Τα... cult πολιτικά μπαλκόνια του 2023


Γράφει ο Νίκος Βουδούρης: Είναι συνηθισμένο στην χώρα μας να υπάρχουν τα «πολιτικά μπαλκόνια», από τα οποία οι πολιτικοί ομιλούν αφ’ υψηλού και από κάτω ο λαός χειροκροτεί… Βέβαια, από τα μπαλκόνια της δεκαετίας του ’70 και του ’80 έχουμε φτάσει σε πιο χαμηλά… υψόμετρα, με εξέδρες μικρού ύψους (το οποίο όσο πάει και γίνεται μικρότερο). 

Το θέμα είναι όμως ότι οι πολιτικές ομιλίες εξακολουθούν να έχουν την φιλοσοφία του «μπαλκονιού». Ο πολιτικός ομιλεί, ο λαός χειροκροτεί και ενίοτε φωνάζει συνθήματα… Πόσο παρωχημένη εικόνα στις μέρες μας, ειδικά αυτό με τα συνθήματα! 

Μπαίνουμε στο 2023, που θα είναι γεμάτο εκλογικές αναμετρήσεις! Μήπως θα ήταν μια καλή ευκαιρία να ξεπεράσουμε την καλτίλα και να μπούμε στην σύγχρονη εποχή; Να σταματήσουν οι μονόλογοι και να ανοίξουν οι «μπαλκονάτοι» διάλογο με το ακροατήριό τους; Να σταματήσουν να υπάρχουν απλώς κλακαδόροι, αλλά να γίνονται ανοιχτές συνελεύσεις, όπου οι πολίτες θα διαλέγονται με τους επίδοξους εκπροσώπους τους; 

Τα κόμματα, οι υποψήφιοι βουλευτές, οι υποψήφιοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, βεβαίως να μπορούν να παρουσιάσουν την πρότασή τους, αλλά να έχουν… αφτιά για να ακούσουν τις ερωτήσεις και τον αντίλογο. 

Μια απόπειρα για τον παραπάνω τρόπο πολιτικής επικοινωνίας έγινε την Τετάρτη (7/12) με την Ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Βέροια, όπου κλήθηκαν οι τοπικοί παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς σε διάλογο και όχι απλώς κομματικά στελέχη.  Ήταν μια καλή σκέψη, υπήρξε ικανοποιητική εφαρμογή της ιδέας, αλλά φυσικά χωρούν πολλές βελτιώσεις. Για παράδειγμα, λιγότερα λόγια από τους ομιλητές και περισσότερα από τον κόσμο. 

Ας ελπίσουμε αυτή η πρακτική (με τις διορθώσεις που χρειάζονται) να γίνει ο κυρίαρχος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των πολιτικών με τους πολίτες. Με διάλογο στα ίσια και όχι με… μπαλκόνια και μεταφερόμενους χειροκροτητές! 

(editorial του Ν. Βουδούρη στο 38ο φύλλο της ψηφιακής εφημερίδας "InVeria" - Κυριακή 11.12.2022)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο