Έρχεται ( ; ) η ώρα της παραχώρησης των παλιών δικαστηριών της Βέροιας


Μια σειρά παρεμβάσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα από τον Ημαθιώτη υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο έχει αναπτερώσει τις ελπίδες για την θετική έκβαση και του ζητήματος της αξιοποίησης του παλιού Δικαστικού Μεγάρου της Βέροιας, στην πλατεία Ωρολογίου, στην πρωτεύουσα της Ημαθίας. 

- Την 1η Ιουνίου 2022, ο κ. Βεσυρόπουλος ανακοίνωνε στον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας την δωρεάν παραχώρηση του κτιρίου που στεγαζόταν η παλιά ΔΟΥ Αλεξάνδρειας στον Δήμο, για να εγκαταστήσει εκεί υπηρεσίες. 
- Στις 22 Ιουλίου 2022 ο κ. Βεσυρόπουλος ανακοίνωνε την απόφαση της κυβέρνησης για την μετεγκατάσταση του Τελωνείου της Βέροιας στους χώρους της πρώην περιφερειακής αγοράς της Κουλούρας. 
- Στις 25 Αυγούστου 2022 ο κ. Βεσυρόπουλος ανακοίνωσε ότι το παλιό διοικητήριο της Νάουσας προκειμένου να στεγαστούν υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και το παράρτημα Νάουσας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. 

Παράλληλα, ο Ημαθιώτης υφυπουργός ασχολήθηκε και έκανε και σχετικές ανακοινώσεις για το θέμα των ιδιοκτησιών στο Δασόκτημα Ριζωμάτων, για την έγκριση της Σύμπραξης (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή του νέου αστυνομικού μεγάρου Ημαθίας στην είσοδο της Βέροιας κ.α.

Από τα παραπάνω, αλλά και παλαιότερες δηλώσεις του κ. Βεσυρόπουλου στον ΑΚΟΥ 99,6 για το θέμα («όλα θα γίνουν στην ώρα τους, υπομονή!»), είναι λογικό να υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι θα καταστεί δυνατή η υπερπήδηση των αρχικών δυσκολιών που είχαν εμφανιστεί σχετικά με την διάθεση του ιστορικού διατηρητέου κτιρίου της πλατείας Ωρολογίου από την ΕΤΑΔ Α.Ε. στην τοπική κοινωνίας της Βέροιας. 

Στο 13ο φύλλο της ψηφιακής εφημερίδας InVeria (στις 5 Ιουνίου 2022), με αφορμή την παραχώρηση του παλιού κτιρίου της ΔΟΥ Αλεξάνδρειας στον Δήμο, είχαμε αναφερθεί και πάλι στο θέμα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα έρθει η ώρα και του παλιού δικαστικού μεγάρου της Βέροιας. 

Ειδικότερα, είχε γίνει και ειδική μνεία στην συνάντηση  του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη και των βουλευτών Τάσου Μπαρτζώκα και Λάζαρου Τσαβδαρίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Στέφανο Βλαστό, το Φθινόπωρο του 2020, ακριβώς για αυτό το θέμα. Την συνάντηση αυτή λέγεται ότι την είχε κανονίσει ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, χωρίς να είναι βέβαια παρών τότε. 

Σχεδόν 2,5 μήνες μετά από εκείνο το πρωτοσέλιδο, φαίνεται πως η ώρα της Βέροιας έρχεται. Και επειδή ειλικρινά το πιστεύουμε ότι έρχεται η ώρα μετά από 10 χρόνια εγκατάλειψης του χώρου να δοθεί ο χώρος στην τοπική κοινωνία, περιμένουμε άμεσα, εμπεριστατωμένα και με ανοιχτή διαβούλευση (διότι έχουμε «καεί» από στενόμυαλες αποφάσεις ή «επιστημονικές αυθεντίες») να καταρτίσει ο Δ. Βέροιας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης του κτιρίου, σε συνάρτηση με τον περιβάλλοντα χώρο. 

Να αποδείξει, δηλαδή, η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο (και η μειοψηφία, δηλαδή, πέρα των παρατάξεων της συμπολίτευσης) ότι μπορούν να ανοίξουν τα «αυτιά» τους  στην κοινωνία, να αφουγκραστούν, να αξιοποιήσουν και να διαλεχτούν με σοβαρότητα και απαλλαγμένοι από κάθε δεύτερη (με μικρότητα) σκέψη, ώστε να αποφασιστεί με όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή το μέλλον της περιοχής. Στην ουσία, όλοι μαζί, όχι μόνο οι 15 της πλειοψηφίας, οι 21 της συμπολίτευσης ή οι 41 του Δημοτικού Συμβουλίου, να αποφασίσουμε ως πόλη για το «τι πλατεία Ωρολογίου θέλουμε».

Καλό το μπάλωμα των λακκουβών, καλές οι κατασκευές τοιχίων, η συντήρηση παιδικών χαρών και το μάζεμα των σκουπιδιών, πολύ σημαντικές οι μελέτες και οι εγκρίσεις νέων έργων, αναμφίβολα. 

Αλλά, μέσα από τον διάλογο, τους ανοιχτούς ορίζοντες και την εξάλειψη των όποιων μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων (από όλες τις πλευρές), θα μπορέσουμε να πάμε ένα βήμα παραπάνω, με ευρύ πνεύμα, δημοκρατική διάθεση και αγάπη για την πόλη. 


Μόνο για την πόλη, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. 


(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα InVeria / Φύλλο 23 - Κυριακή 28 Αυγούστου 2022)
 

 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο