Ελλείψεις φαρμάκων – Οδηγίες από τον Φ.Σ. Ημαθίας προς τους ασθενείς


Δελτίο Τύπου από Φαρμακευτικό Σύλλογο Ημαθίας: Σε μείζον πρόβλημα εξελίσσονται οι ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία, σε μια μάλιστα περίοδο κατά την οποία οι ιώσεις βρίσκονται σε μεγάλη έξαρση.

Πλέον υπάρχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις σε βασικά φάρμακα όπως παρακεταμόλη (Depon, Panadol), αντιβιώσεις παιδικές και ενηλίκων, εισπνεόμενα φάρμακα αλλά και αντιβηχικά. Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες του Νομού Ημαθίας να πηγαίνουν τις τελευταίες μέρες από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν ακόμη και ένα απλό Depon.

Οι φαρμακοποιοί καθημερινά δίνουν τη δική τους μάχη για την εξυπηρέτηση των ασθενών. Προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους με όσα φάρμακα έχουν στη διάθεση τους και σε συνεννόηση με το γιατρό και τον ασθενή.

Εκτός από τις ελλείψεις λόγω εξαγωγών και τις ελλείψεις πρώτων υλών που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, την περίοδο των εορτών έκλεισαν και οι εταιρείες και η κατάσταση επιδεινώθηκε με την έξαρση των ιώσεων.

Επειδή δυστυχώς δεν υπάρχει επάρκεια σε πλήθος συνταγογραφούμενων αλλά και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, στην προσπάθεια να ανταπεξέλθουμε οι φαρμακοποιοί στο ρόλο μας και στην κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού, συνιστούμε τα εξής:

1.     Οι χρονίως πάσχοντες φροντίζετε ώστε να προσέρχεστε εγκαίρως για την εκτέλεση της συνταγής σας ώστε να υπάρχει χρονικό περιθώριο να καλύψει ο φαρμακοποιός πιθανές ελλείψεις.

2.     Εμπιστευτείτε το φαρμακοποιό σας στην προσπάθεια εύρεσης εναλλακτικών σκευασμάτων, με βάση τη δραστική ουσία και τις φαρμακολογικές ιδιότητες. Αν δεν υπάρχει συγκεκριμένο σκεύασμα, αναζητούμε φαρμακολογικώς και θεραπευτικώς ισοδύναμο.

3.     Στην περίπτωση που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας φάρμακα για οξεία πάθηση, κρατάτε επικοινωνία μαζί του ώστε να σας προτείνει εναλλακτικές διαφορετικών θεραπευτικών προσεγγίσεων σε περίπτωση που δεν βρείτε τα συγκεκριμένα φάρμακα.

4.     Λάβετε μέριμνα για ιδιαίτερη προσοχή την περίοδο όπου υπάρχει έξαρση ιώσεων του αναπνευστικού συστήματος καθώς και γρίπη.

5.     Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας έγκαιρα ενημέρωσε τους πολίτες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Οι πολίτες που ανήκαν ιδίως στις ευάλωτες ομάδες οφείλουν να προστατευτούν με το αντιγριπικό εμβόλιο. 

Η Πρόεδρος                        Ο Γ. Γραμματέας
Κατή Σοφία                        Μουρτζίλας Γεώργιος
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο