ex-Αιρετικά: Η Συρμούλα Τζήμα η μόνη που ασχολήθηκε με το πρόβλημα στο Εργοχώρι


Στο θέμα που ανέδειξε το InVeria.gr και ασχολήθηκε με εκτενές ρεπορτάζ η ψηφιακή εφημερίδα InVeria, την έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε δηλαδή στο Εργοχώρι της Βέροιας από την δράση ανήλικων Ρομά του καταυλισμού που βρίσκεται στην περιοχή, αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας Φύλων Συρμούλα Τζήμα, κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Τετάρτη (5/10/2022). 

Η κα Τζήμα, η μόνη που αντιλήφθηκε προφανώς την σοβαρότητα της κατάστασης, αναφέρθηκε σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από το InVeria, ενώ φάνηκε ότι ασχολήθηκε και η ίδια με το θέμα. 

Συγκεκριμένα, η αντιδήμαρχος Παιδείας εκδήλωσε τον προβληματισμό της για τα περιστατικά με επιθέσεις ανήλικων Ρομά σε μαθητές, ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο ότι, παρά τις οχλήσεις προς τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου στο οποίο είναι εγκατεστημένοι οι Ρομά, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση και σημείωσε ότι επικοινώνησε με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας, ο οποίος την ενημέρωσε ότι πλέον υπάρχουν καθημερινές περιπολίες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στην περιοχή κατά την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών από τα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής (6ο Γυμνάσιο, 5ο Γενικό Λύκειο και Επαγγελματικό Λύκειο). Να σημειωθεί ότι όντως, από την περασμένη Δευτέρα, μετά τα δύο δημοσιευμένα περιστατικά (άγνωστο πόσες περιπτώσεις δεν έγιναν γνωστές), μηχανές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. περιπολούν στην περιοχή, αναπτερώνοντας προσωρινά το αίσθημα ασφάλειας. 

Ωστόσο, η Συρμούλα Τζήμα, με περισσό σθένος, πρότεινε ο Δήμος να δράσει ουσιαστικά, αφενός εξετάζοντας το θέμα μέσα από τις κοινωνικές δομές και αφετέρου, τόνισε ότι ο Δήμος πρέπει να εξετάσει το πώς θα απαιτήσει από τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στις ενέργειες εκείνες που θα «ξεκλειδώσουν» την υπόθεση.

Στην ουσία, η κα Τζήμα ζήτησε από τον Δήμο να πάψει απλώς να διαπιστώνει το πρόβλημα και να δηλώνει αδυναμία για την επίλυσή του, αλλά να ασκήσει πίεση προς τους ιδιοκτήτες, προκειμένου αυτοί – ως έχοντες το έννομο συμφέρον – να προσφύγουν στην δικαιοσύνη, να διαταχθεί διοικητική αποβολή και να μπορέσουν στη συνέχεια να γίνουν όλες οι διαδικασίες απομάκρυνσης του καταυλισμού, έχοντας εν τω μεταξύ διασφαλίσει την οικιστική αποκατάσταση των Ρομά, μέσω προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης. 

Είναι η πρώτη φορά που δημοτικός/η σύμβουλος της συνδιοίκησης του Δ. Βέροιας, και μάλιστα αντιδήμαρχος, ζητά από τον Δήμο και τον Δήμαρχο να πράξει κάτι παραπάνω από το να περιμένει το θέμα να λυθεί από μόνο του. Με λίγα λόγια, η αντιδήμαρχος Συρμούλα Τζήμα ζήτησε να αναλάβει τις ευθύνες της η Δημοτική Αρχή, να σταματήσει να ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στους ιδιοκτήτες και να τους δώσει το «πάτημα» να προχωρήσουν στα νόμιμα, έχοντας μάλιστα και το άλλοθι και την δικαιολογία (επειδή ακούστηκε ότι μπορεί κάτι να φοβούνται) ότι προσέφυγαν στα δικαστήρια επειδή πιέστηκαν από τον Δήμο. 

Μέχρι ένα σημείο είχε ασχοληθεί και ο ίδιος ο Δήμαρχος, μετά την πίεση του κόσμου και του InVeria (ίσως και κάποιων ακόμη ΜΜΕ, για να μην αδικήσουμε κανέναν) προσπάθησε να βρεθεί λύση μέσω των ιδιοκτητών. Δεν βρέθηκε, από ότι φαίνεται και από ότι ανέφερε η κα Τζήμα. 

Η αντιδήμαρχος και δημοτική σύμβουλος της παράταξης της Γ. Μπατσαρά έδειξε, λοιπόν, έναν «δρόμο». Αφουγκράστηκε καταρχάς τις εκκλήσεις που έγιναν μέσα από τα ΜΜΕ, έλαβε υπόψη τις προτάσεις και τις προσάρμοσε στην γνώμη και στην νομική της άποψη και προσπάθησε να αντιδράσει προτείνοντας κάτι παραπάνω από τις… διαπιστώσεις. Έστω και αν στεναχωρηθούν κάποιοι συμπολίτες μας, έστω και αν πιεστούν, θα πρέπει – επιτέλους – να αντιληφθούν όλοι ότι δεν μπορεί μια ολόκληρη περιοχή να στενάζει και να κάνουμε πως δεν συμβαίνει τίποτα. 

Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και όποιος δεν το κάνει, να υποστεί τις νόμιμες συνέπειες.-
 
(δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα InVeria την Κυριακή 9 Οκτωβρίου - Φύλλο 29)


Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο