"Λάβρος" κατά της δημοτικής αρχής Βέροιας ο Παύλος Παυλίδης - Παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και έκανε κριτική και απολογισμό


Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας 27 Ιουνίου 2022 ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Βέροιας "Συνδημότες", Παύλος Παυλίδης, με σκοπό να κάνει απολογισμό της δράσης της παράταξής του και να θέσει σημαντικά θέματα στον δημόσιο διάλογο. 

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Παυλίδης:

Πέρασε  καιρός από την τελευταία φορά που τα είπαμε. Έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάρα πολλά και έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας. Σας ευχαριστώ που είχατε την καλοσύνη να έλθετε.

Αρχικά η  εικόνα του Δημοτικού μας Συμβουλίου οφείλω να ομολογήσω και να ζητήσω συγνώμη από τους πολίτες, εάν κατ΄ελάχιστο συντελέσαμε και εμείς, που δεν νομίζω, είναι τραγική. Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε από τον έντυπο τύπο, από τον ηλεκτρονικό πολλές φορές, από τα ίδια τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου με κορυφαίες τις επισημάνσεις του Χρήστου Τσιούντα αλλά και του Λεωνίδα Ακριβόπουλου, επισημάνθηκε όμως έμπρακτα και από τους πολίτες οι οποίοι έστρεψαν την πλάτη στις συνεδριάσεις του. Να σημειώσουμε ότι η πλειοψηφούσα παράταξη Βοργιαζίδη κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες να διώξει και όσους απέμειναν να μας παρακολουθούν. Οι διαρκείς ειρωνείες από μέρους της Διοίκησης, ο "προπηλακισμός" κάθε δημοτικού Συμβούλου που θα τολμήσει να κριτικάρει το έργο της Διοίκησης, οι μη απαντήσεις στα ερωτήματα που μπαίνουν ή οι απαντήσεις που απέχουν από τις ερωτήσεις και την πραγματικότητα, ο διάχυτος και μόνιμος εκνευρισμός του Δημάρχου, οι καταγγελίες για προσπάθεια εξευμενισμού με χορήγηση ποσοστού Αντιδημαρχιών που ευτελίζει έτι  περαιτέρω την εικόνα της Διοίκησης και η μόνιμη ανταλλαγή στο Συμβούλιο ή δια του τύπου, αιχμών για την λειτουργία  της ΚΕΠΑ, είναι νομίζω οι βασικοί λόγοι για την τραγική εικόνα του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Δυστυχώς η Διοίκηση δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιληφθεί επιτέλους ότι εξελέγη για να συνομιλήσει, να διαβουλευτεί, να ακούσει απόψεις και να πράξει.

Ένας ακόμη βασικός λόγος για την σημερινή  εικόνα, είναι και ο πεπαλαιωμένος κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Είναι ένας κανονισμός πουν  απαγορεύει ουσιαστικά  τον διάλογο και την σύγκλιση, με τους ασφυκτικούς χρόνους στις τοποθετήσεις. Αντίθετα επιτρέπει φλύαρες  άνευ ουσίας συζητήσεις και άφθονη διάθεση χρόνου στους Διοικούντες, όταν πρόκειται να αφηγηθούν τα υπαρκτά και τα ανύπαρκτα συνήθως κατορθώματα του χώρου ευθύνης τους. Υπαίτιος είναι ο Δήμαρχος, εκ του ότι έχει την γενική ευθύνη, αλλά ευθύνη φέρει βεβαίως και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Λαζαρίδης, του οποίου η υπεύθυνη στάση ήταν μάλλον τελικά υποκριτική και λειτουργεί με δεύτερες σκέψεις.  Δεν εξηγείται διαφορετικά η κωλυσιεργία ετών στην συγγραφή και κατάθεση ενός νέου κανονισμού λειτουργίας.
 
Ας δούμε αναλυτικά τα βασικότερα θέματα.

Α. Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης.
 Μετά από αγώνα ετών από την αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου, εκτός της συμμετέχουσας στην Διοίκηση κας. Μπατσαρά  που τα έβρισκε όλα κανονικά, ήλθε η ομολογία του ίδιου του εργολάβου, ότι τελικά είναι αληθές ότι δεν υπάρχει μέθοδος εξαφάνισης της ύλης και ότι ένα ποσοστό γύρω στο 30% απομένει!  Μετά την ομολογία αυτή τίθενται λογικά τα παρακάτω ερωτήματα:

α. Εφόσον ένα ποσοστό γύρω στο 30% απομένει και με δεδομένο ότι ο βιολογικός επεξεργάστηκε περί τους 100.000 τόνους, θα πρέπει κάπου να βρίσκονται τουλάχιστον 30.000 τόνοι! Που είναι?

β. Κάλεσε ο Δήμαρχος τα μέλη της Διοίκησης και τους υψηλόβαθμους και καλά αμειβόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες, Γενικό Διευθυντή κ. Αχτσή, Τεχνικό Διευθυντή κ.Δάσκαλο και τον έχοντα εκφράσει τις ενστάσεις του είναι αλήθεια, υπεύθυνο επιτήρησης της πορείας των εργασιών κ.Μπίσμπα να ρωτήσει τι συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια;

γ. Δεν νιώθει άσχημα που εξαπατήθηκε στην καλύτερη των περιπτώσεων και επαναλάμβανε και αυτός δημοσίως ότι με την εφαρμοζόμενη μέθοδο εξαφανίζεται ύλη; Να σας θυμίσω ότι κάλεσε και δημοσιογράφους και το δημοτικό Συμβούλιο ολόκληρο να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την παγκόσμια ανακάλυψη!!!
δ. Η κ. Μπατσαρά δεν νιώθει το ελάχιστο εξαπατημένη να ζητήσει δημόσια εξηγήσεις για τον εμπαιγμό;
ε. Σήμερα και μετά την ομολογία, ποιοι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι ερευνώνται για αμέλεια το λιγότερο? 
Σημειώστε ότι έφτασε σε τέτοιο βαθμό η πολιτική τους αμετροέπεια, που δεν ένιωσαν την ανάγκη έναντι των πολιτών να κάνουν το ελάχιστο. Να ζητήσουν μια συγνώμη για την επί έξι και πλέον χρόνια λαθεμένη επιλογή των ισχυρισμών τους περί μηδενικών υπολειμμάτων. Και φυσικά για τις άθλιες δηλώσεις περί πιστοποίησης, που τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν ένα ψέμα παραπλάνησης. Αυτοί νομίζουν ακόμα ότι μπορούν να μοιράζουν καθρεφτάκια για «ιθαγενείς». 
 
 Β. Σχεδιασμός και υλοποίηση μεγάλων έργων.
 
Έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά ανεκδότου και πλέον μπαίνουν και στοιχήματα με τα ποσά που ανακοινώνονται κάθε έτος, ως ποσά που θα διατεθούν για έργα!!! Κάθε χρόνο ποσά άνω των 50.000.000 ευρώ ανακοινώνονται ότι δήθεν είναι εξασφαλισμένα και θα διατεθούν για έργα!!! Την ίδια εποχή που έρχονται, στη φαντασία τελικά, τα ποσά αυτά, η πόλη έχει ένα οδικό σύστημα κατεστραμμένο, η περιφέρεια (τα χωριά μας) έχει εγκαταλειφθεί στο έλεος του Θεού, έργο που να φαίνεται δεν υπάρχει στον ορίζοντα... Για την χρονιά που διανύουμε ανακοινώθηκαν πομπωδώς πάλι  έργα ύψους άνω των 50.000.000 ευρώ...Κρατήστε το να τα μετρήσουμε στο τέλος αυτής της χρονιάς... Έγινε το σταθερό ετήσιο ανέκδοτο...
 
Γ. Ένα σημαντικό θέμα που δεν προβλήθηκε όσο έπρεπε γιατί δεν θέλαμε αντιπαλότητα αλλά συναίνεση. Εμπαιγμός στα παιδάκια με ειδικές δεξιότητες.
Αναφέρω αυτό ειδικά και επιλεκτικά στην κατηγορία των έργων διότι είναι τραγικό. Ακόμη και το ζωικό βασίλειο έχει μια ευαισθησία στα μέλη της ομάδας που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα και χρήζουν κάποιας ιδιαίτερης φροντίδας. Εμείς εδώ έχουμε παιδάκια που ζήτησαν εδώ και ενάμιση χρόνο μια παιδική χαρά για να περνούν την ώρα τους. Υπάρχει σχετική επιστολή. Παιδική χαρά με παιχνίδια ανάλογων προσαρμογών. Επί ενάμιση χρόνο το αίτημα παραμένει στα συρτάρια και επιχειρείται ο κατευνασμός, με υποσχέσεις και υπεκφυγές. Απευθύνθηκαν στην Αντιπεριφέρεια και ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης προθυμοποιήθηκε να συνδράμει, αρκεί να του αποσταλεί αίτημα από τον Δήμο. Ακόμη περιμένει το αίτημα... Εάν τίθεται θέμα χρημάτων,  υποδείξαμε τον τρόπο. Εάν το ποσό που διατίθεται για την κοπή των χόρτων ετησίως κινείται γύρω στις 100.000 ευρώ και δεν δοθεί με απευθείας ανάθεση όπως γίνεται μέχρι σήμερα, η έκπτωση που θα προκύψει από έναν δημόσιο διαγωνισμό, θα καλύψει το ποσό που απαιτείται για μια παιδική χαρά. Είναι μομφή για τον Δήμο μας τέτοια αντιμετώπιση... Είναι ντροπή για την κοινωνία μας... Είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας!
 
Δ. Αγορά κτιρίου Τσαλέρα για να λειτουργήσει ως νέο σχολείο!!
Είχαμε την απόφαση εξαγοράς του οικοπέδου Τσαλέρα, σε τιμή περίπου 450.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο επιλέχτηκε για σχολείο και για να διευκολύνει την ανταλλαγή του 3ου Δημοτικού με την Μητρόπολη, αν θυμάστε. 
Τονίσαμε και τότε αλλά δεν εισακουστήκαμε, ότι έπρεπε να γίνουν κάποιες απαραίτητες ενέργειες για να είμαστε πλήρως ενημερωμένοι για το κτίριο και την προοπτική.
Αρχικά θα έπρεπε να επισκεφτούμε ως Δημοτικοί Σύμβουλοι τον χώρο για να έχουμε εικόνα. Δεν έγινε.
Ζητήσαμε να κληθούν οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια στον χώρο αυτό πριν κλείσει και να μας μεταφέρουν την δική τους εμπειρία. Δεν έγινε.
Ζητήσαμε να γίνει υποτυπώδης μελέτη για τον αριθμό των παιδιών που μπορούν να στεγαστούν και αν τελικά εξυπηρετεί σε κάτι. Δεν έγινε.
Ζητήσαμε να μάθουμε από υπαλλήλους επιστήμονες του Δήμου μας το ποσό που θα χρειαστεί για να γίνει σχολείο ή μήπως τελικά χρειάζεται κατεδάφιση και αγοράζουμε απλώς οικόπεδο. Δεν έγινε.
Χωρίς αυτά η Διοίκηση προχώρησε στην αγορά του κτιρίου, με προοπτική να γίνει σχολική μονάδα. Έχετε ακούσει κάτι από την ημέρα εκείνη? 
Σημειώστε ότι θέση μας είναι ότι ο συγκεκριμένος χώρος και το ευρισκόμενο κτίριο είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθούν ως σχολείο. Διότι, αφενός το κτίριο είναι για κατεδάφιση, αφετέρου ο χώρος είναι ακατάλληλος διότι το σχολείο του μέλλοντος απαιτεί έκταση πολλαπλάσια για ένα σύγχρονο σχολείο με αίθουσες αξιοπρεπείς, εστιατόριο, χώρους άθλησης, βιβλιοθήκες, αίθουσες παραστάσεων και λοιπά. Σημειώστε επιπλέον ότι δεν έχουμε στα χέρια μας καν μια καταγραφή των αναγκών του Δήμου μας για τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να γνωρίζουμε τις ανάγκες του εκπαιδευτικού μας συστήματος και να χαράξουμε πορεία επιλογών. Η υπογεννητικότητα έχει αλλάξει τα δεδομένα και οφείλουμε να είμαστε  ρεαλιστές. Δεν υπάρχουν χρήματα για σπατάλες. Η παρούσα Δημοτική Αρχή μάλλον επιχείρησε να αγοράσει πολιτική συμπάθεια και λίγες ψήφους παρά είχε στο μυαλό τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας.
 
Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στις ανεξαρτητοποιήσεις, όμως η κάθε μία σηματοδοτεί και μια δυσλειτουργία της Δημοτικής Αρχής.

Θόδωρος Θεοδωρίδης: Είναι γνωστή η ευαισθησία του με το περιβάλλον και η συνεχής ενασχόληση με την καταγραφή και επίλυση προβλημάτων αυτού του είδους. Προκειμένου να μην στεναχωρήσει μέλος της βασικής ομάδας των συνεργατών του ο κ.Δήμαρχος, συγκεκριμένα τον κ.Παπαδόπουλο, έφτασε στο σημείο, όπως ισχυρίστηκε δημόσια και αποδέχτηκε ο Δήμαρχος, να του προτείνει μέρος της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας!!! Πρακτικές πρωτόγνωρες! Δεν υπάρχουν κριτήρια επιλογής στελεχών. Υπάρχουν οι βασικοί του κλειστού πυρήνα που θα πρέπει να "τακτοποιηθούν" κατά προτεραιότητα και αν κάποιος είναι απαιτητικός, να του δίνεται ένα μέρος, ποσοστό αρμοδιοτήτων!!! Θα το γράψει η ιστορία! Στη Βέροια προτάθηκε σε Δημοτικό Σύμβουλο να αποδεχτεί Αντιδημαρχία με το 20% των αρμοδιοτήτων που έχει συνήθως!!!

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος Δοβρά Χρήστος Τσιούντας. Μάλιστα του αφαιρέθηκε με την πρώτη ευκαιρία και το "χαρτοφυλάκιο" της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής. Όχι γιατί απέτυχε, μάλλον το αντίθετο. Με την παρατηρητικότητά του και τη συστηματική δουλειά έφερε στον Δήμο ετησίως ένα ποσό άνω των 200.000 ευρώ που εδικαιούτο και δεν έπαιρνε εκ παραδρομής. Απομακρύνθηκε μάλλον για συνετισμό.

Ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Στάθης Κελεσίδης κατά έναν περίεργο τρόπο. Διαφώνησε και κατήγγειλε την επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κ. Μπατσαρά και βρήκε θαλπωρή στην φιλόξενη αγκαλιά της παράταξης Βοργιαζίδη. Έκτοτε παραμένει χωρίς να αναγνωρίζει την επικεφαλής του ψηφοδελτίου με το οποίο εξελέγη, χωρίς να γίνεται ανεξάρτητος!!! Νέα ήθη...

Επειδή διατείνονται ότι κάνουν χρηστή διοίκηση και τακτοποίησαν τα οικονομικά του Δήμου, ας δούμε κάποια λίγα ενδεικτικά στοιχεία του οικονομικού ελέγχου που έγινε, για να αντιληφτείτε και τα παραμύθια τους

Είναι μέρος των  αποτελεσμάτων ελέγχου που διενήργησαν οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης και αφορά στα οικονομικά του 2017.  Ο έλεγχος κράτησε ως το 2020. Κοινοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και τα αντανακλαστικά της Διοίκησης λειτούργησαν ένα χρόνο μετά. Στις 31/3/2022 έφεραν θέμα και ψηφίσαμε Υπεύθυνο Εσωτερικού Ελέγχου. Για τον λόγο αυτό έχουμε τόσο αργά την αναφορά μας.

Στο κεφάλαιο των αποθεματικών αναφέρει επί λέξη:

Α. Δεν υφίσταται δικλίδα ασφαλείας που να αποτρέπει την καταχώρηση προμηθειών σε λάθος αποθήκη του Π.Σ. του Δήμου, καθώς ενώ οι φυσικοί χώροι αποθήκευσης είναι 7, στο λογιστικό σύστημα των αποθηκών, που αποτελεί τμήμα του ευρύτερου Π.Σ. του Δήμου, εμφανίζονται 36 αποθήκες (!!!!)
Β. Στις αποθήκες φυτωρίων, του Σ.Μ.Α. και των λιπαντικών και ανταλλακτικών Οχημάτων τα ίδια πρόσωπα λειτουργούσαν ως παραδίνοντες και παραλαμβάνοντες!!!!
Γ. """Από τον διενεργούμενο δειγματοληπτικό έλεγχο προέκυψε πλήθος προμηθειών για τις οποίες δεν επαληθεύεται η παράδοσή τους στον αρμόδιο αποθηκάριο!!!!"""
Αφού συνεχίζει με μια λεπτομερή περιγραφή καταλήγει στο συμπέρασμα. """...συνεπώς δεν υφίστανται δικλίδες ασφαλείας ώστε να αποτρέπεται η αλόγιστη κατανάλωση των προμηθευόμενων υλικών, ενδεχομένως και η χρήση τους από τους συμπράττοντες στη διαδικασία εισαγωγής-εξαγωγής προς ίδιον όφελος!!!! 
Δ. Στον τομέα της αποτελεσματικότητας είσπραξης των εσόδων. Διαπιστώνεται ότι όπως προκύπτει και από τον πίνακα που αναγράφεται ότι υπάρχει σοβαρή υστέρηση. Δείτε:

 
Συμπεράσματα:
"""Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην έμμεση άρνηση απάντησης από τον Δήμο Βέροιας για μια ακόμη φορά στα με αριθμό 67150/18-01-2019 έγγραφα της υπηρεσίας μας, με τα οποία ζητήθηκε κατεπειγόντως η παροχή διευκρινήσεων επί καταγγελίας περί διαφυγής εσόδων από καταλογισμούς!!!""""
Τέλος καταλήγει: """Συμπερασματικά οι απαντήσεις του Δήμου κρίνονται ανεπαρκείς, καθώς παρέμειναν στο επίπεδο της θεωρητικής και μόνο αιτιολόγησης!!!!"""
Ε. Λυπάμαι αλλά πρέπει να σας διαβάσω ολόκληρο το απόσπασμα των "εξόδων" καθότι είναι σημαντικό και αποκαλυπτικό συνάμα...
"""Οι δαπάνες για τη συντήρηση και επισκευή οχημάτων (προμήθειας ανταλλακτικών και εργασίας) του Δήμου κατά το οικονομικό έτος 2017, ανεξαρτήτως του έτους εξόφλησής τους, ανήλθαν σε 454.627 ευρώ. Αναλυτικότερα στο οικονομικό έτος 2017 εκδόθηκαν και εξοφλήθηκαν 605 Χ.Ε. χρηματικού ποσού 346.512,40 και στο οικονομικό έτος 2018, 182 Χ.Ε. χρηματικού ποσού 108.114,60 τα οποία αφορούσαν σε δαπάνες γενόμενες το 2017. Από το σύνολο των εξοφληθέντων 787 Χ.Ε. μόνο 2 χρηματικά εντάλματα συνολικής αξίας 9.446,30 για την προμήθεια λιπαντικών αφορούσαν σε δαπάνες μετά από διαγωνιστική διαδικασία. 
Κατόπιν ενδελεχούς επισκόπησης και των 787 ενταλμάτων ανεξαιρέτως, η Ομάδα Ελέγχου κατέληξε ότι 328 χρηματικά εντάλματα συνολικής αξίας 161.686,40 ευρώ, είτε αφορούσε σε δαπάνες αντιμετώπισης φθορών στο πλαίσιο της επιβαλλόμενης τακτικής συντήρησης , είτε σε άλλες κατηγορίες δαπανών, είτε μη νομίμως ανατέθηκαν απευθείας μετά από τεχνητή κατάτμηση της απαιτούμενης για την κάλυψη των ετήσιων αναγκών του Δήμου δαπάνης, με σκοπό την αποφυγή της διενέργειας διαγωνισμού, κατά παράβαση των άρθρων...."''''

Και δύο σημαντικές παρατηρήσεις.
Σημειωτέον ότι από τα επισυναπτόμενα στα ΧΕ δικαιολογητικά δεν προκύπτει ο κατεπείγον ή έκτακτος χαρακτήρας της εντελλόμενης δαπάνης, υπό την έννοια του απροόπτου και μη δυνάμενου να προβλεφθεί γεγονότος, έστω και αν καταβλήθηκε κάθε δυνατή επιμέλεια.

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι στα πλαίσιο του ελέγχου με αναλυτικές διαδικασίες, πραγματοποιήθηκε ανάλυση με αριθμοδείκτες και σύγκριση με τους αντίστοιχους φορέων του ίδιου κλάδου (Δήμος Καλαμαριάς και Δήμος Νεάπολης-Συκεών) οι οποίοι εμφανίζουν παραπλήσιο στόλο οχημάτων με αυτόν του Δήμου Βέροιας . Οι συγκρίσεις που καταγράφονται στους πίνακες (παράρτημα 11/πίνακες 1,2,3,4) αποτελούν ενδείξεις της ζημίας που υπέστη ο Δήμος Βέροιας εξαιτίας της μη διενέργειας διαγωνισμών  στον τομέα συντήρησης και επισκευής οχημάτων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο μέσος ορος εκτάκτων δαπανών για επισκευή και συντήρηση οχημάτων κόστιζε στην Βέροια μας από το 2015 έως το 2018 ξεκίνησε από 3.264€ και κατέληξε στα 4.855€, την ίδια ώρα που στο Δήμο Καλαμαριάς κόστιζε μηδενικά λογω της οργάνωσης και στον Δήμο Συκεών ξεκίνησε με 2.450€ το 2015 και κατέληξε το 2018 στα 688€ ανά όχημα !!!! 

Αντιλαμβάνεστε το συμμάζεμα και την χρηστή διοίκηση τους νομίζω!!! Τόσο ψέμα δεν έχουμε ξανασυναντήσει. Και δεν τα λέμε μόνο εμείς πλέον. Το λέει δημόσιο έγγραφο. Το οποίο αφού αναφέρει μια πλειάδα άλλων παρατηρήσεων ανάλογων καταλήγει:

"""Οι παραπάνω ελλείψεις και αδυναμίες, οι οποίες ενισχύονται από την ανυπαρξία συστήματος εσωτερικού ελέγχου, όπως είναι ευνόητο, επιβαρύνουν τη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Βέροιας, παραβιάζουν δε, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής, πέραν της αρχής της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και κάθε έννοια ευταξίας ως θεμελιώδους αρχής κάθε διαχείρισης, οικονομικής και μη."""
 
Αυτά είναι κάποια από τα όσα σημαντικά έλαβαν χώρα το διάστημα που πέρασε και αναγκάζομαι να περιορίσω την περιγραφή για λόγους οικονομίας χρόνου. Υλικό υπάρχει για ημερίδα...

Σε ότι αφορά τις επόμενες Δημοτικές Εκλογές. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά εκ περισσού ίσως, ότι θα είμαι υποψήφιος για τη θέση του Δημάρχου Δήμου Βέροιας. Ήδη έχουμε ξεκινήσει την αναπροσαρμογή του προγράμματός μας με βάση τα νέα δεδομένα και την πορεία του Δήμου αλλά και της οικονομίας της χώρας.  Σύντομα θα αρχίσουμε να παρουσιάζουμε τα πρόσωπα που θα δώσουν τον αγώνα τον καλό για τον τόπο μας. Με την ολοκλήρωση του ψηφοδελτίου που θα έχει γίνει το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα, θα ολοκληρώσουμε και την τελική μορφή της πρότασής μας. Την πρόταση αυτή θα την παρουσιάσουμε σε όλους τους φορείς, πολιτικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς, ώστε να έχουν εικόνα των προθέσεών μας και θα ζητήσουμε την στήριξη αυτών.

Συνέχεια με αναφορά σε άλλα θέματα:

Γνωρίζετε όλοι ότι:
Βάλαμε το θέμα της αξιοποίησης του Τριποτάμου και τους είπαμε ότι θα είμαστε μαζί σε τέτοια σοβαρά και μεγάλα θέματα. Κι ακόμα ψάχνουν ποια είναι τα σοβαρά θέματα για την πόλη. 
Το ίδιο για το Ρολόι στην πλατεία Ωρολογίου

Σας ανέφερα πριν για την αξιοποίηση της περιοχής από το Βήμα Αποστόλου Παύλου έως Παπάκια και σε συνέχεια με τα παλιά Δικαστήρια, με την ευκαιρία της ανταλλαγής του σχολείου με το Δημαρχείο. Κι αυτοί κοίταξαν να κάνουν μικροπολιτική κι ακόμα δεν γίνεται τίποτα

Τους φέραμε προτάσεις για την πανδημία και μέτρα κι ευτυχώς ενεργοποιήθηκε το Κράτος κι αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν κάποια. Τι ανάγκη είχαν; Αυτοί τον μισθό τον έπαιρναν!

12 χρόνια έφτιαχναν μια γέφυρα με έτοιμα τα χρήματα της δωρεάς κι εκτός που δεν ασχολήθηκαν με τους πέριξ δρόμους και την πρόσβαση και αξιοποίηση, θέλουν να παραλάβουν το έργο χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη. Όπως δηλαδή προβλέπεται.

Τους προτείναμε να κάτσουμε σε ένα τραπέζι όλοι οι αρχηγοί των παρατάξεων και να σχεδιάσουμε κάτι συμβολικό για τις γιορτές των Χριστουγέννων που θα κάνει τον τόπο μας ελκυστικό, αντί να μας φέρνουν καράβια και να χρεωνόμαστε τα κιβώτια με τις λίρες κι αδιαφορούν.

Τους προτείναμε να ασχοληθούν με την πρόταση του πρώην Ταξίαρχου κ. Κουγκα Διονύση για το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στην Σχολή της Αστυνομίας. Κι ευτυχώς ακούσαμε από την κυρία Συρμουλα ότι ασχολείται με το θέμα και ο Υπουργός. Αν περιμέναμε από τους άλλους, ακόμα επισκέψεις θα έκαναν στην Αθήνα και θα έβγαιναν φωτογραφίες, όπως τότε στο ΤΑΙΠΕΔ για το δικαστικό μέγαρο.

Τους προτείναμε να λειτουργήσουν τις εφαρμογές της έξυπνης πόλης κι αυτοί δεν μπορούσαν ούτε τις πινακίδες στις εισόδους της πόλης να κάνουν να λειτουργήσουν. Ως δικαιολογία έλεγαν ότι τα μηχανήματα είναι παλιά. Θελαν και τουρισμό. Ας μας πουν μέχρι να παλιώσουν πόσο τα χρησιμοποίησαν και τι έκαναν. Όποιος δεν θέλει να δουλέψει βρίσκει προφάσεις. Τώρα που το Κράτος υποχρεώνει τους Δήμους να λειτουργήσουν ως ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ προσφέροντας μάλιστα επιλογές σε υπηρεσίες και μάλιστα ο Δήμος μας θα πάρει το ποσό του 1.800.000€ για εφαρμογές και υπηρεσίες προς τον πολίτη, ποιος δικαιώνεται ;;;  Εμείς που προσπαθήσαμε τότε να βάλουμε την πόλη μας μπροστά εδω και χρόνια με τις νέες τεχνολογίες ή αυτοί που αδιαφόρησαν κι εγκλημάτησαν αφήνοντας τα μηχανήματα να παλιώσουν μην χρησιμοποιώντας τα και μην αναβαθμίζοντας τα. Κρίμα, κρίμα, κρίμα! Κατάλαβαν την απαξίωση τους και την γκάφα τους μετά από χρόνια κι έβαλε Αντιδήμαρχο τον Καλλίστρατο που τρέχει να σώσει ότι μπορεί. 

Για τα Ριζώματα τους προτείναμε από την αρχή να επιδιώξουν συνεργασία με αυτούς που μπορούν να δώσουν λύση. Κι αυτοί ασχολήθηκαν με ανεδαφικές διεκδικήσεις, με πανό, με τάχα μου επαναστάσεις, με Μπουσουλιαδες, με  οτιδήποτε άλλο που δεν έλυνε την ουσία του προβλήματος, αλλά δυνάμωνε την μικροπολιτική. Έως ότου ήρθε η τροπολογία από τον Υπουργό. Αξιοσημείωτη η προσπάθεια τους να το υποβαθμίσουν κι αυτό. Ακούσαμε μέχρι και το τι έπρεπε να γράφει η τροπολογία. Γελανε κι οι πέτρες με αυτά που ακούγονται. 

Οι Δήμοι ενώ έχουν προχωρήσει να έχουν ακόμα και στις ιστοσελίδες τους τα οικονομικά στοιχεία, αυτοί ούτε την υποχρέωση τους εκ του Νόμου δεν υλοποιούν. Έχουν υποχρέωση να φέρνουν κάθε τρίμηνο τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το ότι δεν έχουν προσωπικό και τα κλαψίματα, να παψουν. Την τακτική τους να μην εισπράττουν και να δίνουν ανεξέλεγκτα και να προσπαθούν τα επόμενα χρόνια να το κάνουν μαζεμένα, να την ξεχάσουν.

Είναι τόσα χρόνια Διοίκηση και δεν ένοιωσαν μια φορά την ανάγκη να κάνουν Απολογισμό. Μαζεύουν χειροκροτητές σε μια αίθουσα προεκλογικά, λένε για τα εκατομμύρια, τα λένε μεταξύ τους και αλληλοχειροκροτουνται. Κι όσο η πραγματικότητα δεν βολεύει, το αφήγημά τους μεγαλώνει τα εκατομμύρια. Αυτούς άμα τους αφήσεις, σε λίγα χρόνια θα έχουν φτάσει σε έργα την Αθήνα!!!

Επειδή η κοινωνία αποφάσισε και επειδή σύντομα η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή θα είναι παρελθόν σας λέμε ότι οι ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ως Δημοτική Αρχή θα δημοσιοποιούν Ετήσιους Απολογισμούς έργου και όχι Απολογισμούς Απολογίας για το τι είχε σχεδιαστεί να γίνει και τελικά δεν έγινε.  

Τελευταία βγαίνουν φωτογραφίες κι ανακοινώνουν μελέτες για έργα που είναι άγνωστη η τύχη τους. Έχει τόσα χρόνια που υπόσχονται νεκροταφεία, το έχουν βάλει στο πρόγραμμα τους και  θα ξανακοροιδεψουν. Μόλις προχθές υπέγραψαν έντεκα μελέτες για τον χώρο. Περιμένετε ακόμα!

Έκαναν κόμβο πρώτα στο Μακροχωρι, λες κι εκεί υπήρχε η πρώτιστη ανάγκη. Τον δεύτερο τον έκαναν στην Βέροια και τον έκαναν πρώτα εκεί που δεν χρειάζεται. Δυστυχώς αυτές είναι οι προτεραιότητες τους. Έτσι αντιλαμβάνονται την καθημερινότητα. Είδατε κι ακούσατε την λογική και στο Δ.Σ. Του είπαμε να μην κάνει δυο συνεχόμενους κόμβους στην Ακροπόλεως κι απάντησε ότι έτσι λένε οι μελέτες. Κι όταν του λες ότι η μελέτη για το κυκλοφοριακό που έκανες λέει μονόδρομο την Μητροπόλεως, αλλά δεν την εφαρμόζεις, τότε κοιτάζει αδιάφορα. Ότι θέλετε ακούμε. Δεν μπορεί να περιμένει κάποιος κάτι περισσότερο από μια Δημοτική Αρχή που ούτε τις διαβάσεις στα σχολεία δεν μπορεί να βάψει και να διαγραμμίσει.

Ανακοινώνουν ότι η διακοπή νερού γίνεται στο Μακροχωρι λογω του ότι περίμεναν να κλείσουν τα σχολεία και την ίδια ώρα μέσα στην Βέροια έκλειναν τους δρόμους για να ολοκληρώσουν το έργο.

Το σύνθημα τους έλεγε Δράση με Γνώση. Και τελικά αντί να δράσουν για την Κοινωνία και τον δημότη, έδρασαν ως παρέα κι έγιναν καθεστώς με τους ίδιους Αντιδημάρχους τόσα χρόνια. Απορεί κανείς με τι ψέματα και υποσχέσεις θα ξεγελάσουν πάλι κόσμο ως υποψηφίους για συμμετοχή σε ψηφοδέλτιο που θα φέρνει ψήφους για τα ίδια πρόσωπα.

Ο κ. Παπαδόπουλος Βασίλης ο Αντιδήμαρχος μίλησε για την επάρατη δεξιά και η κ. Μπατσαρα σίγησε. Προφανώς γιατί κάποια πράγματα γίνονται θυσία μπροστά σε κάποια άλλα. Όπως ξέρετε επίσης έγινε καταγγελία από τον κ. Τσουντα, για την κ. Μπατσαρα ότι έστελνε εναντίον μου υβριστικά μηνύματα την ώρα του Δημοτικού Συμβουλίου. Γνωρίζετε λοιπόν ότι κι αυτό ούτε θέμα το έκανα, ούτε κινήθηκα νομικά. Μπορεί βέβαια να μην άκουσα ούτε μια συγγνώμη. Δεν περίμενα όμως κάτι διαφορετικό. Την συγχωρώ όμως εγώ. Για να μπορεί να πηγαίνει στην εκκλησία και να κάνει τον σταυρό της αληθινά.

Αυτοί όμως είναι μια Δημοτική Αρχή που έχει κάνει τόσες διώξεις προς πολίτες και δη δημοσιογράφους, όσες δεν έχει κάνει καμία άλλη έως σήμερα και μάλιστα σε ποιο δύσκολα χρόνια. Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι οι αιτίες όπως για τις τρεις τελείες ή για την εμπορική συμφωνία του Δημάρχου με την κ. Μπατσαρα, είναι προφάσεις και γελαει κι ο κόσμος και το δικαστικό σώμα. Το ιδιο συμβαίνει και με τα δικαστήρια εναντίον της παράταξης μας και ιδίως με το τελευταίο για συκοφαντική δυσφήμηση επειδή ειπώθηκε η λέξη σκάνδαλο. Εμείς αντέξαμε σε όλα τους τα τεχνάσματα και τις συκοφαντίες. Τώρα τρέχουν με εφέσεις να αθωωθούν. Όταν θα έρθει η ώρα να πληρώσουν ελπίζω να μην εξαφανιστούν.  Και δεν θέλω να σχολιάσω για τα άλλα δικαστήρια που έχουν στην πλάτη τους από άλλες περιπτώσεις και τα τρεχάματα τους τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ στο ότι ο Δήμος μας θα πληρώσει πολλά τα επόμενα χρόνια εξ αιτίας των ενεργειών και της συμπεριφοράς τους. Δυστυχώς υπάρχουν και αρνητικές παρενθέσεις στην ζωή. Ας τις κλείσουμε όμως γιατί είμαι σίγουρος ότι ως πόλη, ως Δήμος, μπορούμε να έχουμε καλύτερους εκπροσώπους. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η λάσπη βρίσκεται χαμηλά στο έδαφος, ενώ ο ορίζοντας είναι μπροστά κι είναι ποιο φωτεινός. 

Σας διάβασα πριν στοιχεία που αναφέρει η Έκθεση των Ορκωτών Λογιστών για την οικονομική του Διαχείριση και η οποία βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης. Τον είδατε ποτέ να κάνει καμία ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο;;; Όλο ψέματα, γενικότητες, αποφυγή απαντήσεων.

Έχουμε Αντιδήμαρχο Γεωργίας κι αν είδατε εσείς έστω και μια ενημέρωση αγροτών για την ευφυή γεωργία, να μου το δείξετε. Ασχολούνται με το να μοιράζουν τσουβάλια σκυλοτροφές!!! Δεν μπορούν να κοροϊδεύουν τον κόσμο. Πείτε μου αυτός ο Αντιδήμαρχος (όχι σαν άτομο, αλλά σαν θεσμικός) με τι ασχολήθηκε και τι προσέφερε. Πάμε σε μια εποχή όπου η βελτίωση των αποδόσεων με τη βοήθεια της τεχνολογίας θεωρείται αναγκαία. Μιλάμε για μια εποχή διατροφικής ασφάλειας, όπου οι νέες τεχνολογίες θα είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ επιστήμονα και αγρότη, θα προσφέρει στον παραγωγό ρεαλιστικές και καινοτόμες λύσεις σε συγκεκριμένες ανάγκες των αγροτών, προσφέροντας παράλληλα μια εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Δηλαδή μιλάμε για μείωση του κόστους και των εξόδων του.
Είδατε εσείς να υπάρχει βούληση και θέληση κι ενασχόληση με την Έξυπνη Γεωργία;;; 
Δηλαδή μόνο στις εκλογές πρέπει να θυμούνται τον αγρότη;; 

Θέλετε να μιλήσουμε για τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού;;; 
Έγινε καμία προσπάθεια να αξιοποιήσουμε τόσα εγκαταλειμμένα βιομηχανικά κτήρια, να τα μετατρέψουμε σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό Πάρκο Καινοτομίας που θα φιλοξενήσει νεοφυείς επιχειρήσεις και τμήματα ερευνητικών κέντρων -πανεπιστημίων;;; Δηλαδή λέμε χρόνια για το ροδάκινο και την δυναμική του και δεν το στηρίζουμε ούτε με την έρευνα, ούτε με την ανάπτυξη πρωτοποριακών λύσεων, σε μία περιοχή που λέμε ότι είμαστε ο μεγαλύτερος εξαγωγικός Νομός. Δηλαδή εμείς πως περιμένουμε να συνδεθούμε με την έρευνα και την καινοτομία;;; Και με τα τμήματα ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων;;; Εμείς τα κάνουμε αυτά; Όχι φυσικά. Ποιος τα κάνει ;;; Τα Πανεπιστήμια ή τμήματα τους. Και μετά δημιουργούνται και οι θετικές προϋποθέσεις και για άλλα. Θα τα δούμε σε άλλες πόλεις  και θα τα λέμε σαν παραδείγματα πάλι. Οι άλλες πόλεις θα μεγαλουργούν κι εμείς εδω θα έχουμε δημοτική αρχή που κάνει 12 χρόνια να τελειώσει μια γέφυρα των αδελφών Κούσιου και με έτοιμα τα λεφτά!!!
Δεν πρέπει  να κάνουμε βήματα μεταρρύθμισης κάνοντας τον Δήμο μας κόμβο καινοτομίας;;; Δεν πρέπει να ασχοληθούμε με τις νέες εργασιακές πρακτικές στην ψηφιακή υγεία, την εκπαιδευτική και αγροδιατροφική τεχνολογία και τον ψηφιακό τουρισμό;;;
Δεν πρέπει να στοχεύσουμε στις νεοφυείς επιχειρήσεις;; Οι παλιές είναι εγκατεστημένες ήδη. Τι διεκδικούμε επιτέλους;;; Όλες οι επιχειρήσεις κλαίνε γιατί είτε δεν έχουν κόσμο, είτε έχουν τον ίδιο κόσμο. Ανακύκλωση εισοδήματος κάνουμε έως ότου φύγει ο νέος στο εξωτερικό ή σε άλλη πόλη. 
Νομίζετε ότι μπορούμε να απευθυνθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τέτοια θέματα;;; Με ποιον να συζητήσεις;; Έφεραν ποτέ τέτοια θέματα;;; Αυτοί φοβούνται τον ίσκιο τους. 

Τους είπαμε μόλις προχθές για την ενεργειακή κρίση και την αντιμετώπιση της κι ακούσαμε ότι ΘΑ έρθει το πρόγραμμα Ηλέκτρα από το Κράτος πάλι και τα παλιά κι οφειλόμενα έργα τους από την αρχή της κρίσης. Που αλλοίμονο αν δεν έκαναν κι εκείνα. Η ίδια αδράνεια επί εποχής covid, η ίδια και τώρα στο ενεργειακό πρόβλημα! Έγινε καμία ημερίδα να παρουσιαστούν οι επιλογές καταπολέμησης της αύξησης του ενεργειακού κόστους στον Δήμο μας;; Δεν πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να παρέμβει για να μειώσει τις επιπτώσεις στους πολίτες, στο περιβάλλον αλλά και στον δημοτικό προϋπολογισμό ;;;; Μόνο να λέμε ότι η περιοχή μας διασχίζεται από τρία ποτάμια;;; Δεν πρέπει να ψάξουμε ποιο μοντέλο εκμετάλλευσης είναι το ποιο ωφέλιμο κι αποδοτικό;; 
Μπορεί να είναι κάποιο μοντέλο ενεργειακής κοινότητας. 

Δεν πρέπει όμως να αποκομίσουμε στοιχεία από ανθρώπους με εμπειρία από την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων σε μία προσπάθεια πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος;;;

Άδω μιλάμε για μια πρωτόγνωρη κρίση κόστους ενέργειας που προμηνύει γενικότερη οικονομική κρίση και φτωχοποίηση με διαστάσεις επισιτιστικής ανεπάρκειας. Χρειαζόμαστε ενέργεια οικολογική, οικονομική, βιώσιμη, ασφαλή και πάνω από όλα κοινωνικά δίκαιη!!! Πότε θα ξυπνήσουν επιτέλους;; Ή στο τέλος θα μας φέρουν καμία πρόταση τους σαν εκείνη με 1500€ ενοίκιο σε χώρο του Δήμου που μετά από το "κράξιμο" μας το έκαναν 3000€!!!!

Δεν πρέπει η Αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει το νομικό, ρυθμιστικό και οργανωτικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του επείγοντος προβλήματος της Ενεργειακής Φτώχειας με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων και ΑΠΕ;; Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική (RePowerEU) αναγνωρίζει τις ενεργειακές κοινότητες και μάλιστα ως καταλυτικό παράγοντα για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και καλεί κάθε Δήμο στην Ευρώπη με πληθυσμό >10.000 να δημιουργήσει μία μέχρι το 2025. 

Κι εμείς τι κάνουμε στον Δήμο μας;;; Σε έναν Δήμο με ήλιο και νερά;;; Μικροπολιτική. Και τελευταία να σας ρωτήσω εσάς γιατί όταν ρωτάμε τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών δεν ξέρει το ρεύμα που πληρώνει στον Δήμο, για ποιους μετρητές είναι. Πως περιμένουμε λοιπόν από ανθρώπους που δεν ξέρουν τι πληρώνουν και γιατί, να μας δώσουν λύση στο πρόβλημα ; Κάτι άκουσα να λένε ότι έβαλαν σε τάξη τα οικονομικά κι ακόμα γελώ. Τόσα χρόνια διοίκηση και δεν ξέρουν που πληρώνουν και γιατί.
Το Κράτος αντέδρασε. Είπε για μείωση ενέργειας σε δημόσια κτήρια, σε οδοφωτισμο, κλπ Είδατε εσείς τίποτα εδω στον Δήμο μας;;; Πλήρωσαν το 2017 με απ΄ ευθείας ανάθεση σε γιο υποψήφιας τους το ποσό των 21.700€ για την "Γεωχωρικη αποτύπωση οδικού και αστικού φωτισμού Δήμου Βέροιας". Πολύ ωραία! Ακούσατε εσείς τα αποτελέσματα της μελέτης ή κάποια ενημέρωση;;; 

Θέλετε να μιλήσουμε για τον αθλητισμό;;; Βαρεθήκαμε να βλέπουμε δακρύβρεκτους παράγοντες με ψεύτικα δάκρυα να μιλούν για τον υποβιβασμό ομάδων του Δήμου μας. Έπεσε κατηγορία το μπάσκετ, έπεσε κατηγορία το βόλεϊ, έπεσε κατηγορία ο Φίλιππος. Τους έριξαν όλους! Τι άλλο να κάνουν οι άνθρωποι! Όταν έπρεπε να βοηθήσουν και να στηρίξουν αλλού κοιτούσαν κι άφησαν μόνες τις ομάδες και τους παράγοντες, όταν άλλοι Δήμοι στέκονται δίπλα, γιατί έχουν κατανοήσει τι σημαίνει αθλοτουρισμος για τα εισοδήματα των επιχειρήσεων. Άλλωστε τι να περιμένει κανείς από ανθρώπους που σχεδίασαν να κάνουν γυμναστήριο στην έξοδο της πόλης στον διεθνή για να μην έρχεται καθόλου ο κόσμος μέσα σε αυτήν!!! 

Όπως σας προαναφέραμε από τον δημόσιο έλεγχο πρόεκυψε ότι δεν κρατούσαν καν αποθήκη για το Φυτώριο του Δήμου. Λοιπόν είναι δέσμευση μας ότι κάθε χρόνο σημαντικότατος αριθμός λουλουδιών θα παράγεται εκεί και θα στολίζει κάθε συνοικία, κάθε δρόμο κι όχι μόνο την Μητροπόλεως και το Δημαρχείο στην παρέλαση. Το είχαμε στο πρόγραμμα μας και την προηγούμενη φορά.

Κάθε χρόνο η ίδια κατάσταση με τους δρόμους. Έφτασε Ιούνιος κοντεύει να τελειώσει κι αυτός και προχθές που τον ρωτήσαμε στο Δ.Σ. αν θα κλείσει καμία λακκούβα που έχουν γίνει τρύπες, μας απάντησε ότι έστειλε τώρα τα χαρτιά για έγκριση στην Περιφέρεια. Δηλαδή πέρασε ο μισός χρόνος, ταλαιπωρήθηκαν όλοι, δώσαμε την εντύπωση ακόμα και στους τουρίστες κι επισκέπτες μιας παραμελημένης πόλης, ταλαιπωρήθηκαν οι πολίτες με ζημίες μέσα στην ανέχεια τους, ταλαιπωρήθηκαν οι επαγγελματίες με την κατάσταση αυτή κι αυτοί εδεησαν να στείλουν τα χαρτιά τον Ιούνιο για να στρώσουν πισα τον χειμώνα! Ειλικρινά λυπάμαι για το ποιοι μας διοικούν. Αισθάνομαι πλέον όταν μιλανε για τουρισμό, ότι μας κοροϊδεύουν!!!

Δεν έχει ανοίξει θέματα με την παραχώρηση των στρατοπέδων, μια αστική ανάπλαση εκτός κέντρου πόλης και περιφερειακά της δεν είδαμε ουτε την χαραξη ενός νεου δρομου, ουτε μια αστική ανάπλαση της περιοχής του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βεροίας, το θέμα των ποδηλατοδρόμων, του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού κ.λπ Ολα στις καλένδες. Δεν έκαναν τίποτα απολύτως δυστυχώς.

Συζήτηση για χώρους graffiti δεν κάναμε ποτέ
Δεν γνωρίζω πόσο θεμιτό είναι η ΔΕΥΑΒ από 15 έως 24 Σεπτεμβρίου 2021 να αγοράζει 25 κιλά ρεβανί για τις ανάγκες της (!!!), δεν γνωρίζω την σκοπιμότητα της πρόσληψης παιδιού πρώην Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης τους. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι μας είπαν ότι η επιχείρηση μπαίνει 100.000€ μέσα τον μήνα. Κι ότι μόλις ένα μήνα μετά την παράκληση του Προέδρου η διαφορά μειώθηκε. Εσείς τι δεν καταλαβαίνετε;;; Ότι βρίσκει ο κόσμος χρήματα μόλις τον παρακαλάς; Ότι τόση μεγάλη διαφορά καλύπτεται επειδή παρακάλεσε ο Πρόεδρος της;; Η ότι το Μακροχωρι όχι μόνο λακκούβες από τα έργα της ΔΕΥΑΒ θα έχει για χρόνια, αλλά ούτε και νερό πλέον δεν θα έχει αφού τους το κόβει συχνότατα.  

Όπως καταλάβατε λοιπόν είναι μια αρχή που δεν σέβεται την πόλη. Τον Δήμο. Τους δημότες της. Αυτοί νομίζουν ότι μπορούν να ξεγελούν τον κόσμο.

Ο πελατειακός Δήμος πάντα είναι μια προσωρινή λύση. Δεν έχουν καταλάβει ότι οι πολιτικοί που αξιοποιούν τα δημόσια χρήματα για το πολιτικό τους κεφάλαιο, είναι δύσκολο να συνεχίσουν να λένε ψέματα, όπως είναι δύσκολο και για τους πελάτες να ξαναπιστεψουν τις υποσχέσεις.

Στέλνω από εδω ένα σαφές μήνυμα. Η σπατάλη και οι απευθείας αναθέσεις όλες θα ξαναψαχτούν διεξοδικά. 

Και κλείνω λέγοντας ότι
 
Πρέπει να ανατάξουμε τον τόπο μας. Το μήνυμα της κοινωνίας του Δήμου μας είναι σαφές. Μετά από τα 8 χρόνια της δημοτικής αρχής και για ορισμένους 12 χρόνια σε υπεύθυνες θέσεις διοίκησης, ότι είχαν να δώσουν το έδωσαν. Οδεύουμε πλέον προς αλλαγή της Δημοτικής Αρχής, προς την επόμενη μέρα.

Έχουμε αστείρευτες δυνάμεις και προσπαθώ να σας παρουσιάσω ένα ψηφοδέλτιο με ανθρώπους δυναμικούς, με ανθρώπους δημιουργικούς, που αξίζουν την ευκαιρία τους. Θα είναι  μια δυναμική ομάδα που θα συνθέτει, θα συνεργάζεται και θα έχει στόχους και όραμα. 
Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτό που ζούμε. Δεν μας αξίζει. Είναι ένας Δήμος ανοχύρωτος κι ανοργάνωτος απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα και τις κρίσεις.

Καλώ όλους, από όλα τα μετερίζια, να αγκαλιάσουν αυτήν την προσπάθεια. Δεν αρκεί να φύγει μόνο αυτή η Δημοτική Αρχή, αλλά πρέπει να αγκαλιαστεί η προσπάθεια των επόμενων χρόνων.  Μας περιμένουν οι μεταρρυθμίσεις, αλλαγές για βελτίωση της καθημερινότητας, νέες προκλήσεις. Δεν γίνεται η κοινωνία να είναι ποιο μπροστά από τον Δήμο μας, την στιγμή που το Κράτος αλλάζει.
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο