Ο κύβος ερρίφθη: Ο πρωθυπουργός προκηρύσσει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο (άποψη, του Θ. Κάλλη)


ΑΠΟΨΗ, του Θάνου Κάλλη*: Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας newsit.gr και της εκπομπής Live News του δημοσιογράφου Νίκου Ευαγγελάτου υπάρχει σχετική εισήγηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για προκήρυξη πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. 

Ωστόσο, η είδηση δεν είναι η εισήγηση, καθώς ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τον πίεζαν να μην εξαντλήσει την τετραετία και να πάει άμεσα σε εκλογές. Αυτή την φορά, όμως, η είδηση έγκειται στο γεγονός, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες,  ότι ο κ. Μητσοτάκης εξετάζει σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο να διαβεί τον Ρουβίκωνα ποταμό και να επισπεύσει τον εκλογικό χρόνο.

Τα μηνύματα που λαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως με την πάροδο του χρόνου φθείρεται όλο και περισσότερο η κυβέρνηση. Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι αδιάψευστοι μάρτυρες.

Η πιθανότερη ημερομηνία που εξετάζεται από το κυβερνητικό επιτελείο αφορά την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, ενώ ως εναλλακτικές εμφανίζονται η 25η Σεπτεμβρίου και η 9η Οκτωβρίου. Αξίζει να σημειωθεί, πως το σενάριο προκήρυξης πρόωρων εκλογών είχε αποκλειστεί επανειλημμένα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το συνέδριο της ΝΔ.

Σε αυτή την περίπτωση η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι προεκλογική και ο πρωθυπουργός θα θέσει από το Βελλίδειο τα διλήμματα της κάλπης που ήδη έχει προδιαγράψει: Αυτοδύναμη και ισχυρή Νέα Δημοκρατία ή πολιτική και οικονομική αστάθεια.

Εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα σενάρια, και με δεδομένο ότι δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (Νόμος Θεοδωρικάκου).

Εκτός, βέβαια, αν ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα κατορθώσει να κατακτήσει την πρώτη θέση με ενισχυμένα ποσοστά και από θέση ισχύος, να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με άλλες προοδευτικές δυνάμεις (Πασόκ; Μέρα 25; Άλλο κόμμα;) για την συγκρότηση κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Το βασικό σκεπτικό όσων εισηγούνται στον κ. Μητσοτάκη εκλογές το φθινόπωρο, είναι ότι έρχεται ένας εξαιρετικά δύσκολος χειμώνας, που ίσως θα είναι ο χειρότερος των τελευταίων δεκαετιών. Η κυβέρνηση πολιτικά δεν θα μπορέσει να αντέξει έναν χειμώνα ακόμη μεγαλύτερης ακρίβειας, με ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, με τις τιμές των καυσίμων να εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη, καθώς και το πετρέλαιο θέρμανσης με το φυσικό αέριο να μετατρέπονται σε είδη πολυτελείας.

Η πιθανή επιτάχυνση του εκλογικού χρονοδιαγράμματος πηγάζει και από το γεγονός ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Ιταλού επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης «δένουν τα χέρια» της κυβέρνησης. Ο Πάουλο Τζεντιλόνι προχώρησε σε συστάσεις σε όλα τα κράτη-μέλη -κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα- να μειώσουν το επίπεδο του χρέους τους και τις τρέχουσες δαπάνες τους.

Οι αναφορές αυτές θορύβησαν τον άξονα Μαξίμου-υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα υποχρεωθούν να θέσουν σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους, να υπάρχουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και αυστηρή λιτότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλήρη αδυναμία του κυβερνώντος κόμματος να στηρίζει τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα που δοκιμάζονται σκληρά από την ακρίβεια, την φτώχεια και την ανεργία.

Όσοι είναι ένθερμοι υποστηρικτές για την διενέργεια βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο, φαίνεται να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη ότι και οι μετρήσεις εταιριών δημοσκόπησης που διεξάγονται αυτές τις ημέρες δείχνουν ότι η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και οι πολιτικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των καταναλωτών απέναντι στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, ενίσχυσαν την εικόνα της κυβέρνησης στο εκλογικό σώμα.

Στην εισήγηση τους προσμετρούν ότι το φετινό θα είναι ένα πολύ καλό τουριστικό καλοκαίρι -ήδη τα μηνύματα από τις κρατήσεις είναι κάτι παραπάνω από θετικά- και επομένως θα πάρουν ανάσα χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, αλλά και έσοδα για το κράτος και την δημιουργία ενός κλίματος αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία.

Στους λόγους που συνάδουν υπέρ των πρόωρων εκλογών, είναι οι έντονες πολιτικές εξελίξεις και αναδιαρθρώσεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Ειδικότερα, η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου έχει επικεντρωθεί στις εξελίξεις που διαδραματίζονται στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το συνέδριο του Απριλίου και την εκλογή του προέδρου του κόμματος από τη λαϊκή βάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ «εν μια νυκτί» υπερδιπλασίασε τα μέλη του κόμματος, τέθηκαν στο περιθώριο παλαιά κομματικά στελέχη που δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στο ευρύ κοινό, με αποτέλεσμα η αξιωματική αντιπολίτευση να καθίσταται πλέον ανοιχτό, δημοκρατικό και μαζικό κόμμα.

Αυτό είναι μια εξέλιξη που θα διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει την απήχηση του στην ελληνική κοινωνία και τις ελπίδες του να επανέλθει στην εξουσία.

Ακόμη, οι ανακατατάξεις στη «δεξιά πολυκατοικία» βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με την ίδρυση νέων κομμάτων που προσπαθούν να αλιεύσουν ψηφοφόρους από τον πατριωτικό-συντηρητικό χώρο, όπως άλλωστε και στο ρετιρέ της ΝΔ, με την έντονη αμφισβήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που επιθυμεί διακαώς την επιστροφή του στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές, ήδη τα περισσότερα ψηφοδέλτια της ΝΔ είναι έτοιμα. Σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες έγιναν και δημοσκοπήσεις ως προς το πόσο τραβάνε εκλεγμένοι βουλευτές και νέα πρόσωπα που θα μπορούσαν να επιστρατευθούν. Οι περισσότερες κρίσιμες υποψηφιότητες έχουν κλειδώσει. Απο την Παρασκευή (20/05/2022) ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, ενώ σε πρόσφατη κομματική εκδήλωση ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να είναι σε εκλογική ετοιμότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις ουσιαστικά βρίσκονται σε προεκλογικό πυρετό. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ άλλωστε μέσω των συνεδριακών διαδικασιών τους κινήθηκαν σαν να βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ -όπως μας πληροφορεί η δημοσιογράφος Ελένη Καλογεροπούλου- προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η ΚΕ προκειμένου να εκλέξει την Πολιτική Γραμματεία και αμέσως μετά την συνεδρίαση, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ασχοληθεί με τα ψηφοδέλτια του κόμματος του, τα οποία επιθυμεί να ανανεώσει. Οι πληροφορίες λένε ότι μέχρι τον Αύγουστο θα είναι έτοιμα προκειμένου οι υποψήφιοι βουλευτές να ξεκινήσουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση των εκλογών.

Εν κατακλείδι, η μεταστροφή του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές δείχνει ότι ο ίδιος θα αξιοποιήσει την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία που ανατρέπουν όλα τα οικονομικά δεδομένα και θα τους επικαλεστεί ως σπουδαίους λόγους για την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο. Άλλωστε ο χειμώνας που έρχεται -θα είναι χειρότερος και από τα μνημονιακά χρόνια- μαζί με το νέο σαρωτικό κύμα ακρίβειας θα είναι σκέτος εφιάλτης για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

*  Δημοσιογράφος - Δικηγόρος - Ιστορικός

(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα InVeria της Κυριακής 22 Μαΐου 2022 - Φύλλο 11ο)

 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο