα Ελληνικό στρατό θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομική και κοινωνική της ζωή. Κοντά στις μεγάλες κλωστοϋφαντουργικές μονάδες και τα μεταξουργεία, θα προστεθούν τα πρώτα οινοποιεία που θα κάνουν γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο το φημισμένο κρασί της Νάουσας, την ποικιλία ξινόμαυρο, που αποτελεί σήμερα Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας και έχει κατακτήσει τις διεθνείς αγορές. Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες, που θα εγκατασταθούν εδώ μετά την Καταστροφή του 1922, θα συμβάλουν αποφασιστικά όχι μόνο στη δημογραφική και οικονομική ανάπτυξη της Νάουσας, αλλά και στον εμπλουτισμό και μετασχηματισμό της κοινωνικής ζωής, εισφέροντας νέα πολιτισμικά χαρακτηριστικά, νέες ιδέες και ήθη. 
Ευνοημένη από τη φύση, περιτριγυρισμένη από τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, διατηρώντας τις γραφικές της γειτονιές με τα παλαιά κτίρια μακεδονικού ρυθμού, ιδανικός τόπος τουρισμού, θερινού αλλά και χειμερινού χάρη στα χιονοδρομικά της κέντρα, η Νάουσα προσβλέπει με αισιοδοξία στο μέλλον. Με μεγάλη ικανοποίηση παρακολουθώ τις προσπάθειές σας, κύριε Δήμαρχε, να αναδείξετε τα μνημεία της βιομηχανικής κληρονομιάς σας, εστιάζοντας στην εντυπωσιακή άνθιση της κλωστοϋφαντουργίας που γνώρισε μεταπολεμικά η πόλη και αναβιώνοντας την πολιτιστική, οικονομική και βιομηχανική μνήμη στο Κέντρο Βιομηχανικής Κληρονομιάς ΕΡΙΑ. Θεωρώ πολύ σημαντική την ανάπλαση του εμπορικού κέντρου, την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της αισθητικής του με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, την ανάδειξη σημαντικών τοποσήμων της πόλης, όπως και την ένταξη του πανέμορφου δημοτικού πάρκου στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική η επαναλειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου στα 3-5 Πηγάδια και το ξεκίνημα των εργασιών, ώστε να επανέλθουν όλες οι εγκαταστάσεις του σε πλήρη και αξιόπιστη δωδεκάμηνη λειτουργία. Όπως και οι ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολικών μονάδων, καθώς και χώρων πολιτισμού και αθλητισμού, αναγκαίες σήμερα ενόψει της σοβαρής ενεργειακής και κλιματικής κρίσης, που φανερώνουν την περιβαλλοντική ευαισθησία σας.

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,
Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και συγκίνηση που από σήμερα συγκαταλέγομαι κι εγώ ανάμεσα στους δημότες της Νάουσας. Εύχομαι να συνεχίσετε τον αγώνα για τη βελτίωση των υποδομών της, διατηρώντας παράλληλα τον σπάνιο παραδοσιακό της χαρακτήρα. Εύχομαι επίσης, η μνήμη των αγώνων που έδωσε η ηρωική Νάουσα στα χρόνια της νεότερης ιστορίας μας να σας δίνει δύναμη. Το παράδειγμα των προγόνων μας, που στα χώματα αυτά αψήφησαν δυσκολίες, απειλές, κινδύνους και θυσίασαν και τη ζωή τους για την ελευθερία, ας εμπνεύσει μια δημιουργική πορεία προς το αύριο. 
Σας ευχαριστώ.
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο