Δημοτικές Εκλογές Βέροιας: 9 μήνες μέχρι την κάλπη και ήδη οι... μνηστήρες είναι 6!

- Πως κινούνται οι υποψήφιοι, πόσοι συνδυασμοί θα κατέβουν τελικά και ποια σενάρια στερούν τον... ύπνο των εμπλεκόμενων

Ο πρώτος μήνας του 2023 ολοκληρώθηκε και πλέον ο χρόνος για τις δημοτικές είναι περίπου 9 μήνες, όσος καιρός χρειάζεται δηλαδή μια… εγκυμονούσα να γεννήσει το μωρό της! Όπου μωρό, βάλτε «εκλογικό αποτέλεσμα» στην περίπτωση των εκλογών!

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, που θεωρείται δεδομένο ότι θα μεταβληθούν, έχουμε 6 υποψηφιότητες για τον Δ. Βέροιας και συγκεκριμένα (σύμφωνα με τον χρόνο ανακοίνωσης):

- Κώστας Βοργιαζίδης

- Παύλος Παυλίδης

- Μιχάλης Χαλκίδης

- Θεόφιλος Κορωνάς

- Φώτης Κουτσουπιάς

- «Λαϊκή Συσπείρωση» (δεν ανακοινώθηκε επίσημα ο επικεφαλής, αλλά θεωρείται δεδομένη η κάθοδος της παράταξης του ΚΚΕ) 

Ο Κώστας Βοργιαζίδης, που φέτος συμπληρώνει 9 χρόνια στο τιμόνι του Δήμου, θα κατέλθει για 3η φορά, όπως ανακοίνωσε πριν 2 χρόνια περίπου. Προς το παρόν δεν έχει κάνει καμία δημόσια προεκλογική κίνηση ο ίδιος, απλώς υπήρξαν 3 άτομα που δήλωσαν δημόσια ότι θα κατέλθουν μαζί του στις εκλογές (δύο για το Δημοτικό Συμβούλιο και μία υποψήφια για Κοινότητα). 

Ο Παύλος Παυλίδης ήδη το καλοκαίρι του 2022 δήλωνε πως η παράταξή του, οι «Συνδημότες», θα διεκδικήσουν και πάλι τον Δήμο Βέροιας, όπως και το 2019, που για μερικές ψήφους δεν μπόρεσε να περάσει τον συνδυασμό της Γεωργίας Μπατσαρά (που είχε την επίσημη στήριξη της ΝΔ). Την πρόθεσή του την επικαιροποίησε και το Νοέμβριο του 2022, μετά την ανακοίνωση του Μιχάλη Χαλκίδη. Πολλοί θεωρούν ότι θα κάνει πίσω, ωστόσο ο ίδιος δηλώνει πως συνεχίζει κανονικά, διαψεύδοντας τις κατά καιρούς φήμες. 

Άλλωστε, πέρα από το γεγονός ότι ο Παύλος Παυλίδης σήκωσε στους ώμους του το έργο της αντιπολίτευσης στον Δ. Βέροιας, έχει δηλώσει πως διεκδικεί την στήριξη της ΝΔ. Η ΝΔ, βεβαίως, έχει διακηρύξει σε κάθε τόνο ότι οι όποιες στηρίξεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα δοθούν μετά τις εθνικές εκλογές. Με λίγα λόγια, μετά τον Ιούνιο θα έχουμε τα… νεότερα!

Ο Μιχάλης Χαλκίδης, από την άλλη, αν και είναι πρώην βουλευτής της ΝΔ και προφανώς διεκδικεί στήριξη και από τη ΝΔ, εμφανίζεται στις δηλώσεις του αποφασισμένος να κατέβει στις εκλογές σε κάθε περίπτωση, κάνοντας μάλιστα έκκληση προς τους άλλους δύο υποψηφίους που προέρχονται ή αναφέρονται στον ίδιο χώρο (Παυλίδης – Κουτσουπιάς) να συστρατευθούν μαζί του. Το Νοέμβριο του 2022 ο Μιχάλης Χαλκίδης έκανε την πρώτη του ανοιχτή ομιλία, γεμίζοντας τον πολυχώρο της «Ελιάς» με φίλους ή/και υποστηρικτές. Ακολούθησε τον Δεκέμβριο ανακοίνωση της «Επιτροπής Αγώνα» και τον Ιανουάριο του 2023 παρουσίασε το όνομα του συνδυασμού του («Μαζί για τον Δήμο Βέροιας») και τους πρώτου 19 υποψηφίους. 

Τέλος, σύμφωνα με δήλωσή τού το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2ο23, επίκειται νέα ανακοίνωση ονομάτων το επόμενο διάστημα, για να προλάβει τις εθνικές εκλογές, οι οποίες σίγουρα θα στρέψουν το ενδιαφέρον πάνω τους.

Το γεγονός ότι ο Μιχάλης Χαλκίδης έχει ήδη ανακοινώσει όνομα συνδυασμού και υποψηφίους - ακολουθούν και άλλα ονόματα όπως προαναφέρθηκε - και αν συνυπολογιστεί η άποψη όσων τον ξέρουν καλύτερα πως δεν είναι άνθρωπος που θα έκανε πίσω (λόγω της στοχοπροσήλωσής του ή ακόμα και για λόγους… γοήτρου), θεωρείται δεδομένο ότι θα κατέλθει στις εκλογές με κάθε κόστος. 

Ο Θεόφιλος Κορωνάς παραιτήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο στις 7 Δεκεμβρίου 2022, αφήνοντας αιχμές για τον Δήμαρχο Βέροιας, από την παράταξη του οποίου είχε αποστασιοποιηθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά δεν είχε ανεξαρτητοποιηθεί. Όταν έλαβε την απόφαση να κατέλθει για υποψήφιος Δήμαρχος θεώρησε ως την καλύτερή και ηθικότερη πολιτικά πράξη να παραιτηθεί. Λίγες μέρες μετά ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος. Η υποψηφιότητα Κορωνά έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί απευθύνεται στην ίδια δεξαμενή ψήφων με αυτή του Δημάρχου, αλλά και ακόμα πιο αριστερά από αυτήν, έχοντας σαφώς κεντρώο και κεντροαριστερό πρόσημο (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ25, κέντρο της ΝΔ κλπ). Από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας και μετά δεν υπήρξε καμία επίσημη κίνηση, ωστόσο πληροφορούμαστε ότι έχει ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς την κατάρτιση του ψηφοδελτίου και ήδη έχουν ανταποκριθεί θετικά άτομα από διάφορες επαγγελματικές τάξεις και διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. 

Μένει να δούμε αν υπάρξει σύντομα κάποια κίνηση, που θα τονώσει την υποψηφιότητά του, ή αν θα συνεχίσει για καιρό τις... χαμηλές πτήσεις. 

Ο Φώτης Κουτσουπιάς, πολιτευτής της ΝΔ στις εκλογές του 2019, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον Δ. Βέροιας λίγο πριν την εκπνοή του 2022, με γραπτή ανακοίνωση στις 30/12. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη κίνηση. Η μεθοδολογία του κ. Κουτσουπιά είναι γνωστή από το 2019, προτιμά να κινείται αθόρυβα και δεν επενδύει καθόλου στην επικοινωνία της υποψηφιότητάς του. Προς το παρόν τουλάχιστον. Ωστόσο, κινείται έντονα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας και, το σημαντικότερο ίσως για τις εκλογές, έχει «φανατικούς» φίλους που βγάζουν τα στήθη τους μπροστά. Φυσικά, δεν αναφερόμαστε σε όψιμες και εύθραυστές προεκλογικές επαφές (με ανθρώπους που έχουν ήδη αλλάξει καμιά… δεκαριά στρατόπεδα), αλλά σε ανθρώπους που διατηρούν χρόνια σχέσεις με τον κ. Κουτσουπιά, τον στήριξαν σε κάθε βήμα του και θα τον στηρίξουν και σε αυτό, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ανιδιοτελώς.

Πως θα διαμορφωθεί το σκηνικό στο τέλος;

Πρέπει να τονιστεί ότι καταληκτική ημερομηνία για κατάθεση των συνδυασμών στο Πρωτοδικείο, προκειμένου να ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, είναι η 31η Αυγούστου 2023, ενώ – όπως γράψαμε πολλές φορές – οι εκλογές θα γίνουν στις 8 Οκτωβρίου 2023 και, αν χρειαστεί (που στη Βέροια θα χρειαστεί σίγουρα!), οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν στις 15 Οκτωβρίου 2023!

Συνεπώς, μπορεί να είναι 9 οι μήνες για την… γέννα της κάλπης, ωστόσο κρίσιμος μήνας είναι ο Αύγουστος (δηλαδή σε 7 μήνες), όταν και θα πρέπει να κλείσουν οι συνδυασμοί! Και δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, διότι κάθε υποψήφιος Δήμαρχος Βέροιας θα πρέπει να έχει στον συνδυασμό του 88 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους (!!!) και, επιπλέον, τους υποψηφίους για τις τοπικές κοινότητες, οι οποίοι θα ψηφίζονται και πάλι στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τους υποψηφίους Δημάρχους (σε αντίθεση με 2019, που ήταν χωριστά ψηφοδέλτια). 

Από την άλλη, οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν τελικά είναι 35 (από 41 που είναι σήμερα) και μάλιστα ο πρώτος συνδυασμός στον β’ γύρο θα πάρει «μπόνους» εδρών και θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Δηλαδή, από τους 35 δημοτικούς συμβούλους, οι 21 θα είναι από τον πρώτο συνδυασμό, ενώ οι υπόλοιπες 14 έδρες θα κατανεμηθούν στους συνδυασμούς της μειοψηφίας.

Με λίγα λόγια, αν υποθέσουμε ότι θα κατέλθουν στις εκλογές 6 συνδυασμοί, θα έχουμε 528 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους και από αυτούς δεν θα εκλεγούν οι 498 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, αφού 5 θέσεις δημοτικών συμβούλων θα καταλάβουν οι επικεφαλής των παρατάξεων.

Ακόμα χειρότερα, οι 440 υποψήφιοι των 5 συνδυασμών που θα χάσουν την πρωτιά, θα πρέπει να μοιραστούν 14 έδρες, άρα στο τέλος 9 έδρες, αφού οι υπόλοιπες 5 έδρες θα τις πάρουν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, όπως προαναφέρθηκε. 

Ακόμα και 5 να είναι οι συνδυασμοί, ακόμα και 4, ο πρώτος συνδυασμός θα έχει την μερίδα του λέοντος, δηλαδή 21 έδρες και όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να μοιραστούν τις 14 έδρες. 

Με βάση όλα τα παραπάνω, το ερώτημα είναι, θεωρούμε, εύλογο: Πόσο εύκολο θα είναι να «στηθούν» οι συνδυασμοί και πόσοι είναι πρόθυμοι να μπουν σε μία διαδικασία που οι πιθανότητες εκλογής τους, έστω ως δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, θα είναι πολύ μικρές;

Θα μείνουν 5 οι συνδυασμοί στο τέλος; 

Από τους παραπάνω υπολογισμούς και προσπαθώντας να διαβάσουμε πίσω από τις επίσημες δηλώσεις των υποψηφίων, θεωρούμε ότι στο τέλος θα έχουμε 5 συνδυασμούς στον Δ. Βέροιας που θα «ριχτούν» στην μάχη. Η Λαϊκή Συσπείρωση, ο συνδυασμός Κορωνά, ο συνδυασμός Βοργιαζίδη και 2 από τους 3 της κεντροδεξιάς (Παυλίδης – Χαλκίδης – Κουτσουπιάς). Μικρότερη πιθανότητα υπάρχει να μείνει μόνο ένας από τους 3 υποψηφίους της κεντροδεξιάς, οπότε θα είχαμε 4 συνδυασμούς σε αυτή την περίπτωση.

Τα σενάρια που… καίνε 

Υπάρχουν πολλά σενάρια και υποθέσεις εργασίας, που θα μπορούσαν να επαληθευτούν, κάτω από ορισμένες συνθήκες. Επειδή όμως ακόμη δεν έχουμε καθόλου επαρκή στοιχεία για να κρίνουμε την δυναμική, την απήχηση, το «πολιτικό ρεύμα» του κάθε υποψηφίου, θα αποφύγουμε τον πειρασμό, προς το παρόν. Πάντως, επιμένουμε πως η υποψηφιότητα Κορωνά, αν όντως αποκτήσει την δυναμική που ευαγγελίζεται, ίσως παίξει καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση των ισορροπιών, αν μη τι άλλο. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς πλέον από τους υποψηφίους (εκ νέου ή καινούργιους) δεν κοιμάται… αμέριμνος τα βράδια. 

(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα "InVeria", Κυριακή 5/2/2023 - Φύλλο 45)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο