ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας: Ολοκληρώθηκε το "3ο Σχολείο Σκηνοθεσίας στη Σχολή του Αριστοτέλη – 2500 χρόνια μετά"


Το 3ο Σχολείο Σκηνοθεσίας ολοκλήρωσε και τον φετινό του κύκλο. Βασισμένο στον Άμλετ του Σαίξπηρ, διοργάνωσε μαθήματα, διαλέξεις, masterclass, εργαστήρια, σκηνικές απόπειρες και εν τέλει οδηγήθηκε σε ανοιχτές παρουσιάσεις μαθημάτων –υπό μορφή 16 σύντομων παραστάσεων- στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας, στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας και στο Φράγμα του Αλιάκμονα. 

Εκεί, οι μαθητές-σκηνοθέτες του Σχολείου, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους (Σοφία Καραγιάννη, Γεωργία Μαυραγάνη και Ελεάννα Τσίχλη), παρουσίασαν την οπτική τους και τα νέα σκηνοθετικά εργαλεία που αποκόμισαν, σε σκηνές του Άμλετ που επέλεξαν να δουλέψουν με τους μαθητές-ηθοποιούς. Ένα ταξίδι, με αφετηρία θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις και με τελευταίο σταθμό μια νέα προσωπική ματιά, την ένταξη της ιδέας και της δράσης στον σκηνικό χώρο και την επικοινωνία της με το κοινό. Μέσα από την έρευνα και όλη την παραπάνω διαδικασία, κάποια καλλιτεχνικά ερωτήματα απαντήθηκαν, ενώ κάποια ακόμη εκκρεμούν, με σημαντικότερο το ποια τελικά είναι η θέση και τα όρια ενός σκηνοθέτη στην παράσταση και ποια τα αντίστοιχα του ηθοποιού.

Στο 3ο Σχολείο Σκηνοθεσίας που διοργάνωσαν το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας, το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Δήμο Νάουσας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας συμμετείχαν 49 μαθητές σκηνοθέτες από την Ελλάδα και την Κύπρο και δίδαξαν οι Στεφανία Γουλιώτη, Σοφία Καραγιάννη, Γεωργία Μαυραγάνη, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Χάρης Πεχλιβανίδης, Ελεάννα Τσίχλη, και πραγματοποιήθηκε masterclass από τους Όλγα Ντέντα και Φάνη Σακελλαρίου.

Ευχαριστούμε τους μαθητές: Λίλη Αδρασκέλα, Ελένη Αναστασίου, Αντώνη Αντωνιάδη, Χρήστο Βασιλόπουλο, Μαρία Μαργκέρα Βυζαρέλη, Βασίλειο Γαλουτζή, Τάσο Γούναρη, Νικόλα Γραμματικόπουλο, Αμέλια Ελευθεριάδου, Χάρη Θώμο, Ηλιάνα Καλαδάμη, Χρήστο Καραβέβα, Δήμητρα Καραγιώργου, Μαρία Καραγκιοζίδου, Νάγια Τ. Καρακώστα, Ανδρέα Κάτσενο, Έλλη Κατωδρύτου, Άννα Κόπακα, Σταυρούλα Κουλούρη, Χρυσοβαλάντη Κωστόπουλο, Στέλλα Μαγγανά, Παύλο Μελικίδη, Ανθία Μπαλή, Βαλάντη Νέστωρα, Κωνσταντίνο Ντομουχτσή, Βίκυ Παναγιωτοπούλου, Ιοκάστη Αγαύη Παπανικολάου, Όλγα Πάπιστα, Μαρία Νεφέλη Παρασκευοπούλου, Δημήτρη Ροΐδη, Γιάννη Σαβουιδάκη, Εύη Σαρμή, Μάκη Σεμερτζίδη, Χάρις Σερδάρη, Ιωάννα Σίσκου, Ελίζα Σκολίδη, Γιώργο Σπάνια, Γιώργο Τάτση, Ελευθερία Τέτουλα, Αναστασία Τζελέπη, Θανάση Τζιντζιό, Γιάννη Τσιαβό, Ηλιάνα Τσίλη, Ραφαέλα Τσομπανούδη, Γιώργο Χιώτη, Γιώργο Χριστοφορίδη, και τους εθελοντές Ιωάννη Ακριβόπουλο, Νίκη Ζερβού και Δόμνα Χουρναζίδου. 

Στις πρόβες και τις παρουσιάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας, όπως και τις παρουσιάσεις στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας παρόντα ήταν τα μέλη του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών Ναυαγοσωστών Νάουσας, ενώ στις παρουσιάσεις στο Φράγμα Αλιάκμονα παρόντα ήταν τα μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού - Περιφερειακό Τμήμα Βέροιας. Τους ευχαριστούμε θερμά για την βοήθεια και την ασφάλεια που μας παρείχαν!

Τις στιγμές αποτύπωσαν φωτογραφικά και τους ευχαριστούμε οι: Αλεξάνδρα Γκίκα, Σοφία Δαμιανίδου, Στέλλα Ζημαντάκου, Ευαγγελία Ιωαννίδου, Αλέξανδρος Καροτσέρης, Ζαχαρούλα Κιατίπη, Χάρης Κουρουζίδης, Τάσος Κουτζάμπασης, Κώστας Παπακώτας, Χρυσάνθη Στάμου, Κατερίνα Στριάκα, Δάφνη Τσολάκη, Μιχάλης Χασιώτης, Στράτος Χατζόπουλος, μαθητές των ομάδων φωτογραφίας θεάτρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας με δάσκαλο τον Τάσο Θώμογλου. Επίσης οι Παύλος Τσανακτσίδης, Γιάννης Γαλιάτσος βιντεοσκόπησαν και φωτογράφισαν στιγμές του Σχολείου μας και τους ευχαριστούμε!

Επίσης ευχαριστούμε τους επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου «Εσπερίδες», του Ζαχαροπλαστείου «Τζέπος» και του ταξιδιωτικού γραφείου «Katsiokalis travel» για την πολύ καλή συνεργασία μας και τις προσφορές τους προς το 3ο Σχολείο Σκηνοθεσίας. 

Ευχαριστούμε ακόμη θερμά το μέλος του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. κ. Καρολίδη Διονύσιο για τη δωρεάν παραχώρηση υλικών και αναλωσίμων καθαριότητας. 

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε το Υπουργείο Πολιτισμού για την επιχορήγηση του 3ου όπως του 2ου και του 1ου  Σχολείου Σκηνοθεσίας, το Δήμο Νάουσας και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Νάουσας κ. Τριανταφύλλου Γεώργιο, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και την έφορο κ. Αγγελική Κοτταρίδη.

Ήταν μια ξεχωριστή συνάντηση καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, στην Ημαθία. Μια ανθρώπινη συνύπαρξη/συνάντηση δύο εβδομάδων, με κάποιους από στους συμμετέχοντες να κλείνουν πια τρία χρόνια συνεχούς παρουσίας στο θεσμό τους Σχολείου Σκηνοθεσίας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, ενώ με άλλους να γνωρίζουν για πρώτη φορά τον τόπο και εν τέλει να τον αγαπούν. 


Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο