Συλλυπητήριο μήνυμα Μητροπολίτη Βέροιας Παντελεήμονος για την εκδημία του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σαμαρείας Αμβροσίου


Συλλυπητήριο μήνυμα Μητροπολίτη Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, για την εκδημία του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σαμαρείας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Αμβροσίου (Αντωνόπουλου), ο οποίος έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 88 ετών, την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022:

Με αισθήματα θλίψης και οδύνης πληροφορήθηκα σήμερα την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σαμαρείας κυρού Αμβροσίου Αντωνόπουλου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με τον οποίο συνδεόμουν με μακροχρόνια και βαθιά φιλία.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Αμβρόσιος συνδέθηκε από τα μαθητικά του χρόνια με το πρεσβυγενές Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, όπου και έλαβε και τους τρείς βαθμούς της Ιερωσύνης και εκλέχθηκε Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σαμαρείας. Γνωριστήκαμε κατά τις προσκυνηματικές επισκέψεις που πραγματοποιούσαμε με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης στα πανίερα προσκυνήματα της Αγίας Γης. Ο μακαριστός μετέφερε με ζέση στους προσκυνητές την ζώσα αγιοταφική παράδοση και το σταυροαναστάσιμο βίωμα της Σιωνίτιδος Εκκλησίας.

Μετά την εκλογή μου στη Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, ο μακαριστός Μητροπολίτης Αμβρόσιος συνδέθηκε με την τοπική μας Εκκλησία και την Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά. Κατά τις επισκέψεις του στην Ελλάδα, διέμενε στο Μοναστήρι και με χαρά επισκεπτόταν και λειτουργούσε σε ενορίες της μητροπολιτικής μας περιφέρειας. Έχοντας αναπτύξει αδιάρρηκτες σχέσεις με την Αδελφότητα της Μονής, πέρασε περιόδους ανάρρωσης μετά από επεμβάσεις στη Μονή και συμμετείχε σε πολλές ιστορικές στιγμές της αδελφότητας. Παράλληλα, δώρισε στην Ιερά Μονή μέρος των αμφίων του, τα οποία εκτίθενται σήμερα στο Παύλειο Κειμηλιαρχείο «Ιεροί Θησαυροί». Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της επιβαρυμένης υγείας του, διέμενε στο Δεκάζειον Γηροκομείο Τρίπολης, όπου και εκοιμήθη, σήμερα, Τετάρτη 11 Μαΐου 2022.

Εύχομαι ο Κύριος να αναπαύσει την μακαρία ψυχή του στους χορούς των δικαίων και αποστέλλω τις θερμότερες συλλυπητήριες ευχές μου στα μέλη της Αγιοταφικής Αδελφότητας και στους οικείους του.

Αμβροσίου του μακαριστού Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σαμαρείας αιωνία η μνήμη! 

Ὁ Μητροπολίτης
† Ὁ Βεροίας, Ναούσης καὶ Καμπανίας Παντελεήμων
 

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Αμβρόσιος το 2014 στη Μονή Παναγίας Δοβρά

Βιογραφικό του εκλιπόντος Μητροπολίτη (από την ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων)

Ὁ Πανιερώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως κ. Ἀμβρόσιος (κατά κόσμον Νικόλαος) Ἀντωνόπουλος

Ἐγεννήθη εἰς Πειραιᾶ τῷ 1934. Ἀφίκετο εἰς Ἱεροσόλυμα τῷ 1953. Ἀπεφοίτησε τῆς Πατριαρχικῆς Σχολῆς τῷ 1959.

Ἐκάρη Μοναχός καί ἐχειροτονήθη Διάκονος τῷ 1957. Ἐχειροτονήθη Πρεσβύτερος τῷ 1962 καί διωρίσθη Τελετάρχης καί εἰσηγητής τῶν Πατριαρχείων. Τῷ 1963 ἔλαβε τό ὀφφίκιον τοῦ Ἀρχιμανδρίτου.

Ἐσπούδασε τήν Ἱεράν Ἐπιστήμην ἐν τῇ Θεολογικῇ Σχολῇ τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν. Διετέλεσε Βιβλιοφύλαξ, Ἀρχειοφύλαξ, Καθηγητής τῆς Πατριαρχικῆς Σχολῆς, Ἡγούμενος τοῦ Θεομητορικοῦ Μνήματος ἐν Γεθσημανῇ καί τῷ 1979 διωρίσθη Πατριαρχικός Ἐπίτροπος ἐν Ἄκρῃ.

Τόν Μάρτιον τοῦ 1981 ἐξελέγη καί ἐχειροτονήθη Ἀρχιεπίσκοπος Νεαπόλεως. Τῷ 1999 ὠνομάσθη Μητροπολίτης Νεαπόλεως.

Τῷ 2001 διωρίσθη Μέλος τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου καί Πατριαρχικός Ἐπίτροπος ἐν Βηθλεέμ.

Συνώδευσε τόν Πατριάρχην Βενέδικτον εἰς τά ἀνά τήν Κωνσταντινούπολιν, Ρωσίαν, Ἀμερικήν, Ἀγγλίαν, καί Σερβίαν ταξίδια αὐτοῦ καί διετέλεσε μέλος τῆς Πατριαρχικῆς Ἀντιπροσωπείας ἐπί τῇ ἐνθρονίσει τοῦ Πατριάρχου Μαξίμου ἐν Βουλγαρίᾳ.


Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο