Τι δήλωσε ο Απ. Τζιτζικώστας μετά την απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία - Επέστρεψε με κυβερνητικό αεροσκάφος στην Ελλάδα


Το πρωί του Σαββάτου (5/11/2022) ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ως προεδρεύων της Ευρωμεσογειακής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, έφτασε στο λιμάνι της Σμύρνης, μέσω της νέας ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκη - Σμύρνη, ωστόσο κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων του ανακοίνωσαν ότι υπάρχει απαγορευτικό εισόδου του στην Τουρκία... 

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας παρέμεινε περί τις 6 ώρες στο τελωνείο της Σμύρνης, χωρίς να του δοθεί καμία επαρκής εξήγηση για το "απαγορευτικό" και επικοινώνησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών και με τις Προξενικές και Διπλωματικές Αρχές της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Μετά την πολύωρη αναμονή του ανακοινώθηκε ότι του επιτρέπεται τελικά η είσοδος, ωστόσο ο κ. Τζιτζικώστας δεν δέχτηκε να εισέλθει στην γειτονική χώρα και επέστρεψε στην Ελλάδα με κυβερνητικό αεροσκάφος στο οποίο ήταν παρών και ο Υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Το μεσημέρι της Κυριακής 6 Νοεμβρίου 2022 ο Απόστολος Τζιτζικώστας, από τη Θεσσαλονίκη πια, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χθες το πρωί γύρω στις 10.00’ έφτασα με τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, με το πλοίο, στο λιμάνι της Σμύρνης. Κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων μού ανακοινώθηκε από τις τουρκικές αρχές ότι υπάρχει απαγορευτικό εισόδου μου στην Τουρκία και μάλιστα χωρίς να δοθεί καμία απολύτως εξήγηση. Επικοινώνησα αμέσως με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, με τον Υπουργό Εξωτερικών αλλά και με τις Προξενικές και Διπλωματικές Αρχές τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί στην περιοχή βρισκόμουν ως προεδρεύων της Ευρωμεσογειακής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Μετά από αρκετές ώρες παραμονής μου σε γραφείο του τελωνείου του λιμανιού της Σμύρνης και μετά από την πίεση που άσκησαν όλες οι πλευρές, η Τουρκική Κυβέρνηση και οι Αρχές που βρίσκονταν εκεί μου ανακοίνωσαν ότι έχει αρθεί η απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία. Παρ’ όλα αυτά είχα ήδη αποφασίσει ότι μετά από αυτή την προκλητικότατη στάση της Τουρκίας θα αποχωρούσα και θα επέστρεφα στην Ελλάδα.

Όταν είμαστε σε αποστολή στο εξωτερικό δεν εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας, εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες. Και σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτώ ποτέ καμία προσβολή σε βάρος οποιουδήποτε Έλληνα, γιατί για μένα η αξιοπρέπεια των Ελλήνων είναι αδιαπραγμάτευτη.

Θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Κυβέρνηση, ιδιαίτερα τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με τον οποίο επιστρέψαμε μαζί από τη Σμύρνη, τις Διπλωματικές και Προξενικές Αρχές της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία και τα ελληνικά Πολιτικά Κόμματα για τη στήριξή τους.

Θέλω να τονίσω ότι αυτές οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας βαθαίνουν το χάσμα που τη χωρίζει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς ως Περιφέρειες και ως Δήμοι είμαστε εδώ για να λειτουργούμε ως γέφυρες μεταξύ των λαών, να χτίζουμε συνεργασίες προς όφελος των πολιτών. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο