Γιαννακοχώρι, ετών 250! Παλαιόσπιτο ετών 98! Τριανταφυλλιά στη στέγη, ετών 50! Μουριά στην αυλή ετών 96!


Από τον ποιητή Ηλία Τσέχο: Γιαννακοχώρι, ετών 250! Παλαιόσπιτο ετών 98! Τριανταφυλλιά στη στέγη, ετών 50! Μουριά στην αυλή ετών 96! Σπίτι Παυλιδέικο, προσφυγικό, λεβέντικο, με φούρνο και κληματαριά, τουαλέτα στο δεύτερο όροφο, μοναδικό σε κατοικία για δεκαετίες, σχολείο στον  α΄ όροφο για λίγα έτη, δεκαετίας του 30! Αρχηγείο Άγγλων και Παρατηρητήριο, Κέντρο Διερχομένων Γερμανών, δεκαετίας του 40! Στην άκρη του χωριού, ολοζώντανο, κατοικήσιμο  μέχρι και τη δεκαετία του 60! 

Η Κεραίκανα, Ο Γιάγκος, η Κούκλα, ο Γιώργος, η Μπούλα, η Αλέκα, η Ελένη και ο Γιώργος ο νεότερος, με τη στρούγκα πλάι, το μαντρίν, τις μηλιές, τις ροδακινιές, τα σιτηρά κατά καιρούς,  στο μεγάλο οικόπεδο, περιφραγμένο με συρματόπλεγμα τρεις σειρές! Το φούρνισμα της Κούκλας θυμάμαι, τις ποντιακές πίτες της, το κάπνισμά της, την αντρειοσύνη της! Τον Γιάγκο θυμάμαι, την παλικαροσύνη του, τους θυμούς του, τις πάντα κοινωνικές αλήθειες του, τα γλέντια του, ντόμπρος! Θυμάμαι τα 70 χρόνια γειτονιάς, πάντα μπροστά μου, όπου πηγαίνοντας , όποτε επιστρέφοντας! 

Γεμίζουν τα μάτια του χρόνου με της ψυχής μου δάκρυα, τους ευχαριστώ γείτονας, ως σχολειόπαιδο, έφηβος, φοιτητής, ξενιτέας και γέροντας πλέον εις σώμα, ουχί στη ζωή! Ευχαριστώ σε τριανταφυλλιά στη στέγη, στα κεραμίδια σου, στους δικούς σου, στους δικούς μου, που φυσικότατα Μ ο σ χ ο β ο λ ώ ν τ α ς εξήλθαμε αυλών καρδίας... 

Ηλίας Τσέχος, εν έτει 2022 και Αγίου Κωνσταντίνου  και Ελένης - 
Χρόνια Πολλά εορταζούμενο Γιαννακοχώρι! 
 
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο