Δημοτικές Εκλογές: Νέα δεδομένα στην «κούρσα» διεκδίκησης του Δ. Βέροιας - Η παραίτηση Κορωνά ξαναμοιράζει την «τράπουλα»...


👉 Η παραίτηση Θεόφιλου Κορωνά και η εμπλοκή του σε παράταξη απέναντι από τον Δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη ξαναμοιράζει την «τράπουλα»...

Πιο νωρίς από το αναμενόμενο «άναψε» το προεκλογικό κλίμα στη Βέροια, καθώς η ηχηρή και μέσα από τους κόλπους της πλειοψηφούσας παράταξης παραίτηση του δημοτικού συμβούλου Βέροιας Θεόφιλου Κορωνά φαίνεται πως δημιουργεί νέα δεδομένα. 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο δικηγόρος Θεόφιλος Κορωνάς ήταν δημοτικός σύμβουλος από την 1/1/2011  μέχρι και τις 7/12/2022, όταν  και υπέβαλε την παραίτησή του. Στις εκλογές του 2010 κατέβηκε με την Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ενώ το 2014 και το 2019 ήταν υποψήφιος με τον Κώστα Βοργιαζίδη, τον σημερινό Δήμαρχο. Στην πρώτη θητεία όλα πήγαιναν καλά, αν κρίνουμε από την απόφαση του κ. Κορωνά να επαναλάβει την υποψηφιότητά του και το 2019. Και όχι μόνο κατέβηκε υποψήφιος με τον Κώστα Βοργιαζίδη για δεύτερη φορά, αλλά ήταν και ιδιαίτερα ένθερμος υποστηρικτής του, σε τέτοιο βαθμό που υπερασπιζόταν τον Δήμαρχο απέναντι σε δηλώσεις συναδέλφων του. Μάλιστα, επειδή είχε ήδη προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοστατούσε στις επαφές που γινόταν τότε για να πάρει στήριξη του (κυβερνώντος τότε) κόμματος ο Κώστας Βοργιαζίδης. Και όταν τελικά επιλέχθηκε ο κ. Μαρκούλης ως το πρόσωπο που θα στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Θεόφιλος Κορωνάς παρέμεινε πιστός στην παράταξή του (γεγονός που του στοίχισε την κομματική του ιδιότητα). Δύο χρόνια μετά τον ορισμό του στην θέση του προέδρου της ΚΕΠΑ, η… σούπα μεταξύ Βοργιαζίδη και Κορωνά «ξίνισε». Μάλιστα, επειδή ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα ανανεωνόταν η θητεία του στην ΚΕΠΑ και ότι θα τοποθετούνταν ο σημερινός πρόεδρος, ο κ. Κορωνάς παραιτήθηκε από την θέση του προέδρου λίγες εβδομάδες πριν ην αλλαγή. 

Το διάστημα που ακολούθησε ήταν περίοδος…. ψυχρού πολέμου. Ωστόσο ο κ. Κορωνάς παρέμενε στην θέση του δημοτικού συμβούλου και στην δημοτική ομάδα. Ξαφνικά, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 ο Θεόφιλος Κορωνάς ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την θέση του, κατηγορώντας στην ουσία την δημοτική παράταξη με την οποία εκλέχθηκε ότι απέτυχε να αφήσει κάτι ωφέλιμο στην πόλη, ότι απέτυχε δηλαδή. Μάλιστα, ο κ. Κορωνάς σημείωσε ότι θα έπρεπε για αυτόν ακριβώς τον λόγο να ολοκληρώσει τον πολιτικό του βίο ο Δήμαρχος με την λήξη της παρούσας θητείας. 

Επιπλέον, ο κ. Κορωνάς ανέφερε ότι μετέχει σε νέα δημοτική κίνηση που θα δώσει την αναπτυξιακή προοπτική  που, προφανώς σύμφωνα με τον συλλογισμό του, η παρούσα δημοτική αρχή δεν έδωσε. Επίσης, μίλησε και για τον χαρακτήρα του Δημάρχου που άλλαξε στην πορεία και για «κλαδέματα» στελεχών. 

Μετά από όλα τα παραπάνω, που είναι διαφορετικό να ακούγονται από κάποιον της «οικογένειάς» σου και διαφορετικό από τους πολιτικούς σου αντιπάλους , θα περίμενε κανείς από τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη να εμφανίσει το – πολύ συνηθισμένο πια – ύφος που είναι ένα κράμα μεταξύ μαχαλόμαγκα και σταντ απ κομίντιαν (ως προς την χρήση έξυπνων ατακών). Να στραβώσει λίγο τα χείλη, δηλαδή, ο Δήμαρχος και να αρχίζει να «στολίζει» τον κ. Κορωνά για αυτά που έλεγε, με τον προαναφερθέντα τρόπο. 

Αντιθέτως, ο κ. Βοργιαζίδης εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος και ευγενής, αναγνώρισε το δικαίωμα του κ. Κορωνά στο… όνειρο (κατά την δική μας ελεύθερη απόδοση), ωστόσο του ζήτησε να παραστεί στην επόμενη συνεδρίαση της δημοτικής του ομάδας για να εξηγήσει τι εννοεί όταν μιλάει για «κλάδεμα στελεχών» της παράταξης. Όπως είπε ο Δήμαρχος «να τα συζητήσουμε στην οικογένεια της δημοτικής μας ομάδας και όχι δημόσια αυτά τα πράγματα». Αν θα πάει στην «οικογένειά» του ο κ. Κορωνάς ή όχι, δεν τον γνωρίζουμε. Επίσης, ο Δήμαρχος του επισήμανε ότι εδώ και δύο χρόνια έχει ξεκαθαρίσει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος, οπότε τον παρακάλεσε να μην ισχυρίζεται ότι πρόσφατα το έμαθε και άρα αυτό τον οδήγησε στην απόφαση παραίτηση. Όπως είπε ο Δήμαρχος «επειδή πέρα από συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια σε διέκρινε και σοβαρότητα, καλό είναι να μην παρεκκλίνεις (από την σοβαρότητα)».

Τι θα κάνει τελικά ο Κορωνάς;
Όσον αφορά στα σχέδια του - απλού πολίτη πια - Θεόφιλου Κορωνά, επειδή δεν κρύφτηκε ότι έχει βλέψεις να στραφεί εναντίον της παράταξης του για να έρθει στα πράγματα μια δημοτική αρχή που θα δώσει αναπτυξιακή προοπτική στον Δήμο Βέροιας, κάτι επίσημο δεν υπάρχει, αλλά υπάρχουν πολλές πληροφορίες, καλά διασταυρωμένες. 

Όπως αναφέρουν, λοιπόν, αυτές οι πληροφορίες, υπάρχει στόχος να δημιουργηθεί μία παράταξη που θα έχει κεντροαριστερή βάση και θα απλώνεται από τα όρια του κέντρου και της κεντροδεξιάς, μέχρι τις παρυφές τις αριστεράς. Τι σημαίνει στην πράξη αυτό; Θα απαρτίζεται από πολίτες που κινούνται κατά βάση στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά με την συμμετοχή και «προοδευτικών» στελεχών από τη ΝΔ από τη μία και από διάφορους χώρους της αριστεράς (πχ ΜέΡΑ25, εξωκοινοβουλευτικά αριστερά κόμματα κλπ) από την άλλη. 

Στην ουσία, αν αυτή η κίνηση είχε μέλλον (προφανώς ακόμα είναι πολύ νωρίς για να ισχυριστούμε), θα μπορούσε να συμπεριλάβει στελέχη που στις προηγούμενες εκλογές κατέβηκαν με όλους τους συνδυασμούς, πλην των παρατάξεων ΚΚΕ και Παπαγιάννη. Δηλαδή, και με υποψηφίους της παράταξης  Βοργιαζίδη και με ορισμένα στελέχη της Γεωργίας Μπατσαρά και, πολύ περισσότερο, με στελέχη των παρατάξεων Παυλίδη και Μαρκούλη. Βασικά, θα μπορούσαν να συγχωνευθούν οι παρατάξεις Μαρκούλη και Παυλίδη (που θα είναι στην ουσία τα δύο όρια του φάσματος) και να ενταχθούν και στελέχη από τον ενδιάμεσο χώρο. 

Αν γίνει έτσι, το «ψάρεμα» των ψήφων θα γίνει στα νερά που κατά βάση… ψαρεύει μόνος ο Κώστας Βοργιαζίδης. Δεν θα έχουμε δηλαδή αντι-Βοργιαζιδικούς συνδυασμούς που θα προσπαθούν έξω από τα «τείχη» να κερδίσουν την πολιορκία του Δήμου πετώντας πέτρες ή χρησιμοποιώντας πολιορκητικό κριό , αλλά θα είναι μία κίνηση «εντός των τειχών» που μπορεί πιο εύκολα να βρει τα ευαίσθητα σημεία αφενός και αφετέρου να μπορέσει να ανοίξει την «κερκόπορτα» για την… άλωση του Δήμου. 

Τα «χαρτιά» του Κώστα Βοργιαζίδη
Βεβαίως, δεν θα πρέπει να αγνοεί κανείς το γεγονός ότι ο σημερινός Δήμαρχος Βέροιας έχει κάνει διάφορα βήματα (πολλές φορές χωρίς ισορροπία μεταξύ τους), καθώς τον έχουμε δει να πηγαίνει από ομιλία του Σώρρα στη Βέροια μέχρι να συζητά με τον ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη και από τους «εναγκαλισμούς» με κυβερνητικά στελέχη και δημοσιεύματα περί στήριξής του από τη ΝΔ («και από τη ΝΔ», όπως λένε κάποιοι πέριξ αυτού) μέχρι το αμετακίνητο αβαντάρισμα από την βάση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Και αν μεν του Σώρρα τις επαφές τις εξορκίσει πλέον και (φανταζόμαστε) το θεωρεί ως μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές «πατάτες» του, σίγουρα ο κ. Βοργιαζίδης έχει καταφέρει να διατηρεί συμμάχους και φίλους (ή… λυκόφιλους) σε όλους τους άλλους πολιτικούς χώρους. 

Με το ΠΑΣΟΚ έχει στενές επαφές, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος είναι ένα από τα δυνατά «χαρτιά» του κόμματος στην Ημαθίας, ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ Δ. Βέροιας Θανάσης Δέλλας προαλείφεται για υποψήφιος βουλευτής κλπ. 

Με τη ΝΔ έχει καλές σχέσεις, όχι μόνο λόγω της παρουσίας κάποιων μεμονωμένων στελεχών του κόμματος στον συνδυασμό, αλλά λόγω της σχέσης και συνεργασίας (και φυσικής παρουσίας σε εκδηλώσεις) αρχικά με τον βουλευτή Λάζαρο Τσαβδαρίδη (του οποίου ήταν και προϊστάμενος ο Δήμαρχος, καθώς ο κ. Τσαβδαρίδης είναι και νομικός σύμβουλος στον Δ. Βέροιας) και στη συνέχεια – όπως πολλοί ισχυρίζονται – με τον Υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο. Μάλιστα, υπάρχουν φήμες ότι ετοιμάζεται «φιέστα» Βεσυρόπουλου – Βοργιαζίδη για την παραχώρηση των παλιών δικαστηρίων από τον υφυπουργό στον Δήμο, λίγο καιρό πριν γίνουν οι βουλευτικές εκλογές, για να μπορέσουν αμφότεροι να επωφεληθούν από το γεγονός. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει επίσης ερείσματα, καθώς υπάρχουν ακόμη και σήμερα υψηλόβαθμα στελέχη που προσπαθούν να στρέψουν το κόμμα να στηρίξει τον Κώστα Βοργιαζίδη, προφανώς για να μην… στραφούν αλλού (βλέπε Κορωνά) και κλονιστεί η πεποίθηση που έχουν πολλοί ότι θα κάνουν… περίπατο στις εκλογές. Μάλιστα, ακούστηκαν λόγια περί κάποιων στελεχών που δέχτηκαν προτάσεις και… ταξίματα από την παρούσα δημοτική αρχή, αλλά είναι κάτι που δεν μπορούμε να ισχυριστούμε μετά βεβαιότητας και προφανώς δεν θα το παραδεχτεί κανείς. Οπότε ας θεωρηθεί ως μη λεχθέν. 

Το προφίλ του κ. Βοργιαζίδη, που έχει καταφέρει να συνδυάσει διάφορους τύπους ανθρώπων και ιδεολογιών, είναι ικανό να χωρέσει και άτομα που κινούνται σε λιγότερο μέινστριμ πολιτικούς χώρους και ομάδες, καθώς το μωσαϊκό (ή συνονθύλευμα) είναι διευρυμένο και έτσι δεν ξεχωρίζουν ιδιαίτερα. 

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν στην ουσία και την βασική δύναμη της σημερινής δημοτικής αρχής. Το σύνθημα του «καλού παιδιού» για τον επικεφαλής της παράταξης που σήμερα διοικεί έχει απολεσθεί. Όχι επειδή δεν είναι «καλό παιδί» ή «κάκεψε» στη συνέχεια, αυτό δεν θα το εξετάσουμε. Αλλά επειδή δεν αρκεί, μετά από 8 χρόνια, να είναι κάποιος απλά… καλό παιδί. Από την άλλη, να παραδεχτούμε ότι είναι όμορφος ο στολισμός των γιορτών, αλλά όπως τα φώτα θα σβήσουν, θα σβήσει και η ανάμνηση τους. Τι μένει ζωντανό; Τα ορατά, τα απτά, τα μεγάλα, αλλά και τα καθημερινά έργα που γίνονται. Μάλλον ούτε αυτό το σημείο είναι το «δυνατό χαρτί». Οπότε, τι μένει; Το καλό… μπάσιμο στην κοινωνία και στα κόμματα, τουλάχιστον ως την καλύτερη πρόταση (κατά το «μη χείρον, βέλτιστον»). Σε αυτό έχει αδιαμφισβήτητα (προς το παρόν) μεγάλη άνεση. 

***

Μετά, λοιπόν, τον «συνωστισμό» στην κεντροδεξιά, ήρθε κάποιο… ενδιαφέρον και στην αντίπερα όχθη. Και αν τελικά γυρίσει το «έργο» ανάποδα και δούμε τον Οκτώβρη του 2023 ενιαίο κεντροδεξιό και διευρυμένο μέτωπο και διχασμένο το κεντροαριστερό, ίσως θα είναι η περίοδος της επανάληψης του «φαινομένου» Σκουμπόπουλου, το πρώτο και μοναδικού έως τώρα δεξιού Δημάρχου Βέροιας από την μεταπολίτευση και μετά. 

Σε κάθε περίπτωση, το όλο… παιχνίδι αρχίζει να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον!

(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα "InVeria" της Κυριακής 11/12/2022 - Φύλλο 38)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο