Φρ. Καρασαρλίδου: Νόμος - χαριστική βολή στην προστασία του περιβάλλοντος για τις προστατευόμενες περιοχές σε Βέρμιο και στενά Αλιάκμονα


ΔΤ από πρ. βουλευτή Ημαθίας (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ) Φρόσω Καρασαρλίδου:

Μας αφορά όλους: Χαριστική βολή στην προστασία του περιβάλλοντος, με καταστροφικές ρυθμίσεις για τις προστατευόμενες περιοχές, μεταξύ των οποίων Βέρμιο και στενά Αλιάκμονα.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει καταφέρει τα χειρότερα νομοθετικά πλήγματα στην προστασία των φυσικών πυρήνων ζωής της χώρας μας. Με ν/σ που τέθηκε σε ασφυκτικά μικρή διαβούλευση συνεχίζει την περιβαλλοντική απορρύθμιση προς όφελος λίγων και επιχειρεί ακόμα μεγαλύτερη αποξήλωση δικλείδων ασφαλείας από εκείνη που κατάφερε ο πρώτος νόμος της κυβέρνησης ΝΔ (4685/2020). 

Εκεί όπου θα έπρεπε να επιτρέπεται μόνο η οικολογική διαχείριση, η κυβέρνηση επιθυμεί να επιτρέψει δραστηριότητες όπως η διάνοιξη δρόμων, η κατασκευή δικτύων αποθήκευσης και μεταφοράς ενέργειας, η κατασκευή τουριστικών υποδομών και μια σειρά από άλλες χρήσεις που πουθενά στην Ευρώπη δεν προβλέπονται σε ευαίσθητες ζώνες. 

Για μια χώρα που έχει από το 2020 καταδικαστεί για ανεπαρκή προστασία των περιοχών του δικτύου Natura, το ΥΠΕΝ δίνει ακόμα ένα βαρύ πλήγμα, προκαλώντας πιθανότατα νέο πρόστιμο για τη χώρα.

Το ν/σ εισάγει και μια ακόμα διάταξη που ευνοεί την περιβαλλοντική διαφθορά: υποβαθμίζει περαιτέρω τον θεσμό των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προβλέποντας απευθείας αμοιβή των αξιολογητών από τους ίδιους τους φορείς των έργων που καλούνται να ελέγξουν.

Στην εποχή αναμφισβήτητης κλιματικής και οικολογικής κρίσης, τα κατά συρροή νομοθετήματα κατάρρευσης του θεσμικού πλαισίου προστασίας της φύσης μεταθέτουν πλέον την κύρια πολιτική ευθύνη σε ανώτατο επίπεδο, στον ίδιο τον πρωθυπουργό.
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο