Αδιάθετα χρήματα από προγράμματα περιμένουν να... απορροφηθούν - Το παράδειγμα των Παιδικών Σταθμών του Δ. Βέροιας


Μπορεί στον Δ. Βέροιας τα τελευταία χρόνια να μην είδαμε πολλά έργα να υλοποιούνται, έχουμε ωστόσο πολλές ανακοινώσεις για προεγκρίσεις, εγκρίσεις, εντάξεις σε χρηματοδοτικά πακέτα κ.α., για έργα που αφορούν τόσο στον πολεοδομικό ιστό της Βέροιας, όσο και στις Κοινότητες του Δήμου.

Μάλιστα, η πανδημία αποτέλεσε σίγουρα τροχοπέδη σε πολλές περιπτώσεις ή, τουλάχιστον, έτσι παρουσιάστηκε. 

Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, αλλά ας δούμε μια από αυτές που δείχνει ότι μάλλον στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν φταίει ούτε η πανδημία, ούτε η οικονομική κρίση, ούτε ο κακός καιρός…
Στις 7 Μαρτίου του 2019, στην εκπνοή της πρώτης θητείας του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το νομικό πρόσωπο του Δ. Βέροιας ΚΑΠΑ (που έχει υπό την εποπτεία του μεταξύ άλλων τους δημοτικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, αθλητικά κέντρα – γήπεδα κ.α.) κατέθεσε αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών για να ενταχθεί σε καθεστώς χρηματοδότησης για την προσαρμογή των βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Δ. Βέροιας (με βάση την 31630 από 28/6/2018 πρόσκληση του Υπ. Εσωτερικών) στις απαιτήσεις Προεδρικού Διατάγματος του 2017 για τις προϋποθέσεις λειτουργίας των εν λόγω σταθμών. 

Συγκεκριμένα, το ΚΑΠΑ Δ. Βέροιας αιτήθηκε χρηματοδότηση για έξι σταθμούς και συγκεκριμένα:
  • Α’ Παιδικός Σταθμός Βέροιας, Μουρούζη 2 - Βέροια
  • Γ’ Παιδικός Σταθμός Βέροιας, Πιερίων 28 - Βέροια
  • Δ’ Παιδικός Σταθμός Βέροιας, Πάροδος Ηρακλέους 1 - Βέροια
  • Παιδικός Σταθμός Μακροχωρίου
  • Παιδικός Σταθμός Αγ. Γεωργίου 
  • Β’ Βρεφικός Σταθμός Βέροιας, 25ης Μαρτίου και Αριάδνης - Βέροια

Ο τότε Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, μόλις ένα μήνα μετά, στις 23 Απριλίου 2019, ενέκρινε την ένταξη του νομικού προσώπου ΚΑΠΑ Δ. Βέροιας στο πρόγραμμα «Επιχορήγηση των Δήμων και των Νομικών Προσώπων αυτών για προσαρμογή λειτουργούντων δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 99/2017». 

Συγκεκριμένα, εντάχθηκε η πράξη «Εργασίες Εσωτερικών Διαρρυθμίσεων – Περιβάλλοντος χώρου – κτιριακού εξοπλισμού σε κτίρια Παιδικών – Βρεφικών Σταθμών του Δήμου Βέροιας για εναρμόνιση με τις διατάξεις του Π.Δ. 99/2017», συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), με δικαιούχο του ΝΠΔΔ «Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης. Αθλητισμού, Παιδείας και Προσχολικής Αγωγής» (ΚΑΠΑ)  Δ. Βέροιας. Δηλαδή, 50.000 ευρώ για κάθε έναν από τους 6 Παιδικούς / Βρεφικούς Σταθμούς. 

Η χρηματοδότηση του Υπ. Εσωτερικών αφορά μόνο στις επιλέξιμες δαπάνες, όπως αυτές καθορίζονται στην σχετική πρόσκληση, ενώ η ισχύς της απόφασης είναι μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022. 

Από τότε, πέρασαν 3,5 χρόνια και δεν υπήρξε καμία εξέλιξη στο θέμα. Ο λόγος;

Ο λόγος είναι ότι το ΚΑΠΑ Δ. Βέροιας, το οποίο έχει πάρα πολλές αρμοδιότητες, αλλά ελλιπέστατη στελέχωση σε προσωπικό και, φυσικά, ούτε λόγος για εξειδικευμένη τεχνική υπηρεσία, ζήτησε κατ’ επανάληψη την συνδρομή της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δ. Βέροιας για την σύνταξη τευχών δημοπράτησης, την επίβλεψη και παραλαβή του έργου και ό,τι άλλο απαιτείται. Από την πλευρά της η Τεχνική Υπηρεσία απάντησε αρνητικά στα αιτήματα του ΚΑΠΑ, με την αιτιολογία ότι δεν δύναται να συμβάλει στην υλοποίηση του έργου, προφανώς λόγω έλλειψης προσωπικού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. InVeria, το ΚΑΠΑ Δ. Βέροιας είναι στην φάση διερεύνησης της δυνατότητας ανάληψης του έργου από εξωτερικό συνεργάτη / μηχανικό, ώστε να προλάβει την απένταξη του έργου και να πετύχει την σύγκλιση και την συμμόρφωσή με τις προϋποθέσεις του Π.Δ. 99/2017.

Το θέμα είναι αν μπορεί ένας ιδιώτης να αναλάβει τυπικά και ουσιαστικά να «τρέξει» το θέμα. Από τις πληροφορίες μας, δεν θεωρείται καθόλου πιθανό να βρεθεί λύση μέσα από ιδιωτική συνδρομή, αλλά ας ελπίσουμε ότι τα όποια γραφειοκρατικά – τυπικά ή ουσιαστικά θέματα που καθιστούν αυτή την λύση αδύνατη να ξεπεραστούν. 

Η συμμόρφωση με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 99/2017 πρέπει να γίνει μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2023. Ειδικά για τους Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς του Δ. Βέροιας, παρά το γεγονός ότι δεν εντάχθηκε στην συγκεκριμένη χρηματοδότηση το Νομικό Πρόσωπο που τους διαχειρίζεται, υπάρχει η τυπική συμμόρφωση ως προς τα προβλεπόμενα. Όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν μεμονωμένες εργασίες, τόσο συντήρησης όσο και κατασκευατικές και μόνη εκκρεμότητα για την πλήρη συμμόρφωση είναι η κατασκευή αιθουσών ύπνου για τα παιδιά, όπως πληροφορούμαστε. 

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν γίνουν αυτές οι αίθουσες έως 31/7/2023 (εκτός και αν δοθεί νέα παράταση) θα υπάρχει αναστολή των αδειών λειτουργίας. 

Κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Θα το βρούμε για να το λύσουμε;

Αφού εκφράσουμε την ευχή ότι όντως όλα τα θέματα ασφαλείας είναι λυμένα και οι όποιες εκκρεμότητες (πλην των αιθουσών ύπνου) είναι για το «κάτι παραπάνω», από τα προαναφερθέντα συμπεραίνουμε ότι η έλλειψη προσωπικού και η εξεύρεση λύσεων στο θέμα, είναι πιθανό να οδηγεί σε απώλεια χρηματοδοτήσεων. Διότι, μπορεί στο τέλος να γίνονται παρεμβάσεις, αλλά αυτές γίνονται με ίδιους πόρους, ενώ θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί οι χρηματοδοτήσεις και με τους ίδιους πόρους να γινόταν περισσότερα από τα τυπικά απαιτούμενα. 

Συνέπώς, κρίμα δεν είναι (αλλά και οξύμωρο) να έχουμε στην διάθεσή μας εκατοντάδες (και έρχονται και εκατομμύρια) ευρώ στην διάθεσή μας, αλλά να μην μπορούμε να τα απορροφήσουμε επειδή μια υπηρεσία (και όχι οποιαδήποτε υπηρεσία) δεν έχει προσωπικό επαρκές ή διαθέσιμο για να συντάξει μελέτες και τεύχη δημοπράτησης και να αναλάβει την επιστασία των έργων; 

Κάποτε, η πρώην Δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου είχε προσλάβει κτηνίατρο ως ειδικό συνεργάτη, για να λύσει το θέμα του Κυνοκομείου που δεν είχε προσωπικό. Μήπως και ο σημερινός Δήμαρχος θα έπρεπε να σκεφτεί πιο ευέλικτες λύσεις (πχ να επανεξετάσει το τι προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και στις λειτουργίες του Δήμου ο κάθε ειδικός συνεργάτης του), αντί να αρκούμαστε στην παραδοχή ότι κινδυνεύουμε (αν δεν χάσαμε ήδη και δεν το ξέρουμε) χρήματα από προγράμματα, επειδή δεν έχουμε ποιος να τα «τραβήξει»;  Και, σε δεύτερο χρόνο, μήπως θα έπρεπε να εξετάσουμε πιο βαθιά τον λόγο που η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών (ελέω… κινητικότητας) έφτασε σε σημείο να μην μπορεί απορροφήσει μερικές εκατοντάδες ευρώ; Εκτός και αν έχει αφιερώσει όλο το χρόνο στα μεγάλα έργα που... έρχονται.

* Δημοσιεύθηκε στο 27ο φύλλο της ψηφιακής εφημερίδας InVeria (Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022)

 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο