Στα "κάγκελα" οι Αγρότες της Ημαθίας μετά την νέα αδικία σε βάρος τους από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης


Για ακόμη μια φορά οι αγρότες της Ημαθίας αισθάνονται αδικημένοι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις επιλογές του Υπουργού Γιώργου Γεωργαντά. 

Αυτή τη φορά, είδαν να επιχορηγούνται με de minimis  οι μηλοπαραγωγοί στην Αγιά Λάρισας και θα ακολουθήσουν οι παραγωγοί από Καστοριά, Κοζάνη, Πιερία, Φλώρινα και Μαγνησία, με τους παραγωγούς της Ημαθίας, αλλά και της Πέλλας, να εξαιρούνται με προκλητικό τρόπο, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή τους. 

Με ανακοινώσεις τους ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Νάουσας και Βελβεντού, εκφράζουν την αγανάκτησή τους και ζητούν από την Κυβέρνηση να άρει και αυτή την αδικία σε βάρος τους. 

Το δελτίο Τύπου του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα

Την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο στην παραγωγή μήλων που προορίζονταν για νωπή κατανάλωση και για βιομηχανική χρήση, παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα με άμεση συνέπεια, σημαντική ζημιογόνο επίπτωση για τους παραγωγούς.

Το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της εξωγενούς ενεργειακής κρίσης, τα προβλήματα στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας και συγκομιδής, ζητήματα που παρουσιάσθηκαν στις αγορές του εξωτερικού καθώς και στην εφοδιαστική αλυσίδα, οδήγησαν σε μια ζημιογόνο καλλιεργητική περίοδο.

Μετά από τις συνεχείς επαφές με τους θεσμικούς εκπροσώπους και τους φορείς της περιοχής κατά το τελευταίο δίμηνο του 2022 και αξιολογώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με βάση την τεκμηρίωση από τον ΕΛΓΑ  και έχοντας παράλληλα λάβει υπ’ όψιν όλα τα σχετικά στοιχεία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, αποφάσισε την καταβολή μέσω de minimis 300 € ανά παραγωγικό στρέμμα καλλιέργειας μήλου, προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί που έχουν ζημιωθεί.

Σημειώνεται ότι η ανάλογη διαδικασία θα τηρηθεί βάσει της επεξεργασίας όλων των στοιχείων των δεδομένων και της σχετικής τεκμηρίωσης και για τις ΠΕ Καστοριάς, Κοζάνης, Πιερίας, Φλώρινας και Μαγνησίας, ώστε με την ολοκλήρωσή τους, άμεσα, να ακολουθήσουν κατά περίπτωση και οι σχετικές ανακοινώσεις, για τους παραγωγούς στις αντίστοιχες περιοχές.

Ανακοίνωση Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας

Με έκπληξή μας διαβάσαμε το δελτίο τύπου του   ΥΠΑΑΤ σήμερα το πρωί  και   παρατηρήσαμε  ότι  επιχορηγούνται με de minimis  οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς Λάρισας και έπονται οι ΠΕ Καστοριας , Κοζάνης, Πιερίας, Φλώρινας και Μαγνησίας,  χωρίς να αναφέρονται πουθενά οι συνάδελφοί μας της Ημαθίας.
Καλούμε τον  ΥΠΑΑΤ  κ. Γεωργαντά άμεσα να επανορθώσει το λάθος του και να συμπεριλάβει  τους πληγέντες παραγωγούς μήλων της Ημαθίας στον σχεδιασμό του.
Τον καλούμε επίσης άμεσα να ανακοινώσει την στήριξη στο ροδάκινο όπως υποσχέθηκε αναφορικά με τις βροχοπτώσεις αλλά και την στήριξη τυων επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε κάθε περίπτωση οι αγρότες προετοιμαζόμαστε για μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις  αρχής γενομένης από την Πανελλαδική Σύσκεψη των Μπλόκων την Κυριακή 8 Ιανουαρίου στην Νίκαια της Λάρισας.

Ανακοίνωση Αγροτικών Συλλόγων Νάουσας και Βελβεντού:

Ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης de minimis για το νομό Λάρισας 300€ το στρέμμα για τα μήλα.
Στη σωστή κατεύθυνση η ανακοίνωση του υπουργού μόνο που μήλα δεν έχει μόνο η Λάρισα έχει η Ημαθία έχει η Κοζάνη και πολλοί άλλοι νομοί στην Ελλάδα που για τους οποίους δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα. Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι υπάρχει τεκμηρίωση από τον ΕΛΓΑ. Από πότε ο ΕΛΓΑ έχει άποψη και για την εμπορία;
Για την εμπορία οι μόνοι που μπορούν να έχουν άποψη είναι οι οργανωμένοι συνεταιρισμοί
Από ότι φαίνεται ο υπουργός ανακοινώνει de minimis σύμφωνα με τις πιέσεις που δέχεται από τον κάθε νομό και τον κάθε βουλευτή νομού.
Οι ροδακινοπαραγωγοί από το καλοκαίρι, γιατί το ροδάκινο και νεκταρίνι προηγούνται χρονικά σαν καλλιέργεια του μήλου έχουν πάθει  ανεπανόρθωτες ζημιές.
Οι ροδακινοπαραγωγοί Ημαθίας, Κοζάνης και όλων των νομών που καλλιεργούν ροδάκινα έχουν περάσει μαύρες γιορτές χωρίς ούτε ένα ευρώ στην τσέπη, έχουν περάσει 4 μήνες από την ολοκλήρωση της συγκομιδής και ακόμα περιμένουμε το de minimis που έχει τάξει εδώ και πολλούς μήνες ο υπουργός.
Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει έκθεση από τον ΕΛΓΑ γιατί μπορεί να το κάνει,γιατί έχει τα εργαλεία να το κάνει και γιατί είναι η  δουλειά του να το κάνει.

Υπουργέ περιμένουμε άμεσα την ανακοίνωση του de minimis για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι ροδακινοπαραγωγοί από τις άκαιρες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις  του καλοκαιριού που κακώς δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ όπως οφείλει γιατί όλος αυτός ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του.
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο