Το 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά (15-17 Ιουλίου)


Δελτίο Τύπου: Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα, θα πραγματοποιήσει φέτος το 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, της τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων, στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος, της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας 15 έως 17 Ιουλίου 2022. 

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στοχεύουν στην αλληλογνωριμία των νέων, καθώς και στη διατήρηση των παραδόσεων, των ηθών και εθίμων, το δέσιμο με τις ιστορικές ρίζες και στην προοπτική της παρουσίας των νέων Ποντιακής καταγωγής στις προκλήσεις του σήμερα.

Το 24ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής είναι αφιερωμένο στα εκατό (100) χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, τον ξεριζωμό και την έξοδο των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.

Το φετινό συναπάντημα θα το παρακολουθήσουν νέοι και νέες, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων και ομοσπονδιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό με ιδιαίτερη χαρά και αποφασιστικότητα δίνοντας έμφαση στον Πανελλήνιο Στόχο της Διεθνοποίησης της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

«Οι συνθήκες των Σεβρών και της Λωζάνης» από τον κ. Ιωάννη Βιόπουλο, Μηχανολόγο Μηχανικό, Πολιτικό Επιστήμονα, Γενικό Γραμματέα του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παναγία Σουμελά: Μία εικόνα, χιλιάδες ιστορίες» από την κ. Χριστίνα Πούτογλου, Μουσειολόγο

Ξενάγηση στους χώρους του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά» από τον κ. Ιωάννη Βιόπουλο,   Μηχανολόγο Μηχανικό, Πολιτικό Επιστήμονα, Γενικό Γραμματέα του Σωματείου «Παναγία Σουμελά»

«Η προσφορά του Μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας, κυρού Παύλου Αποστολίδη» από τον κ. Γεώργιο Τανιμανίδη, Πρόεδρο του Σωματείου «Παναγία Σουμελά».

Εργαστήρια/Workshops με ομάδες νεολαίων με θέμα τα παιχνίδια στον Πόντο από τον κ. Ασβεστά, την μαγειρική από μέλη της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας, την ποντιακή διάλεκτο από την κ. Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου και ενδυμασίας από την κ. Λένα Καλαμαρινού.

Ένας σημαντικός λόγος που οι νέοι και νέες του συναπαντήματος με χαρά προσμένουν κάθε χρόνο το  Συναπάντημα νεολαίας, είναι ότι και φέτος  θα υπάρξουν συναντήσεις όλων των  επικεφαλείς των αποστόλων   με την Οργανωτική Επιτροπή του Συναπαντήματος, με κοινά θέματα συζητήσεων  που αφορούν τα Ποντιακά Σωματεία που εκπροσωπούν, τις κοινές εκδηλώσεις, τις κατά καιρούς επικοινωνίες ανάμεσα στα μέλη των Σωματείων, τα τοπικά προβλήματα των  περιοχών που εκπροσωπούν τα  Ποντιακά Σωματεία και  γενικά θέματα  που αφορούν το παρών και το αύριο της Ελληνικής νεολαίας συνολικά, αδιάσπαστο μέρος της οποίας είναι και η νέοι Έλληνες Ποντιακής καταγωγής.  

Κοινός παρονομαστής πάντοτε στις συναντήσεις του Συναπαντήματος ήταν και είναι η ενότητα, η διαφάνεια, η απουσία διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στα Σωματεία και  η αγάπη και η υποστήριξη όλων προς το Συντελούμενο έργο της Σουμελιώτισσας, σε αρίστη συνεργασία  με τα Διοικητικά Συμβούλια του Σωματείου και του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος  «Παναγία Σουμελά».

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, σε όλη την διάρκεια του Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων θα είναι παρούσα η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών (ΕΠΟΜΕΑ) με ομάδα ειδικών γιατρών, νοσηλευτών, με ασθενοφόρα, φαρμακευτικό υλικό, καλύπτοντας έτσι κάθε έκτακτη ανάγκη που μπορεί να προκύψει πάντοτε με επικεφαλής τον γιατρό και πρόεδρο της ΕΠΟΜΕΑ, κ.Μωυσίδη Γρηγόρη.

Το βράδυ της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2022 θα παρουσιαστεί συναυλία ποντιακής και μικρασιάτικης μουσικής  με τίτλο «Ενώνοτας τις Μνήμες», κατά την οποία 11μελής ορχήστρα θα μας ταξιδέψει με τις μουσικές της στις Αλησμόνητες Πατρίδες. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι νέοι διοργανώνουν πλούσιες παραδοσιακές ποντιακές βραδιές όπως συνέβαινε στον Πόντο. Λυράρηδες και τραγουδιστές είναι παιδιά του Συναπαντήματος. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία να παρουσιαστούν τα νέα ταλέντα της Παραδοσιακής μουσικής και να εκτιμηθεί, για πολλοστή φορά, το σημαντικό έργο που συντελείται στα Ποντιακά Σωματεία τα οποία αγκαλιάζουν τους νέους.

Η Οργανωτική Επιτροπή του 
24ου Συναπαντήματος Νεολαίας  Ποντιακών Σωματείων
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο