Ημαθία: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Παναγία Σουμελά (14-15/8/2022)


Δελτίο Τύπου από Πανελλήνιο Ίδρυμα "Παναγία Σουμελά": Η Πανελλήνια και Πανορθόδοξη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου την Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022, στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» στην Καστανιά Βεροίας παρουσία πολλών προσφυγικών Σωματείων και Ομοσπονδιών των Μικρασιατών, των Θρακών και των Ποντίων, αποτελεί κορυφαία εκδήλωση μνήμης και τιμής με την συμπλήρωση της εκατονταετηρίδας από το 1922 και την έξοδο των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Θράκης από τις πατρογονικές εστίες του Ελληνισμού. 

Εκπρόσωποι Ποντιακών, Μικρασιατικών και Θρακικών Σωματείων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης θα τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις. Φέτος, ακολουθώντας όπως πάντα τα μέτρα που έχει θεσπίσει η Πολιτεία έναντι της του Covid-19, θα επιστρέψουν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με την ευγενική συμβολή Ποντιακών, Μικρασιατικών και Θρακικών Σωματείων. 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την ημέρα του Δεκαπενταυγούστου πιστοί, προσκυνητές, Πόντιοι και φιλοπόντιοι, νέοι επισκέπτες ή παλιοί, συνεπείς στο ετήσιο ραντεβού τους, ανηφορίζουν στην Παναγία Σουμελά, στις φιλόξενες πλαγιές του Βερμίου. Επιθυμούν να προσκυνήσουν την Εικόνα που σύμφωνα με την παράδοση φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και εκεί να ακουμπήσουν τις αγωνίες και τις έγνοιες της καθημερινής ζωής. Φέτος με την συμπλήρωση των εκατό ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, την κορύφωση του δράματος του μικρασιατικού και παρευξείνιου ελληνισμού  και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αποκτά ιδιαίτερο συμβολικό βάρος. 

Την Παραμονή, την Κυριακή 14 Αυγούστου στις 07:30 θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία και στις 18:30 ο Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός και η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας. Στις 21:00 ξεκινούν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με την παρουσία παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων .  

Των Ιερών Ακολουθιών θα προεξάρχει o σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας - Ναούσης και Καμπανίας κ. κ. Παντελεήμων και θα παραστούν ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. κ. Χρυσόστομος, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. κ. Θεόκλητος ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. κ. Συμεών, και ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρέων κ. κ. Φιλόθεος, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. 

Ανήμερα, την Δευτέρα 15 Αυγούστου ο Όρθρος  και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βεροίας – Ναούσης και Καμπανίας κ. κ. Παντελεήμονος ξεκινά στις 7:00 π.μ. ενώ στις 9:45 π.μ. ολοκληρώνεται η προσέλευση των επισήμων και στις 10:45 π.μ. γίνεται επίσημη  έξοδος  της Αγίας Εικόνας, η κατάθεση στεφάνων  στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και η Επίσημη Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας. Στις 12:00 ξεκινούν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Στις 19:00 θα τελεστεί ο Πανηγυρικός Μεθεόρτιος Εσπερινός.

Η Προσκύνηση της Εικόνας γίνεται καθ’ όλη την διάρκεια των ημερών. 
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο