Φρ. Καρασαρλίδου: Φτώχεια στο χωράφι, ακρίβεια στο ράφι


Δήλωση της πρ. βουλευτή Ημαθίας (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ) Φρόσως Καρασαρλίδου: Εν μέσω έκρηξης της ακρίβειας που πλήττει το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας, τα στοιχεία δείχνουν πως ολοένα και μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των τιμών Ελλήνων παραγωγών και της τελικής τιμής στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, συγκρίνοντας τις τιμές βασικών αγροκτηνοτροφικών προϊόντων στο παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης με τις τιμές που απολαμβάνουν οι Έλληνες παραγωγοί για τα αντίστοιχα προϊόντα, το συμπέρασμα είναι σαφές: οι παραγωγοί αναγκάζονται να συμπιέσουν υπερβολικά το εισόδημά τους, οι καταναλωτές υποχρεώνονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

*τιμή εκτός παρατηρητηρίου τιμών (αναφερόμενη σε δημοσιεύματα)

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ καταγράφει καθίζηση στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ιδιαίτερα στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, που δεν μπορούν να καλύψουν βασικές καταναλωτικές ανάγκες. Την ίδια ώρα η Eurostat κατατάσσει την Ελλάδα ουραγό στην ΕΕ ως προς την τιμή που απολαμβάνουν οι παραγωγοί, το δε τελευταίο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο του 2022 στην τελευταία θέση. Γίνεται φανερό πως υπάρχει ζήτημα έξαρσης αθέμιτων πρακτικών κερδοσκοπίας, την στιγμή που η αγροτική παραγωγή θα έπρεπε να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού και οι τιμές στα ράφια να συγκρατηθούν σε επίπεδα υγιούς ανταγωνισμού.

Αντίθετα, η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει και αυτό το ζήτημα με την ίδια προχειρότητα, την ίδια απάθεια, την ίδια ανικανότητα να συγκροτήσει και να υλοποιήσει ένα σχέδιο που θα δώσει ανάσα σε παραγωγούς και καταναλωτές. Και την ίδια ανοχή στην αισχροκέρδεια, που έχει σαν αποτέλεσμα τον αθέμιτο πλουτισμό των κάθε λογής μεσαζόντων και την οικονομική εξαθλίωση των πολιτών.

Υπάρχει άλλος δρόμος;

Αντί κινήσεων εντυπωσιασμού και μέτρων επικοινωνιακού χαρακτήρα, παραθέτουμε το δικό μας σχέδιο. Εδώ και μήνες έχουμε προτείνει:
  •  Αυστηροποίηση των ελέγχων παντού, σε όλη την διαδρομή από το χωράφι στο ράφι. Το κράτος θα πρέπει να εγγυάται στον καταναλωτή ότι δεν θα υπάρχει χειραγώγηση τιμών από ένα ολιγοπώλιο.
  •  Στήριξη παραγωγών και καταναλωτών μέσω μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα και την ενέργεια.
  •  Μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και βασικά καταναλωτικά αγαθά στο 6%.• Μη καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
  •  Στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Φρόσω Καρασαρλίδου
Βουλευτής Ημαθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 2015-2021
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο