Ο Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων περιγράφει στον ΑΚΟΥ 996 το πως κατάφερε να επιστραφούν τα λείψανα του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη! (βίντεο)


Μια διαφορετική συνέντευξη παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου 2022 στον ΑΚΟΥ 99,6 ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, όπου μίλησε για το περιστατικό που σημάδεψε την ζωή του το 1978, όταν και κατάφερε να "επαναπατρίσει" τα λείψανα του Αγίου Δημητρίου στην πόλη που έζησε και μαρτύρησε, στην Θεσσαλονίκη, από την μικρή ιταλική πόλη Σαν Λορέντζο ιν κάμπο (San Lorenzo in Campo),  όπου βρισκόταν για 8 αιώνες...

Ο κ. Παντελεήμων, μιλώντας στην εκπομπή "Λαϊκά και Αιρετικά" και στους Νίκο Βουδούρη και Ζήση Μιχ. Πατσίκα αναφέρθηκε στο ιστορικό αυτού του μεγάλου γεγονότος! Ο ίδιος, ως τότε πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε την Ιταλία και βρήκε το Αββαείο όπου φυλάσσοντας τα λείψανα του Αγίου, τα οποία είχαν κλέψει οι Λατίνοι στις Σταυροφορίες (μεταξύ 1204 - 1224 μχ). Με τρεμάμενη φωνή σε πολλές στιγμές, ο Μητροπολίτης περιέγραψε όλη την διαδικασία, τις προσπάθειες να πεισθούν οι κάτοχοι των λειψάνων να επιστρέψουν τα λείψανα του Αγίου και πως, τελικά, στις 23 Οκτωβρίου του 1978, τρεις μέρες πριν την εορτή του Αγίου, η πόλη της Θεσσαλονίκης που λίγους μήνες πριν είχε ζήσει τον καταστροφικό σεισμό του '78, υποδεχόταν με συγκίνηση και δέος την κάρα (κεφαλή) του Αγίου και πολιούχου της και δύο χρόνια μετά, την εβδομάδα μετά το Πάσχα του 1980, το σύνολο των λειψάνων του Αγίου. 

Ερωτηθείς σχετικά, ο Μητροπολίτης Βεροίας αναφέρθηκε στα συναισθήματα που τον διακατείχαν τότε, αλλά και το πως βίωσε την διακονία του στον Αγ. Δημήτριο Θεσσαλονίκης την περίοδο που ακολούθησε, μέχρι και το 1994 που εκλέχθηκε Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. 

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την ξεχωριστή συνέντευξη του Μητροπολίτη Βεροίας:


Φωτογραφίες και δημοσίευμα της εποχής:

Η λειψανοθήκη στο Αββαείο του San Lorentzo in Campo

Υποδοχή της τιμίας Κάρας του αγίου Δημητρίου στην Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Πανοράματος (1978) - Στα αριστερά ο Μητροπολίτης Βεροίας, ως πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης

Ενώπιον της λάρνακας των ιερών λειψάνων του αγίου Δημητρίου με τον προϊστάμενο του Αββαείου don Araldo Angeloni (1978)

Στιγμιότυπο από την πρώτη λιτανεία της τιμίας Κάρας του Αγίου Δημητρίου (25/10/1978)

Στιγμιότυπο από την παραλαβή των ιερών λειψάνων του αγίου Δημητρίου (1980)

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, κ. Παντελεήμων ως πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης μιλά κατά την επανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Δημητρίου στον ναό του  (Κυριακή του Θωμά 1980)


(Πηγή φωτο: «Μεθ’ ημών ο χαριτόβρυτος Δημήτριος», εκδόσεις: Ιερά Μητρόπολη Βεροίας / Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας, κ. Παντελεήμονος Καλπακίδη).
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο