Φρ. Καρασαρλίδου: Η δωρεάν μαστογραφία ισχύει από το 2018 - Tο σημαντικότερο και πιο εύχρηστο εργαλείο για έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του μαστού


Σε ανάρτησή της στα social media η πρ. βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Φρόσω Καρασαρλίδου αναφέρει:

Ήμουν ανάμεσα στις 45 γυναίκες - βουλευτές, με επικεφαλής την Φώφη Γεννηματά, με τις οποίες το 2016 αναλάβαμε διακομματικά την πρωτοβουλία να ζητήσουμε την κάλυψη των δαπανών ψηφιακής μαστογραφίας από τον ΕΟΠΥΥ. Ένα αίτημα αυτονόητο - που έγινε πράξη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον τότε Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό - και προέβλεπε τη δωρεάν διενέργεια προληπτικής μαστογραφίας «κάθε 2 χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40- 50 ετών και  κάθε χρόνο σε γυναίκες άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω  των 35 ετών εφ’ όσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου» (ΦΕΚ 2315, 19/6/2018). 

Η δωρεάν μαστογραφία, λοιπόν, ισχύει από το 2018. Ας αφήσουμε όμως στην άκρη την εικονική πραγματικότητα που θέλει να διαμορφώσει η σημερινή κυβέρνηση και τους επικοινωνιακούς όρους με τους οποίους αντιμετωπίζει ακόμα και την προστασία της δημόσιας υγείας. 

Η μαστογραφία είναι το σημαντικότερο και πιο εύχρηστο εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού είναι σε μεγάλο βαθμό ιάσιμος αν εντοπιστεί εγκαίρως, γι’ αυτό είναι κρίσιμης σημασίας η ετήσια προληπτική εξέταση. Είναι χαρακτηριστικό πως οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία, έχουν θνησιμότητα 4,7%, ενώ σε όσες δεν υποβάλλονται σε μαστογραφία, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 56%.

Προλαμβάνουμε, ελέγχουμε, κερδίζουμε τη ζωή.
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο