Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Κυρώθηκε ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων»


Ψηφίστηκε την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022 από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων ο νόμος με τον οποίο κυρώθηκε ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, μία ακόμη θεσμική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της κωδικοποίησης και απλούστευσης της φορολογικής νομοθεσίας.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ανέφερε: «Ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας που καταθέσαμε προς κύρωση αποτελεί νομοθέτημα τομή, καθώς επιλύει προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις αλλεπάλληλες και αποσπασματικές νομοθετικές τροποποιήσεις που έγιναν στον ΚΦΔ τα τελευταία χρόνια. Σε συνέχεια της Κύρωσης του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με τον ν. 4978 (Α’ 190/07.10.2022), με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που κυρώνεται, διαμορφώνεται πλέον ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις διαδικασίες προσδιορισμού και είσπραξης των δημοσίων εσόδων».

Αποτέλεσμα της κωδικοποίησης των υφιστάμενων διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας είναι ένα ενιαίο νομοθέτημα με εσωτερική συνοχή, συμβατό με την υπόλοιπη κείμενη νομοθεσία, που θα διευκολύνει ουσιαστικά τη Φορολογική Διοίκηση, τους φορολογούμενους, τα δικαστήρια και τους επαγγελματίες, λογιστές και δικηγόρους.

Ενδεικτικά μέσω του Κώδικα που κυρώθηκε αντιμετωπίστηκαν ζητήματα όπως:
  • η άρση της ανακολουθίας και της αναντιστοιχίας  στο περιεχόμενο επιμέρους ρυθμίσεων του ίδιου του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, λόγω των πολλαπλών τροποποιήσεων που αυτός υπέστη,
  • η αποκατάσταση της νοηματικής αλληλουχίας και της ενότητας των διατάξεων του,
  • η προσαρμογή του περιεχόμενου του Κώδικα σε μεταβολές της υπόλοιπης νομοθεσίας που τον επηρεάζουν,
  • η αποκατάσταση της γλωσσικής ανομοιομορφίας και της ορολογικής ασυνέπειας τόσο εντός του Κώδικα όσο και σε σχέση με την κείμενη νομοθεσία, και
  • η απαλοιφή διατάξεων που έχουν καταστεί ανενεργές λόγω εφαρμογής νεότερων διατάξεων καθώς και διατάξεων που έχουν εξαντλήσει το ρυθμιστικό τους περιεχόμενο.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του επισήμανε ότι ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας που κυρώθηκε, αποτελεί μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα για την οικονομία και τις επόμενες γενιές, που τα αποτελέσματά της ξεπερνούν τα στενά όρια μιας κυβερνητικής θητείας.
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο