Συνέντευξη στην ψηφιακή εφημερίδα "InVeria": Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δ. Βέροιας


Συνέντευξη στην ψηφιακή εφημερίδα InVeria και στον δημοσιογράφο Νίκο Βουδούρη παραχώρησε ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ψηφιακής Πολιτικής και Καινοτομίας, Καλλίστρατος Γρηγοριάδης

Ο κ. Γρηγοριάδης κλήθηκε να απαντήσει για τις έως τώρα ενέργειές του στον τομέα της ψηφιακής αναβάθμισης και σε τι βαθμό αυτή επήλθε, για τα σχέδια που υπάρχουν για το μέλλον, του ζητήθηκε ένα ευρύτερο σχόλιο για το τι χρειάζεται η Βέροιας για να “ξεκολλήσει από την αδράνεια”, ενώ απαντά για τους λόγους που - αν και μέλος της ΝΔ - συστρατεύτηκε στο πλευρό του Κώστα Βοργιαζίδη, αλλά και για το αν θα είναι και πάλι υποψήφιος το 2023.

ΕΡ: Η αντιδημαρχία που αναλάβετε πριν 2 χρόνια περίπου είχε – για τα δεδομένα της εποχής – επίκαιρο αντικείμενο. Τελικά, πόσο εύκολη είναι η προώθηση της  Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η Ψηφιακή Πολιτική και η Καινοτομία; Τι βήματα έκανε ο Δήμος την περίοδο αυτή και, τελικά, ήταν αυτά αρκετά για να μπορούμε να πούμε ότι επήλθε η αναβάθμιση τους τομείς αυτούς;
ΑΠ: Όταν τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Κων/νος Βοργιαζίδης με τίμησε με την εμπιστοσύνη του για να αναλάβω ως Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ψηφιακής Πολιτικής και Καινοτομίας, θέσαμε ως πρώτο στόχο την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία του Δήμου από απόσταση, για την εξυπηρέτηση των πολιτών και για την ασφάλεια όλων. 
Με την πανδημία να διαδραματίζει ρόλο επιταχυντή στον ψηφιακό μετασχηματισμό, που αποτελεί πλέον διαρκές ζητούμενο, καταφέραμε με σχέδιο και στρατηγική να προσφέρουμε στους δημότες και τους επαγγελματίες ψηφιακά εργαλεία, ώστε μέσω της τεχνολογίας να γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητά τους. 
Στο πλαίσιο του δικτύου των «έξυπνων πόλεων», δημιουργήσαμε μία σειρά από ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων, αναβαθμίζοντας παράλληλα ψηφιακά τις υπηρεσίες του Δήμου, όπως παρουσιάζονται παρακάτω: 
- Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού: Οι δημότες κλείνουν τα ραντεβού τους με τις υπηρεσίες του Δήμου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στη διεύθυνση veria.irantevou.gr .
- Έκδοση Ψηφιακών Πιστοποιητικών & Βεβαιώσεων: Μέσω της πλατφόρμας veria.digitalcert.gr οι δημότες έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση, να επισυνάψουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και εν τέλει να εξυπηρετηθούν, παραλαμβάνοντας ηλεκτρονικά στην προσωπική τους ψηφιακή θυρίδα τα έγγραφα που εκδίδονται από τις υπηρεσίες, χωρίς να χρειαστεί να προσέλθουν στα γραφεία των Υπηρεσιών.
- Εφαρμογή «Δήμος Βέροιας»: Δίνεται η δυνατότητα γρήγορης, εύκολης και ψηφιακής ενημέρωσης για τα νέα και τις ανακοινώσεις του δήμου βρίσκοντας παράλληλα χρήσιμες πληροφορίες μέσω της εφαρμογής. H εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν σε φορητές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, tablets κλπ) σε λογισμικό ANDROID και iOS. 
- Αιτήματα δημοτών & σχολείων: Οι δημότες και οι διευθυντές των σχολείων του Δήμου Βέροιας μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα αιτήματα τους, μέσω εφαρμογής, για θέματα καθημερινότητας που πρέπει να επιλυθούν από τις υπηρεσίες του δήμου.
- Ιστοσελίδα «Περίτας»: Προχωρήσαμε σε μια σημαντική πρωτοβουλία, μέσω της δημιουργίας μιας πρωτότυπης ιστοσελίδας αποκλειστικά για την υιοθεσία αδέσποτων σκύλων από το Δημοτικό Καταφύγιο. Η ιστοσελίδα peritas.veria.gr δημιουργήθηκε με στόχο να μπορεί κάποιος να γίνει ανάδοχος αδέσποτου ζώου, να υιοθετήσει μόνιμα ένα σκύλο, να γίνει εθελοντής, να φροντίζει και να προσφέρει σε ένα συγκεκριμένο ζώο ή και ακόμα και να γίνει χορηγός, να διαθέτει δηλαδή τροφή και φάρμακα για την άμεση φροντίδα των αδέσποτων ζώων της πόλης. Το όνομα της ιστοσελίδας «Περίτας» είναι εμπνευσμένο από το αγαπημένο και πιστό σκυλί του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που τον συνόδευε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του εκστρατείας.
- Ηλεκτρονική διαχείριση και διακίνηση εγγράφων: Στη νέα εποχή της ψηφιακής επιτάχυνσης «πέρασε» ο Δήμος Βέροιας μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΙΡΙΔΑ» του Υπουργείου Εσωτερικών για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την οικονομικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη και μεσοπρόθεσμα την προστασία του περιβάλλοντος. 
Ο Δήμος Βέροιας, κ. Βουδούρη, σ’ αυτά τα δυο χρόνια αναβαθμίστηκε ψηφιακά, μέσω της υλοποίησης ηλεκτρονικών υπηρεσιών και παράλληλα κάναμε πράξη την φιλοσοφία μας: «Στο επίκεντρο μας, ο πολίτης». 

ΕΡ: Τι σχεδιάζετε από εδώ και πέρα στον τομέα ευθύνη σας; Τι να περιμένουν οι δημότες; Και, κάτι πιο εξειδικευμένο, θα μπορέσουμε να έχουμε κάποτε δωρεάν, αξιόπιστο και γρήγορο ίντερνετ στους κοινόχρηστους χώρους της Βέροιας και των χωριών;
ΑΠ: Μέχρι το φθινόπωρο πρόκειται να παρέχουμε σε πολίτες και επιχειρήσεις την δυνατότητα να πληρώνουν ηλεκτρονικά βεβαιωμένες οφειλές προς τον δήμο και οι επαγγελματίες να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για χρήση κοινόχρηστου χώρου. 
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι διαθέσιμα προς χρήση τα ηλεκτρικά ποδήλατα για τα οποία ο Δήμος Βέροιας εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 316.634,76€, η οποία αφορά την προμήθεια 38 ηλεκτρικών ποδηλάτων, τους σταθμούς ενοικίασης και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
Επίσης, αναμένουμε την έναρξη υποβολής πρότασης στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τις «Έξυπνες Πόλεις» που ανακοινώθηκε και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση  από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο Δήμος Βέροιας θα λάβει το ποσό των 1.800.000€ για έργα που αφορούν την βιώσιμη μετακίνηση, την εξοικονόμηση ενέργειας, την μείωση Ενεργειακού Αποτυπώματος Δημοτικών Κτιρίων, την βελτίωση εξυπηρέτησης πολίτη και επιχείρησης, την βελτίωση ποιότητας ζωής, την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, την διαβούλευση και διαφάνεια, την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις και την ενίσχυση ψηφιακών υποδομών.  
Η παρούσα δημοτική αρχή ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία WiFi4EU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υλοποιώντας το πρόγραμμα μέσω του οποίου ο Δήμος Βέροιας βρίσκεται πλέον ανάμεσα στους εκατοντάδες δήμους της Ευρώπης που ακολουθούν τη στρατηγική ψηφιοποίησης της Ε.Ε., δημιουργώντας WiFi hotspot σε δημόσιους χώρους.
Η δωρεάν συνδεσιμότητα WiFi είναι διαθέσιμη σε 5 σημεία του ευρύτερου κέντρου της πόλης και συγκεκριμένα: Δημαρχείο – ΚΕΠ Βέροιας, Εβραϊκά Μνήματα, Βήμα Αποστόλου Παύλου, Πλατεία Τσερμένι, Πλατεία Καπετανίδη.
Τέλος, στο πλαίσιο του έργου WiFi4GR του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υποβάλλαμε πρόταση για δωρεάν WiFi σε επιπλέον σημεία του Δήμου Βέροιας, και συγκεκριμένα στις περιοχές Σέλι, Βεργίνα, Πατρίδα, Μακροχώρι, Διαβατό, Άγιο Γεώργιο και σε άλλα σημεία της πόλης της Βέροιας. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου, η επιλογή και η κατανομή των σημείων για δωρεάν WiFi επιτρέπεται μόνο σε οικισμούς με μόνιμο πληθυσμό άνω των 1.000 κατοίκων και σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.

ΕΡ: Πέρα από όσα κάνει ή δεν κάνει και όσα οραματίζεται ή όχι η παράταξή σας, τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να γίνει ώστε να ξεκολλήσει η Βέροια από την στασιμότητα που – για πολλούς – υπάρχει στον Δήμο;
ΑΠ: Ο Δήμος Βέροιας καταγράφει αναπτυξιακή πορεία, η οποία περνά μέσα από έργα «πνοής» που αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, δίνουν νέες δυνατότητες και αποτελούν μια από τις βασικές προτεραιότητες στις οποίες στοχεύει η δημοτική αρχή.
Ο σχεδιασμός του Δημάρχου και της Διοίκησης του Δήμου Βέροιας περιλαμβάνει άξονες που αφορούν στοχευμένες παρεμβάσεις στην πόλη και τις τοπικές κοινότητες. Αξίζει να σας αναφέρω ότι ο Δήμος Βέροιας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε πανελλαδικό επίπεδο σε χρηματοδοτήσεις από το «Αντώνης Τρίτσης», μιας και το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων που έχουν κατατεθεί, έχουν εγκριθεί από το πρόγραμμα ανάπτυξης και αλληλεγγύης της τοπικής αυτοδιοίκησης. 
Σημαντικά έργα όπως είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής του Βρεφονηπιακού Σταθμού της Κυψέλης, η αντικατάσταση του ταρτάν στο Δημ. Βικέλας και η μελέτη ανέγερσης Κλειστού Γυμναστηρίου στην είσοδο της πόλης που χρηματοδοτήθηκαν και δημοπρατήθηκαν, η δημοπράτηση και υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο για την εκτέλεση του έργου για το Βιοκλιματικό Δίκτυο Διαδρομών στην Παλαιά Πόλη της Βέροιας, η κατάθεση προτάσεων στις προσκλήσεις του Πράσινου Ταμείου αλλά και το μεγάλο έργο ανάπλασης του οικισμού της Βεργίνας και σύνδεσής του με το Νέο Πολυκεντρικό Μουσείο που προχωρά με ταχείς ρυθμούς, κάθε άλλο παρά στασιμότητα αποδεικνύουν. 
Μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον για όλους τους δήμους της χώρας, ο Δήμος Βέροιας εκμεταλλεύεται κάθε πηγή χρηματοδότησης και προχωρά μπροστά χάρη στις μεθοδικές και οργανωμένες ενέργειες των υπηρεσιών, η ενίσχυση των οποίων αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την περίοδο που διανύει η δημοτική αρχή.

ΕΡ: Αν και ανήκετε στη ΝΔ, επιλέξατε να κατέλθετε στις εκλογές στο πλευρό του Κώστα Βοργιαζίδη, κόντρα στο… χρίσμα του κόμματος. Ήταν σωστή, τελικά, αυτή η επιλογή; Στις εκλογές του 2023 θα είστε και πάλι υποψήφιος με τον Κώστα Βοργιαζίδη;
ΑΠ: Η συμμετοχή μου στα κοινά στοχεύει στο να υπηρετώ τους συμπολίτες μου με σκληρή δουλειά, διάλογο και γόνιμη συνεργασία, χωρίς ιδεοληπτικές αγκυλώσεις.
Το κρίσιμο μέγεθος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι οι δυνάμεις συνεργασίας και όχι, οι διαχωριστικές κομματικές γραμμές. Δεξιά - Αριστερά, μνημόνιο - αντιμνημόνιο παλιότερα, αποτελούν διλήμματα μιας άλλης εποχής τα οποία είχαν ως στόχο να διχάσουν. 
Γι’ αυτό τον Μάιο του 2019 συστρατεύθηκα με τον συνδυασμό «Δράση με Γνώση» του Κώστα Βοργιαζίδη. Γιατί εκπροσωπεί την ενωτική νοοτροπία που χρειαζόμαστε. 
Αυτό έπραξα το 2019, αυτό θα πράξω και στις επόμενες δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023 και θα είμαι στο πλευρό του νυν Δημάρχου Βέροιας  κ. Κων/νου Βοργιαζίδη.

(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα InVeria της Κυριακής 5 Ιουνίου 2022)

 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο