Το καλοκαίρι του ’22 αλλάζει με την παιδική παράσταση «Περσέας και Ανδρομέδα»


Ο μύθος του Περσέα και της Ανδρομέδας ζωντάνεψε στη σκηνή του Θεάτρου Άλσους «Μελίνα Μερκούρη» από τον θίασο της Κάρμεν Ρουγγέρη την  Πέμπτη 7 Ιουλίου στις 9 μ.μ. στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας «Άλσος 22 “Το καλοκαίρι αλλάζει”». 

Οι ηθοποιοί της παιδικής σκηνής της Κάρμεν Ρουγγέρη κράτησαν αδιάλειπτο το ενδιαφέρον των μικρών και μεγάλων θεατών, σε ένα μισογεμάτο θέατρο, πότε μέσα από την τεχνική της διήγησης και πότε της μίμησης, αλλά κυρίως μέσα από την απεύθυνση στο κοινό, που σκοπό είχε να βιωθεί η θεατρική πράξη ως διάδραση, επιτελώντας έτσι τον παιδαγωγικό ρόλο του θεάτρου και συμβάλλοντας στην εύκολη ανάγνωση και πρόσληψη της αφήγησης του μύθου και των κυριότερων χαρακτήρων του.

Έτσι, στους θεατές συστήθηκαν τα βασικά πρόσωπα της ιστορίας, ο βασιλιάς του Άργους Ακρίσιος, παππούς του Περσέα, η μητέρα Δανάη, ο Δίκτυς κι ο Πολυδέκτης, βασιλιάδες της Σερίφου, ο Κηφέας και η Κασσιόπεια (Κασσιόπη), βασιλιάδες της Αιθιοπίας, η κόρη τους Ανδρομέδα, αλλά και τα ανδραγαθήματα του καλού ήρωα Περσέα, όπως ήταν η αποκοπή της κεφαλής της Μέδουσας και η εξόντωση του μυθικού Κήτους που απειλούσε τους κατοίκους της Αιθιοπίας και για την εξιλέωση του οποίου επρόκειτο να θυσιαστεί η αγαπημένη του Ανδρομέδα. Μέσα στο περιπετειώδες ταξίδι του, σημαντική ήταν η θετική συμβολή των θεών Ερμή και Αθηνάς. Η παράσταση τελείωσε με την επιστροφή του ήρωα και της αγαπημένης του στη Σέριφο, στη συνέχεια στο Άργος και την επαλήθευση του χρησμού ότι θα σκότωνε τον πρόγονο του και θα γινόταν βασιλιάς της Τίρυνθας. Φυσικά, όπως σε κάθε μύθο, η θεϊκή παρέμβαση, η μοίρα, η ελεύθερη βούληση και η γενναιότητα είναι άρρηκτα δεμένες, ενώ φυσικά, είναι διακριτοί οι καλοί κι οι κακοί χαρακτήρες, οι τελευταίοι εκ των οποίων έχουν και ανάλογο τέλος, αφού πετρώνουν κοιτώντας τα μάτια της Μέδουσας. 

Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι της Κάρμεν Ρουγγέρη με βοηθό την Κατερίνα Γεωργάκη, τα παραμυθένια σκηνικά και τα κοστούμια της Χριστίνας Κουλουμπή, η κίνηση, οι χορογραφίες και οι φωτισμοί του Πέτρου Γάλλια, η μουσική, η ενορχήστρωση και το video art του Αντώνη Δελαπόρτα, υπεύθυνη περιοδείας είναι η Ελένη Καρτάση, ενώ ξεχωριστή μνεία αξίζει να γίνει στα διασκευασμένα παιδικά και δημοτικά τραγούδια από τον Ανδρέα Κουλουμπή που έδεσαν την μουσική παράδοση με τη μυθολογία. Παίζουν οι ηθοποιοί: Χάρης Αγγέλου, Κατερίνα Γεωργάκη, Ηλέκτρα Θεολόγη, Έλενα Μιχαλάκη, Γιώργος Μπανταδάκης, Γιάννης Νικολάου και Νεκτάριος Φαρμάκης. 

Κείμενο - Φωτογραφίες
Ολυμπία Μπέτσα, φιλόλογος, Msc στις Πολιτισμικές Σπουδές
 











Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο