Γίνε ο θεραπευτής του εαυτού σου (της Μ. Σκοτίδα)


Γράφει η Μαρία Σκοτίδα*: Όπως θα έλεγε και ο Carl Rogers  κάθε άνθρωπος πρέπει να αναζητήσει την αυτοπραγμάτωση μόνος του. Κανένας  «θεραπευτής» δεν μπορεί να του την προσφέρει.

Κάποτε διάβασα, αλλά συγχρόνως μέσα από  την καθημερινότητα μου βλέπω και ακούω  συχνά, την έκφραση «Μόλις πεις ότι  έφτασες στην κορυφή, δεν μένει παρά η κατιούσα» Συμφωνώ απόλυτα γιατί θεωρώ ότι είμαστε αιώνιοι μαθητές δημιουργώντας  χώρο για  νέες ιδέες, προοπτικές, κατευθύνσεις και προσωπική ανάπτυξη.

Θεωρώ ότι είναι σαν το ξεφλούδισμα ενός κρεμμυδιού με άπειρες στρώσεις που αποκαλύπτουν συνεχώς νέες πτυχές τις ψυχής  και νέα επίπεδα κατανόησης και αυτοεξέτασης ξεφλουδίζοντας τον εαυτό μας  λίγο - λίγο  μέρα με τη μέρα. Ολοένα και  περισσότερο αναζητάμε τον εαυτό μας και ολοένα και περισσότερο τα ερωτήματα μας εισακούγονται, βλέπουμε πιο καθαρά. Νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι γιατί εξελισσόμαστε κάθε μέρα και ειλικρινά δεν γνωρίζω που βρίσκεται το τελικό όριο.

Αναμφίβολα κάθε μέρα υπάρχει μια ανακάλυψη «που μπορώ να φτάσω» και συγχρόνως μια παγίδα, εξερευνούμε τις εμπειρίες μας και δεν αντιλαμβανομαστε την άγνοια μας. Τι  είναι, ομως η άγνοια; Είναι έλλειψη πραγματικής αυτογνωσίας - γνώσης της ψυχής μας. Δεν αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο που έχουμε στη δημιουργία της ζωής μας και έτσι στρέφουμε το δάχτυλο προς τα έξω και όχι προς τα μέσα. Αυτό σίγουρα οφείλεται σε εγωισμό.

Συχνά πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τι θέλουμε ή τι μονοπάτι πρέπει να ακολουθήσουμε γιατί το ΕΓΩ μας λέει τι πιστεύει  ότι είναι καλύτερο για εμας. Ο Γκάρι Ζούκαβ, στο βιβλίο του Η έδρα της ψυχής, το περιγράφει ως διαμάχη μεταξύ των επιθυμιών  και των αναγκών της προσωπικότητας μας και της ψυχής.

Να θυμάστε, ένας θεραπευτής είναι απλά μια πινακίδα για έναν χαμένο ταξιδιώτη. Εσείς θα αποφασίσετε την κατεύθυνση. Το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι μια εμπειρία αλλά ποτέ ένα συμπέρασμα, έτσι  σύμφωνα με τα παραπάνω λεγόμενα πρέπει να τα εξετάσετε εξονυχιστικά. Ίσως μπορώ να βοηθήσω να ανακαλύψετε  και να εξετάσετε το πρόβλημα σας αφυπνίζοντας τη συνειδητότητα σας. Ένας θεραπευτής όπως έλεγε ο Carl Rogers δείχνει την αλήθεια, δεν δίνει την αλήθεια.

* H Μαρία Γ. Σκοτίδα είναι Ψυχολόγος  Ψυχοθεραπεύτρια, MSc Νευροεπιστήμες και Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα

 (δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα InVeria την Κυριακή 23 Οκτωβρίου - Φύλλο 31)
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο