Έκθεση για τα 200 χρόνια από τον χαλασμό της Νάουσας στο κτίριο της Βουλής


Δελτίο Τύπου από Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης της Βουλής των Ελλήνων:

«Η ηρωική πόλη της Νάουσας ✧ 1822: Από την Επανάσταση στον ‘Χαλασμό’» τιτλοφορείται η νέα έκθεση που διοργανώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρωικής Πόλεως Νάουσας, με την επιμέλεια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων. 

Η έκθεση, που μόλις εγκαινιάστηκε, φιλοξενείται στις προθήκες στον νότιο διάδρομο του ισογείου του Μεγάρου της Βουλής και είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από τους αγώνες, τις θυσίες και το Ολοκαύτωμα της Νάουσας. Περιλαμβάνει τεκμήρια υψηλής ιστορικής αξίας από τη συλλογή του Nαουσαίου κ. Τάκη Μπάιτση και της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων.

Η έκθεση θα διαρκέσει έναν μήνα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό καθημερινά (με επίδειξη ταυτότητας), Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-17:00, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 210-3707227 (ώρες 10:00-12:00).

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής, βουλευτής Πιερίας, κ. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, εγκαινιάζοντας την έκθεση ανέφερε: «Αποτίουμε φόρο τιμής σε αυτούς που με την αυτοθυσία τους επέτρεψαν στην Ελλάδα να γίνει ανεξάρτητο κράτος και σε όλες και όλους εμάς να απολαμβάνουμε δημοκρατικά αγαθά όπως η ελευθερία, η ασφάλεια, η αξιοπρέπεια και όλο το πλέγμα αξιών και διαδικασιών που απορρέουν από τον κοινοβουλευτισμό».

Ο κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, βουλευτής Ημαθίας, σημείωσε ότι «η Βουλή των Ελλήνων, σε συνεργασία με τον Δήμο της Νάουσας, φιλοξενεί μία εξαιρετική έκθεση για την ηρωική Μακεδονική πόλη, η Επανάσταση της οποίας απέναντι στον Οθωμανικό ζυγό αλλά και ο μετέπειτα χαλασμός της αποτελούν διαχρονικό σημείο αναφοράς στην Ιστορία του Έθνους μας».

Ο κ. Άγγελος Τόλκας, βουλευτής Ημαθίας, τόνισε ότι «ήταν συνειδητή και συλλογική η απόφαση του απλού λαού της Νάουσας να τα βάλουνε με τον κατακτητή πολλές φορές, γνωρίζοντας κι οι ίδιοι ότι ούτε κάποια βοήθεια θα έρθει ούτε ο αγώνας αυτός μπορούσε να ήταν ίσος προς ίσο. Τα μηνύματα προς το έθνος μας είναι να γνωρίζουμε και να αναλαμβάνουμε ευθύνες, δημοκρατικά, συλλογικά και με αποφασιστικότητα. Να αλλάζουμε και να ανατρέπουμε δεδομένα».​

Ο κ. ​Νικόλας Καρανικόλας, Δήμαρχος Νάουσας, ανέφερε ότι «στον όμορφο, ευλογημένο και φιλόξενο τόπο μας, με την μακραίωνη ιστορία και την πλούσια πολιτιστική παράδοση, εργαζόμαστε σθεναρά με στόχο να αφήσουμε ουσιαστικό έργο στις επερχόμενες γενιές, με σεβασμό πάντοτε στους προγόνους μας και τις θυσίες τους».

Ο κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων, σημείωσε ότι «η  παρουσία των ιστορικών αυτών κειμηλίων μας επαναφέρει στη μνήμη τους αγώνες των Ελλήνων για την Ελευθερία, και δη το δραματικό Ολοκαύτωμα της Νάουσας, μια στιγμή υπέρτατης αυτοθυσίας, τέτοιας που η ελληνική Πολιτεία με το βασιλικό διάταγμα της 17ης Αυγούστου 1955 ανακήρυξε τη Νάουσα ‘ηρωική’ πόλη της Ελλάδος». 

Η κ. Μαρία Καμηλάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Βουλής, παρουσίασε το εκθεσιακό αφήγημα της επετειακής έκθεσης μνήμης, η οποία αρθρώνεται σε 4 ενότητες: η πρώτη παρουσιάζει την προεπαναστατική Νάουσα, με το παιδομάζωμα του 1705 και τις συνεχείς πολιορκίες του Αλή Πασά. Η δεύτερη είναι αφιερωμένη στα όπλα του Αγώνα, τη χρηστική και τη συμβολική τους αξία. Η τρίτη τιμά τους επώνυμους Ναουσαίους αγωνιστές εντός του ευρύτερου πλαισίου της Επανάστασης στη Μακεδονία. Τέλος, η τέταρτη ενότητα εξιστορεί τον Χαλασμό και τη μετέπειτα πρόσληψη και θεσμική καθιέρωσή του στη συλλογική μας μνήμη.

Τέλος, ο κ.  Τάκης Μπάιτσης, συλλέκτης, μετέφερε εικόνες από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας σημειώνοντας πως «η ιστορία της Νάουσας γράφτηκε από τα παιδιά της πάνω στις πλαγιές του αγονάτιστου ανταριασμένου Βέρμιου. Πίστευαν ότι θα φτάσουν ψηλά, θα λευτερωθούν. Αγωνίστηκαν και έπεσαν  όλοι τους, άνδρες γυναίκες και παιδιά. Δεν δείλιασαν, διάλεξαν έναν τιμημένο θάνατο αντί μιας σκλαβωμένης ζωής. Ήταν λεύτεροι!».


***

Δελτίο Τύπου από βουλευτή Ημαθίας Άγγελο Τόλκα:


Το χώρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στο Περιστύλιο, κοσμεί από χθες η έκθεση "Η ηρωική πόλη της Νάουσας 1822: Από την επανάσταση στον Χαλασμό". 

Η πρωτοβουλία του Άγγελου Τόλκα να προτείνει από το καλοκαίρι την πραγματοποίηση της εν λόγω έκθεσης στον Πρόεδρο της Βουλής κ.Τασούλα, με αφορμή τα 200 χρόνια από τον χαλασμό της πόλης και η συνεργασία με το Δήμο Νάουσας και το Δήμαρχο κ. Καρανικόλα, την Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και τον κο Τάκη Μπάιτση για την παραχώρηση των εκθεμάτων του, οδήγησε στο να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία πολλών Βουλευτών, πρώην Υπουργών, των εν Αθήναις Ναουσαίους και Ναουσαίων πολιτών. 

Σε μια σεμνή και συγκινητική τελετή η Νάουσα δέχτηκε την οφειλόμενη τιμή να βρεθεί στο κέντρο των πολιτικών και πολιτειακών θεσμών. 

Ο Άγγελος Τόλκας στο χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής: «Ο χαλασμός της Νάουσας καθόρισε τον πυρήνα της συλλογικής συνείδησης της πόλης μας και των Ναουσαίων ανδρών και γυναικών. Καθόρισε την πορεία μας, την ιστορία μας, τις αποφάσεις μας. Η συνειδητή απόφαση των Ναουσαίων αγωνιστών, των καθημερινών ανθρώπων, του λαού της Νάουσας να αντιταχθούν στον κατακτητή σε έναν άνισο αγώνα και χωρίς τη βοήθεια που περίμεναν αλλά ποτέ δεν ήρθε, φανερώνει τη δύναμη της συλλογικότητας και της αποφασιστικότητας του απλού λαού, προκειμένου να αλλάξουν και να ανατρέψουν τα δεδομένα».

Το βίντεο του χαιρετισμού του Άγγελου Τόλκα:


Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο