Το θέμα των απευθείας αναθέσεων που ανέδειξε η ψηφιακή εφημερίδα InVeria στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας


Με ένταση και αποχώρηση της παράταξης "Συνδημότες" του Παύλου Παυλίδη, ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας το απόγευμα της Τετάρτης (20/7/2022).

Ο λόγος της αποχώρησης, μεταξύ άλλων, ήταν το θέμα των απευθείας αναθέσεων για αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών προϊόντων, θέμα που ανέδειξε η ψηφιακή εφημερίδα InVeria της Κυριακής 17 Ιουλίου 2022 και απασχόλησε για αρκετή ώρα την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Παυλίδης ανέφερε ότι οι απευθείας αναθέσεις μπορεί να είναι νόμιμες, αλλά σημείωσε ότι μία πολιτική μπορεί να είναι νόμιμη, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και ηθική. Σχετικά με τις συγκεκριμένες αναθέσεις (ύψους άνω των 185.000 ευρώ) σημείωσε ότι δεν αφορά επείγουσες προμήθειες και αναρωτήθηκε: "Στην ίδια εταιρία όλα;". Μάλιστα, ο Παύλος Παυλίδης ανάφερε ότι το θέμα θα το ψάξουν σε βάθος και το χαρακτήρισε "σκάνδαλο", διότι την επόμενη ημέρα ζητήθηκε από κάποιους επαγγελματίες να δοθούν λίστες με τους τοπικούς επαγγελματίες.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Ασλάνογλου μίλησε για «γκρινιάρηδες» επαγγελματίες που δεν συμμετείχαν σε καμία παλαιότερη πρόσκληση, ενώ με κάποιους εξ αυτών που είχαν εκφράσει παράπονο τους έκλεισε ραντεβού για να τους ακούσει και δεν πήγαν ποτέ, δύο φορές μάλιστα. Μάλιστα, ο κ. Ασλάνογλου είπε ότι εμπιστεύεται τους δύο εναπομείναντες αρμόδιους υπαλλήλους που κινούν τις διαδικασίες σύμφωνα με τις ανάγκες και τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει αυτό να γίνει αντικείμενο αντιπαραθέσεων. Σχολίασε δε ότι τα ποσά που συζητούνται είναι πολύ μικρά σε σχέση με το σύνολο του προϋπολογισμού του Δήμου.

Στο θέμα αναφέρθηκε και αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην σκοπιμότητα των προμηθειών, που είχαν στόχο την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου, την κυβερνοασφάλεια και, φυσικά, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Στέργιος Διαμάντης, ο οποίος εκνευρίστηκε έντονα όταν αποχώρησε αμέσως μετά την τοποθέτησή του ο Παύλος Παυλίδης και δεν έκατσε να ακούσει τις απαντήσεις, σχολίασε πως έχει θράσος να μιλάει για απευθείας αναθέσεις αυτός που έφερνε υλικά οικοδομών με απευθείας αναθέσεις από την εταιρία Φενερίδη στην Λάρισα, ενώ έκοβε τιμολόγια για αγορά πετρελαίων και παράλληλα για την ίδια περίπτωση πλήρωνε και κοινόχρηστα για την θέρμανση.

Ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης σχολίασε απλά ότι θα τοποθετηθεί επί του θέματος όταν είναι παρών ο κ. Παυλίδης.

«Δεν είναι μόνο θέμα τιμής»

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, δεν σημαίνει πάντα ότι το φθηνότερο είναι και το πιο συμφέρον, ειδικά αν δεν σου κάνει την δουλειά σου ή χρειαστεί να το αγοράσεις στην ουσία δύο φορές. Αυτό που, από δημοσιογραφικής άποψης τουλάχιστον, τέθηκε είναι η διαφάνεια ή, αν θέλετε, η επεξήγηση για ποιο λόγο επιλέγεται η μία εταιρία έναντι της άλλης.

Από την άλλη, μας αναφέρθηκε ότι για πολλά χρόνια υπήρχε «μονοπώλιο» από άλλη εταιρία, αλλά για εκείνη την περίπτωση κανείς επαγγελματίας ή πολιτικός δεν «ανακίνησε» το θέμα και δεν έκανε αναφορά ή καταγγελία στα ΜΜΕ.

Επειδή όντως εμάς δεν μας ενδιαφέρει κανένας πόλεμος συμφερόντων, το θέμα δεν είναι να συνεχιστεί μια κακή πρακτική του παρελθόντος με νέους παίκτες. Αυτό που θέλουμε είναι σε κάθε περίπτωση, ειδικά όταν πρόκειται για υλικά αγαθά που ο υπολογισμός της αξίας τους είναι πιο αντικειμενικός, να υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής από όλους.

Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν «εκπτώσεις» στην ποιότητα, ούτε όμως και «φωτογραφικές» ανάγκες. Με δύο λόγια, να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια!

Και, βασιζόμενοι στα λόγια του αντιδημάρχου Οικονομικών, αν μιλάμε για «ψίχουλα» μπροστά στο σύνολο των εξόδων του Δήμου, πολύ περισσότερο θα θέλαμε διαφάνεια για το σύνολο των… ψίχουλων που – στο τέλος – συνθέτουν το όλον… καρβέλι. 

Ρεπορτάζ: Νίκος Βουδούρης 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο